– Å få kjøre World Cup er noe jeg har jobbet for helt siden jeg startet å sykle, sier Vestavik, som nylig ble plukket opp av det canadiske profflaget Devinci Global Racing.

Terrengsykkel tok en prat med førstereisgutten etter første treningsdag i verdenscupløypa i Lourdes.

Annonse

– Alt føles veldig bra, men løypa er litt glatt noen steder. Det har regnet en del, og blir veldig fort gjørmete her når mange kjører i løypa. Og en ting som er veldig annerledes fra hjemme i Norge er at forholdene endrer seg så raskt. Du kjører en tur, og innen du har tatt heisen opp og begynner på en ny runde så er det helt andre forhold enn på turen før, sier Vestavik.

17-åringen gleder seg til prøve seg på høyeste internasjonale nivå, men har ikke satt seg noe spesifikt plasseringsmål for verdenscupdebuten.

– Jeg tror det blir veldig ba. Målet er å kjøre så fort som mulig, få en bra konkurranse og en bra run, og komme meg gjennom finalen med en run jeg er fornøyd med, sier Vestavik.

Saken fortsetter under

Brage Vestavik Italia 2016 - privat 1400x924
Brage Vestavik under trening i Italia tidligere i uka. Foto: Privat

Brage Vestavik under trening i Italia tidligere i uka. Foto: Privat

– Brage har aldri syklet WC før, men han har vært prøvekjører på noen runder, så han har fått prøvd seg i noen av løypene og kjent litt på hvordan det er. Han har prøvd å kjørt noen tider (som testkjører) for å se litt hvordan han ligger an, men aldri noe offisielt. Derfor blir det spennende å se hvor fort han "egentlig" sykler, sier Niclas Stensrud Andersen, som er en av utforlandslagets trenere.

Men Andersen er ikke bekymret for debutanten.

– Han har jo fått en plass på et profesjonelt team og det gjør man ikke uten grunn, men han har altså ikke noen resultater internasjonalt å vise til, ennå, sier Andersen.

Skynder seg langsomt
Men samtidig som at han føler at han lever drømmen, er han opptatt av å holde beina på jorden og ta ett skritt av gangen.

– Jeg må ikke bli for ivrig heller. Jeg må huske på at jeg må lære meg racing, og bli skikkelig kjent med hele teamet og mekanikerne og alt som skjer rundt meg. Det er mye å lære, sier han, og legger til at han er yngstemann og eneste junior i Devinci-stallen.

Vestavik fikk vite om verdenscuputtaket tidlig i vinter, og har gått systematisk til verks for å bygge seg opp inn mot rittet. Mens han tidligere har trent mye på egenhånd har han nå fått hjelp fra Marius Morstad og landslagets nye hovedtrener Bjørn Ballangrud. Det har gitt gode resultater, og Vestavik føler at han er godt i rute inn mot sesongen.

– Jeg har vært på treningssamling i Canada, og vi har testet sykler en uke i Italia, og jeg gleder meg veldig, sier Vestavik.

Fire norske til start
Norge har totalt fire ryttere til start på helgas verdenscuprunde. I tillegg til Vestavik stiller Isak Leivsson, Simen Smestad og Frikk Hess-Bolstad.

– Løypa er veldig gjørmete og gutta storkoser seg. Ambisjonene er først og fremst å kvalifisere seg i morgen, så vet vi litt mer om hva vi kan forvente etter det, sier Bjørn Ballangrud, som er ny hovedtrener for utforlandslaget. 

Brage Vestavik - Frikk Hess-Bolstad - Feb 2016 - Privat 1400x1400
Brage Vestavik (til venstre) og Frikk Hess-Bolstad har trent mer og mer systematisk i vinter, og føler at de får uttelling for det nå. Foto: Privat

Brage Vestavik (til venstre) og Frikk Hess-Bolstad har trent mer og mer systematisk i vinter, og føler at de får uttelling for det nå. Foto: Privat