NEW LOOK: Knut Røhme blir å se for Cube Factory Racing i 2024-sesongen. Leirsund-mannen ønsker likevel ikke å gjøre for mye nytt i oppkjøringa mot OL i Paris. FOTO: Cube
Lesetid: 7 minutter
Opprinnelig er han fra en friidrettsfamilie. Det tok imidlertid ikke puberteten hans hensyn til, men den lille, kortvokste gutten fra Leirsund på Romerike fant heldigvis en ny arena han kunne prestere på.
– Jeg tror at om jeg hadde fortsatt på det sporet der, så hadde jeg nok være en mellomdistanseløper. 400 meter eller 800 meter, kanskje. Da jeg var yngre, var jeg veldig mye tregere. Jeg gikk fra å være helt elendig på de korte distansene, til å bli mer eksplosiv etter at jeg kom i puberteten og begynte å legge inn litt styrketrening, forteller han til terrengsykkel.no.
Ettersom de fleste konkurrentene hans var rundt 1.80 høye og veide omtrent dobbelt så mye som han, begynte han å trene mer på sykkelen i stedet.
– Der var det i hvert fall i noen løyper en fordel å være liten og lett, gliser han.
Det endte med at søkte seg inn på NTG Lillehammer. Der fikk han også kontakt med Lars Stensløkken som den dag i dag holder i treninga hans.
– I Lars sine øyne var jeg såpass lite utviklet (som terrengsyklist, vår anm.) at han la opp til to år med Bjørn Ballangrud først, før jeg hadde det siste året med ham på fulltid. Jeg har alltid vært et barn med mye energi, og egentlig lite glede av å sitte stille ved skolebenken. Men dette var noe som passet meg, sier han.
Var lenge i tvil
I dag er Røhme blant våre aller største profiler i terrengsykling. De siste årene har han jobbet for å kunne leve av lidenskapen sin på heltid.
Resultatene hans peker også oppover. I fjor ble han nummer 12 i EM, nummer 19 og 25 i verdenscuprundene i Leogang og Lenzerheide.
I tillegg ble han norsk mester i rundbane, samt sammenlagtvinner i norgescupen.
Knut Røhme
Alder: 23 år Profflag: Cube Factory Racing Klubblag: Romeriksåsen SK Kommer fra: Leirsund Meritter i 2023:
#19 i WC, Leogang #12 EM #25 i WC, Lenzerheide Sammenlagtvinner norgescup Norsk mester rundbane
Hovedmål i 2024: OL i Paris
Med framgangen har det også blitt naturlig å sjekke mulighetene for å ta steget over til et av de internasjonale fabrikklagene.
– Den jobben startet vel egentlig i løpet av 2022-sesongen. Jeg hadde noen små tilbud året i forveien, men falt vel egentlig ned på at jeg var såpass fornøyd med opplegget rundt landslaget og treningsmiljøet der, at jeg ikke ønsket meg ut for enhver pris.
Han har sett Erik Hægstad komme i retur fra Lapierre Mavic Unity på grunn av sportslig motgang og sviktende resultater. Han har også snakket med Ole Sigurd Rekdahl om hverdagen i KMC Ridley MTB Team.
– Jeg var faktisk litt i dialog med KMC-laget som Ole var på i fjor. I det hele tatt følte jeg at det var mye interesse fra mange sponsorer.
Da han til slutt ble nødt til å gjøre et valg, falt det ned på Cube Factory Team. Avtalen var i prinsippet klar i forbindelse med verdensupavslutningen i Monte-Sainte-Anne.
Røhme innrømmer at trygghet var en vesentlig faktor for ham når han nå skal ta steget ut.
– Hovedsponsoren der er jo Cube. Det er en stor og solid bedrift som i tillegg er familiedrevet. Det var viktig for meg med trygge og gode rammer når jeg først skulle gjøre dette, innrømmer han.
Utvider satsinga til rundbane
I sykkelverdenen er den tyske sykkelprodusenten kanskje mest kjent for sin Cube Litening C:68X som landeveisproffene i Intermarché-Wanty sykler på.
