Gunn-Rita Dahle Flesjå har inspirert og utfordret en hel generasjon ryttere. 

Fredag ble det klart at 45-åringen gir seg på proffnivå. Hun etterlater seg et tomrom i norsk terrengsykling, og sko som blir store å fylle.  

Annonse

Les også: – Det blir et tomrom etter Gunn-Rita 

Se fakta nederst i saken

GIR SEG PÅ TOPP: Senest i sommer tok Gunn-Rita sin 30. verdenscupseier. Hennes arvtager som terrengsykkeldronning Jolanda Neff, hyllet henne da også.
GIR SEG PÅ TOPP: Senest i sommer tok Gunn-Rita sin 30. verdenscupseier. Hennes arvtager som terrengsykkeldronning Jolanda Neff, hyllet henne da også.

Savnes på hjemmebane
– Gunn-Rita har vært aktiv så lenge jeg har drevet med sykkel, og var det store idolet da jeg begynte med sykling. At jeg i senere tid har fått lov å bli kjent med hele familien Dahle Flesjå har vært utrolig kult og lærerikt på en gang, sier Ingrid Sofie Bøe Jacobsen.

Bøe Jacobsen, som vant sprintverdenscupen sammenlagt i år og tok sølv på sprint-VM i 2015, har vært på landslaget sammen med Dahle Flesjå på flere landslagsoppdrag de siste årene. Det har Bøe Jacobsen hatt stor glede av, og 26-åringen forteller at hun har tatt med seg flere tips fra veteranen.  

– Det viktigste jeg tar med meg er den evnen de har til å se helhetlig på ting, og alltid planlegge treningen med konkurransespesifisitet i bakhodet. At de fikk til å lage en mini-versjon av OL løypa i Rio hjemme i Rogaland, er også utrolig kult, og jeg var også så heldig å få lov til å teste den.

Les også: Gunn-Rita åpnet Rio-løypa 

Saken fortsetter under

Gunn-Rita Dahle Flesjå sammen med Ingrid Sofie Bøe Jacobsen i 2015. Foto: Küstenbrueck
Gunn-Rita Dahle Flesjå sammen med Ingrid Sofie Bøe Jacobsen i 2015. Foto: Küstenbrueck

Savnes over hele verden
Verdenseliten har også fått med seg at hun legger opp. Dette sier konkurrentene om rytteren som har hevdet seg i toppen internasjonalt i nesten et kvart århundre. 

– Det gjorde inntrykk å stå på pallen sammen med Gunn-Rita. Denne kvinnen er en legende i vår idrett. Takk for at du viste oss hvor sterkt vi skal elske sykkelen vår. Vi vil alltid huske deg, og vi venter deg uansett på startstreken, sier europamesteren Yana Belomoina (Ukraina) på Instagram mandag. 

Saken fortsetter under

Yana Belomoinas Instagram-innlegg
Yana Belomoinas Instagram-innlegg

– Fordi hun viser oss hvordan det skal gjøres. Vi beundrer deg for alltid. Du har definert terrengsykkelsporten mer enn noen annen. Jeg ønsker deg alt godt, og uansett hva du begynner med nå, er jeg sikker på at du vil fortsette å inspirere folk til å sykle og ha det moro med sykling. Jeg håper vi vil fortsette å se deg i miljøet, skriver Jolanda Neff (Sveits) på sin Instagramkonto. 

Saken fortsetter under

– Gunn-Rita, jeg tror det er en veloverveid beslutning og vi kan ikke klandre deg, men vi kommer til å savne deg. Det du har gjort for sporten vår er….. utrolig. Takk for alt. Du vil fortsatt være den største terrengsykkelstjernen, og jeg vil fortsatt være din største fan, sier Pauline Ferrand Prevot (Frankrike) på sin Instagramkonto. 

Også bransjen vil savne Dahle Flesjå. Både mekanikere, arrangører og utstyrsleverandører har hyllet terrengdronningen i sosiale medier. 

