Sykkeltrøye - dame og herre - tester

Sykkeltrøyer til stisykling og terrengsykling

Hvem vil vel ikke ha litt freshe sykkelklær å velge i når man skal på tur? En sykkeltrøye spesielt for stisykling kan gjøre turen mer komfortabel, eller kanskje du er ute etter en langarmet genser til terrengsykling?

sykkeltrøyer terrengsykkel
SYKKELTRØYER: Her kan du lese tester av sykkeltrøyer, og finne gode tips.

Sykkeltrøyer kommer i utallige former og fasonger, til både menn og damer.

Til terrengsykling og stisykling deler vi i hovedsak inn i tre typer etter bruk og passform.

Innenfor disse tre kategoriene finnes det selvfølgelig både kort- og langermede trøyer, og forskjellige stoff og materialer som er mer eller mindre tekniske.

Tettsittende trøye

Til trening og turer kan en tettsittende trøye være å foretrekke. Disse skiller seg lite fra trøyer man ser på landeveien, med lommer på ryggen, og en ettersittende passform. Det finnes variasjoner, noen har en enda strammere passform enn andre, så les gjerne produktbeskrivelser nøye før du handler.

Baggy trøye

Baggy, eller løse trøyer har sammen med den baggy shortsen blitt signaturplagget til stisyklister.

Baggy trøyer får du både med korte ermer, lange ermer og varianter med 3/4-ermer. Mange foretrekker en slik trøye i ull, men det finnes også gode syntetiske varianter. Til vår- og høstbruk kan en baggy trøye med vindtette paneler foran være godt for å holde litt ekstra på varmen.

Undertrøye

I Norge kan både vår og høst være kalde årstider. Men hva gjør du hvis du ikke er gira på å sykle med jakke? En god undertrøye kan være løsningen. Mange velger gjerne en undertrøye i ull, eller variant med vindtette paneler i front for å bedre holde på varmen.

Slike trøyer får du både som singlet, kortermet og langermet.

Test av Assos GTO Winter LS Dermasensor sykkeltrøye

Hvis du skal klare å holde varmen på sykkeltur om vinteren, er god bekledning essensielt. Så da er spørsmålet: er denne trøya fra Assos helt genial, eller helt håpløs? 

assos dermasensor
HOLDER VARMEN: Å holde varmen er noe av det viktigste for å lykkes med vintersyklingen. Assos Dermasensor-trøya skal gjøre det enklere å holde nedre del av ansikt og hode varmt. Foto: Tor-Erik Moen.
Assos GTO Winter LS Dermasensor 

Pris: 2899 kroner

Vekt: 190 gram, størrelse II (veid av oss)

Størrelser: 0, I, II, III

Størrelse testet: II

Finnes i dameversjon: NEI

Nett: assos.com

skala
5/10

Assos lager sykkelklær, og er mest kjent for å være et high-end merke som lager produkter av høy kvalitet, men en tilhørende stiv pris. Denne sykkeltrøya er intet unntak, og vi kan ikke huske å ha testet en så dyr trøye noen gang. 

Dermasensor-trøya er altså en undertrøye laget for vinterbruk, med en slags forlenget hals eller buff som går oppover halve ansiktet. I frontpartiet foran munn og nese er det lagt inn et annet stoff, som er litt tynnere og gjør til at du skal kunne puste høvelig greit.  

Materialet er også konstruert uten sømmer, slik at du ikke får noen doble kanter på plagget noe sted. 

Praktisk bruk

Vi har testet trøyen som undertøysplagg på kalde vinterturer, både til stisykling og landeveissykling langs grus og asfalt. 

Passformen er rett og slett ganske trang - Assos kaller det “regular fit”.  Testrytteren er 178 centimeter høy og 77 kilo, og brukte Assos sin størrelses-konfigurator til å lande på størrelsen som heter “II”. Om Assos hadde forholdt seg til vanlige størrelses-skalaer som small-medium-large hadde det kanskje vært enklere å forholde seg til. 

Tilbake til passform, så sitter denne størrelsen som klistret på testrytteren. Det er passe lengde både på kropp og ermer, men utover det sitter den som et pølseskinn. Så hvis du ikke liker trange klær, bør du kanskje gå opp i størrelse eller se på andre alternativer. Det sagt, så er plaget fritt for sømmer, og føles veldig mykt på. 

Detaljen med den høye kragen fnøys vi først av, men ble mer og mer glad i den, allerede på første tur. I motsetning til en vanlig hals eller buff, sklir den litt mindre ned, og holder seg høyt oppe. Det elastiske stoffet gjør også den holder fasongen godt selv et par timer ute i turen. 

Når det kommer vil isolasjon og varmeevne, har vi prøvd bedre plagg enn dette. Det syntetiske stoffet varmer ikke like godt som ull, så det er noe å ha i bakhodet når du skal pare dette plagget opp mot øvrig bekledning. Med en mellomtykk vinterjakke utenpå (vi prøvde blant annet med Assos sin Trail Winter Jacket), blir det fort litt kaldt, spesielt når man får opp hastigheten litt langs grusveier. Til stisykling hvor det kan bli litt mer varmeutvikling, er problemet mindre. 

assos dermasensor
TIGHT: Denne trøya vil sitte som limt på de fleste, uansett kroppsfasong. Foto: Assos.

