En hel terrengsykkelverden er i sorg etter nyheten om at Burry Stander er blitt påkjørt og drept på en sykkeltur hjemme i Sør-Afrika i ettermiddag. Stander skal ha blitt påkjørt av en taxi, mens han var ute på treningstur sammen med sin kone Cherise, også hun sykkelproff, som foran årets sesong har gått fra landevei til terrengsykling.

Burry Stander har vært en av de viktigste personene i et sterkt voksende terrengsykkelmiljø i Sør-Afrika og har vist et stort engasjement for idretten og Sør-Afrikas utfordringer. Hans innsats sammen med lagkamerat på Specialized, Christoph Sauser i organisasjonen Songo.info som tilrettelegger for idrett og aktivitet for barn og unge i Sør-Afrika er bare en av flere måter han har markert seg som en idrettsutøver med et bredere engasjement enn de fleste.

Annonse

Burry Stander ble U23-verdensmester i Australia i 2009 og vant i 2012-sesongen både verdenscuprittet i Windham i USA og verdensmesterskapet i single speed på hjemmebane i Sør-Afrika. I OL i London tok Stander femteplassen. Burry, som giftet seg med Cherise Stander i sommer var ranket som den nest beste terrengsyklisten i verden på slutten av 2012-sesongen.

Burry Stander var for mange kjent som en av de mest imøtekommende og joviale verdensstjernene i terrengsykling. Han hadde alltid tid til fansen og hans idrettsglede på sykkelen var smittende. I terrengsykkelløypa var han kjent som en aggressiv rytter med gode utforegenskaper og pågangsmot når det røynet på.

Rekke av tragedier

Burry Standers dødsfall føyer seg inn i en rekke av tragedier for terrengsykkelmiljøet denne vinteren. Scott-Swisspowers mekaniker Erwin Wildhaber døde i en fjellvandringsulykke for få uker siden, og den spanske toppsyklisten Inaki Lejarreta ble drept i en lignende trafikkulykke som Stander for bare tre uker siden. For et lite terrengsykkelmiljø, der de fleste av verdens beste syklister er venner og treningskamerater på sine reiser rundt omkring i verden, er sorgen stor nå. Både på Twitter og Facebook er støtteerklæringene og sorguttrykkene mange.

Never felt so empty since my dad passed away when i was a kid. @africanmtbkid i will never ever forget you! skriver Christoph Sauser på Facebook. Han er selv i Sør-Afrika for å trene og har allerede trommet sammen en fellestur i Burrys minne rundt Cape Town i morgen, 4. januar klokken 18:00.

A fighter, champion, gentleman and forever a Legend... RIP Burry skriver den regjerende utforverdensmesteren og Burrys landsmann, Greg Minnaar.

Songo-organisasjonen selv skriver:

We are devastated to hear of the loss of Burry Stander today. This is such a huge huge loss to our world as he was such a special individual and bright shining light. Our greatest love goes to Cherise and to his family for their immense loss. Burry will leave a huge void in our songo hearts with all his great ideas, great contributions and massive inspiration he has shared with our organisation. We will never be the same and will be sure to keep his memories alive!

Hyppig trafikkdød i Sør-Afrika

Stander ble påkjørt i området Shelly Beach, på nordøstkysten av Sør-Afrika. Området er et rolig sted ved kysten, der hovedveien ved ulykkesstedet tidligere representerte et apartheid-skille. Områdene nærmest kysten tilhørte de hvite, mens de endeløse områdene Stander har trent i, primært befolkes av svarte.

Burry Stander ble trolig kjørt i hjel av en drosjebuss, som i følge ubekreftede melding stakk fra stedet. Politiet omtaler dødsfallet som et «hit and run», sjåføren stikker av og offeret ligger igjen. Drosjebussene opereres ofte av unge og uerfarne sjåfører, som har et stort press på å kjøre inn en sum på 1000 rand (ca 780 norske kroner) om dagen.

Drosjebussene er modifiserte minibusser, og det er ikke uvanlig å se en helt standard Toyota Hiace med 24 sitteplasser. Drosjebussene er landets viktigste transportåre, og utgjør 65% av landets samlede persontransport. I området der Stander bodde, brukes de ofte for å frakte fargede til og fra jobb i forstedene. Drosjene er til stadighet involvert i ulykker, og høy fart bidrar til at flere av dem er svært alvorlige. Hver dag blir tre mennesker drept i ulykker der drosjebusser er involvert.

Trafikkdødeligheten i Sør-Afrika er høy, og landet hadde i 2011 over seks ganger så høy dødsstatistikk i trafikken som Norge.

Populær i nærområdet

Peter Brautaset har avstamning fra norske utvandrere i området, og er innehaver av Izotsha Creek, stedet der Burry giftet seg med Cherise i 2012.

Han forteller at Stander var uhyre populær i området.

– Stander var veldig kjent her nede. Alle visste hvem han var. Han var en nær venn av familien, og det er mange som sørger her nede nå. Denne ulykken ble kjent rett etter det skjedde ved nitiden i morges. Desverre er slike ulykker vanlige, men ingen kunne tro det skulle ramme en som ham, forteller Brautaset på telefon i kveld.

Han nevner også at slike ulykker ikke alltid blir oppklart, og at det hender rene syndebukker blir dømt.

– Politiet pleier å komme med informasjon etter et par dager. Det er alltid noen som har sett noe eller noen, men vi får vente og se, avslutter han.