Cube Factory Racing har fram til nå først og fremst satset på utforsykling. I 2024 er det Jess Blewitt, Max Hartenstern og Simon Chapelet som utgjør DH-teamet.
Foran denne sesongen er satsingen utvidet med Røhme, sveitsiske Finn Treudler og Kira Böhm. I tillegg har Cube-familien et eget utviklingslag der det både er utfor- og rundbanesyklister.
– Det er nå tre utøvere i rundbane på Factory-laget og så har vi fem ryttere under oss via NextGeneration, sier han og tenker på utviklingslaget som har eksistert de siste to årene.
– Hvor mye har dere med utøverne fra andre grener å gjøre underveis i sesongen?
– Vi har litt med dem å gjøre, samtidig som det også blir litt atskilt, fordi sesongplanene ikke alltid harmonerer og konkurransene gjerne foregår på forskjellige plasser. I utgangspunktet har vi som satser rundbane to mekanikere, en fysio og en lagleder med oss på tur til enhver tid. Og så har downhill-gjengen det samme. Vi samarbeider litt med dem, så hvis det er mulig å dele for eksempel truck og paddock, så gjør vi jo det, forteller han.
Kan sette seg i godstolen
Cube er naturlig nok langt framme på utstyrsfronten, og har en rekke modeller innenfor både fulldempere (Stereo One-serien) og hard tail-sykler (Elite C:68 X).
Røhme mener denne tette oppfølgingen de får rundt utstyrsbiten vil være en stor fordel i året som kommer.
– Det er litt sånn at jo færre utøvere vi her, jo mer har din egen formening å si. Jeg er vant til å være en utøver i en privat satsing og har i så få måte ordnet alt selv.
– Det må jo også være en overgang for deg?
– Helt klart. Nå kan jeg i større grad sette meg i godstolen og vite at det blir bygget hjul, fikset sykkel, kjørt service på demperne og alt det der, men vanligvis har jeg gjort alt selv. Det har på en måte vært en fulltidsjobb ved siden av fulltidsjobben. Jeg vet hvor mye tid det tar å skaffe alle deler til veie selv. Det er også noe som koster energi. Nå blir det enklere å slappe av og vite at andre ordner det for meg, sier han.
Ønsker ikke for mye endring
Også for terrengsyklistene er det OL-sesong, noe som vil definere fokuset til Røhme utover sesongen.
– Denne sesongen blir knalltøff økonomisk for NCF. Den beste måten å sikre framtida mi på, var å ta steget ut nå. Samtidig har jeg sett på tett hold hva som har skjedd rundt Erik (Hæstad) og Ole (Sigurd Rekdahl). Å ta steget ut og opp på et profflag er krevende mentalt. Det mentale er også en utrolig stort del av prestasjonen i en krevende idrett som terrengsykling. Det å hoppe ut fra trygge, norske rammer og over til et utenlandsk lag med annen oppbygging, kanskje spesielt i OL-sesong, er spennende. Samtidig har det vært drømme fra jeg begynte å sykle. Nå å kunne kalle det en jobb er ganske fantastisk.
– Hvor stor forskjell blir det opplegget inn mot OL nå, sammenliknet med det som lå på skissebenken i regi av NCF?
– Jeg har faktisk vært tydelig i dialogen med det nye laget mitt om at jeg ikke er interessert i å endre så mye på opplegget. Den samlinga jeg drar på nå (forrige uke, vår anm.), er det eneste som er litt annerledes enn det jeg hadde gjort eller. Jeg får backing til å fortsette med helseteamet jeg har hatt, og beholder samme trener (Lars Stensløkken, vår anm.). I forhold til rammene jeg er vant til og rundt samlinga nå, så endres rammene litt. Det settes av mer tid til filming og foto, testing av dekk og dempere, og slike ting. Så det er egentlig der den store forskjellen ligger. Oppkjøringsmessig blir det ganske likt opplegget jeg hadde i fjor, avslutter han.
PS: Røhme starter verdenscup-sesongen med to konkurranser i Brasil. Den første går i Mairipora 12.-14.4. Den andre i Araxá fra 19.-21.4.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.