– For meg er Gunn-Rita Dahle (Flesjå) personifisering av terrengsykkelsporten, og en virkelig inspirasjon for alle kvinnelige syklister, sier mekanikeren Helena Martin, som har kjent Dahle Flesjå siden 2005. 

Saken fortsetter under

Helena Martins instagram innlegg
Helena Martins instagram innlegg

Et ikon i idretten
Ole Hem, som ble nummer ti på maraton-VM i høst, er også takknemlig for det Dahle Flesjå har tilført terrengsykkelmiljøet og det han har lært av henne. 

– Gunn-Rita er et forbilde for meg. Hun har aldri sluttet å imponere, og særlig verdenscupseieren og EM-gullet i år var utrolige prestasjoner. Det er kult å se at det er mulig å være i toppen så lenge, så lenge man har motivasjonen på plass og jobber knallhardt, sier Hem. 

Også han har reist på samlinger og ritt med Dahle Flesjå, og tror det hun har bidratt med er viktig for de rytterne som nå er på vei opp. 

– Vi har lært mye av Gunn-Rita og Kenneth via landslaget, og jeg tror det har vært gull verdt for mange av oss å jobbe med dem. Det blir et stort hull å fylle nå som hun legger opp, men jeg tror det er flere på vei opp nå som kan slå seg inn i verdenstoppen på seniornivå. Samtidig mener Hem at hun og mannen Kenneth kommer til å bli stående som ikoner i idretten. 

– At noen kommer til å matche det Gunn-Rita og Kenneth har fått til, tror jeg ikke er mulig, for hun er absolutt en av tidenes største idrettsutøvere. 

Saken fortsetter under

Gunn-Rita Dahle Flesjå sammen ned Petter Fagerhaug (til venstre) og Ole Hem VM maraton 2018. Foto: Eddy Knudsen Storsæter
Gunn-Rita Dahle Flesjå sammen ned Petter Fagerhaug (til venstre) og Ole Hem VM maraton 2018. Foto: Eddy Knudsen Storsæter

Video-gull
Her har vi samlet noen videoglimt fra 45-åringens rikholdige karriere. 

Gunn-Ritas siste verdenscupseier av 30 total kan gjenoppleves på RedBull-TV i sin helhet, og videoen kan anbefales til vinterens rulleøkter 

Sjekk også denne perlen fra Youtube:   

Og denne: en gammel video med Oslo Energi-drakt: 

Eller maraton-VM 2013: 

Og ikke minst denne fra VM i 2005, der Gunn-Rita tok gull: 

Navn:Gunn-Rita Dahle Flesjå
Født:10. februar 1973
Status:Mann Kenneth Flesjå og sønnen Bjørnar
Klubb:Sola CK 
Team:Team Merida Gunn-Rita (2017 – nå), Team Multivan Merida (til 31.12.2016) 
Utvalgte meritter:
- OL-gull rundbane Aten 2004
- 10 ganger verdensmester: fire ganger i rundbane (2002, 2004, 2005, 2006) og seks ganger i maraton (2004, 2005, 2006, 2008, 2013, 2015)
- 9 EM-gull (seks i rundbane, 2 i maraton) 
- 30 verdenscupseiere (den siste i Andorra i juli 2018) 
- vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger (2003, 2004, 2005, 2006)
- Vant Terrengsykkelrittet 2017 
Birken-resultater:
1995: Seier Kvinner Elite (3.30:38 – 82km)
1997: Seier Kvinner Elite (2:56:05 – 82km)
1998: Seier Kvinner Elite (2:43:23 – 82km)*
1999: Seier Kvinner Elite (2:49:53– 82km)
2001: Seier Kvinner Elite (3:08:13 – 89km)
2002: Seier Kvinner Elite (2:57:00 – 89km)
2005: Seier Kvinner Elite (4:05:18)**
2009: Seier Kvinner Elite (3:27:02 – 92km)
2016: Seier Kvinner Elite (3:11:18 – 86km)

* Løyperekord kvinner i 82km-løypa som var i bruk fra 1995-1999. 
** I 2005 ble det kjørt en utvidet versjon av rittet i forbindelse med VM maraton.