Hvem bør kjøpe denne trøya?

Det er ikke uvanlig at Assos-plagg er i absolutt øvre del av prisskalaen, og denne trøya er vanvittig dyr sammenlignet med annet superundertøy. 

Alternative produkter 

Denne trøya er rett og slett litt utenfor kategori, vi har ikke testet maken. Men om du vil holde varmen på sykkeltur uten å tømme lommeboka, kan vi anbefale å bruke en vanlig ullundertrøye med et vind-isolerende plagg eller to utenpå.

Du kan antakelig kjøpe deg flere ulltrøyer og buffer for denne prisen, og fortsatt ha penger til overs. Pengene du har spart kan du kanskje bruke på boller og kakao på din lokale markastue?    

Konklusjon

Er den ekstremt dyr? Ja.

Er den ekstremt bra? Tja.

Den spesielle og integrerte halsen gjorde at denne trøya raskt ble en foretrukken favoritt på de kaldeste dagene hvor ansiktet blir spesielt utsatt.

Men vi har litt vanskelig for å beint fram anbefale en undertrøye til nesten 3000 kroner. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Dekker godt over ansiktet, eliminerer behovet for buff

Myk og komfortabel på

MINUS

Syntetisk stoff oppleves ikke like isolerende som ull

Stram passform, ikke for alle kroppsfasonger

Tullete dyr

Test av 7Mesh Compound Jersey

Denne sykkeltrøya fra 7Mesh kan fort bli et såkalt nøkkelplagg i garderoben din, les hvorfor. 

test sykkeltrøye vindtett
VINDTRØYE: Denne trøya kan gjøre stisykkelturene i kjølig vær langt mer behagelig. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
TS_anbefaler
7Mesh Compound Jersey

Pris: 1099 kroner

Vekt: 140 gram (størrelse medium)

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Størrelse testet: M

Størrelser: XS, S, M, L, XL, XXL

Produsent: 7Mesh.com

skala
8/10

Kanadiske 7Mesh lager en rekke forskjellige typer sykkelklær, både shortser, bukser, jakker, og trøyer. 

I sortimentet er det flere plagg i ull, men akkurat denne trøya som heter Compound er syntestisk, i polyester. Den er langermet, og store deler av frontpartiet er forsterket med et panel for å tåle slitasje bedre, og beskytte mot vind.   

Det er også verdt å notere at denne trøya kommer i mange størrelser, helt fra XS og opp til XXL. Trøya kommer i tre farger; sort, blå og brun.   

Praktisk bruk

Vi har testet 7Mesh Compound våren 2022, på både korte og lange stisykkelturer. 

Et nøkkelplagg

Vi går rett på sak - denne trøya er helt genial for norske forhold på våren og høsten. Store deler av sykkelsesongen helt fra april til november kan temperaturen ligge et sted mellom 0 og 10 grader, og det er denne trøya som skapt for. 

Når du sykler sti er farten som regel ganske lav, men på transporten langs grusveier mellom stiparier, og asfalten til og fra turen blir det gjerne kaldt. Vindpanelet i front tar unna det kalde gufset, og gjør at jakka kan ligge i sekken. På de kaldeste turene under 10 grader endte vi opp med å bruke en tynn ulltrøye under for litt ekstra varme, men for det meste brukte vi trøya alene for seg selv. 

test sykkeltrøye
PANEL: Det forsterkede panelet i front strekker seg over mesteparten av brystet, og tar unna kald vind. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternativet på tiden av året når det er så kaldt, er selvfølgelig en ulltrøye. Det er et godt alternativ, og den vil nok holde deg litt varmere i noen tilfeller, men den har ikke den samme digge beskyttelsen mot vinden i front.

Én løsning hvis man vil ha vindbeskyttelse, er på kjøpe en vindtett superundertøy-trøye fra Craft eller andre produsenter, og ha en vanlig sykkeltrøye utenpå. Dette fungerer godt til både stisykling, grussykling og landevei.

Compound-trøya er laget i syntetisk materiale, og selv om vi har prøvd mer klamme plagg, så må du regne med å bli god og svett også i denne trøya. Svettetransporten er helt på det jevne - den er verken bedre eller dårligere enn andre trøyer vi har prøvd. Det oppleves uansett mer luftig å sykle med en slik trøye enn en tett jakke, og bevegeligheten er skikkelig god. 

sykkeltrøye test
PUSTING: Ryggpanelet er i et tynnere stoff, som skal hjelpe på fukttransport. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Ermene er passe slanke, og har elastikk slik at de lett kan dras opp, eller løftes over selv store GPS-klokker. Passformen forøvrig er ganske løs - her får du plass til en tynn ulltrøye under uten problem. Hvis du vil ha et slik vindplagg til grussykling og landevei, finnes det mer ettersittende trøyer og jakker som kan fungere bedre til akkurat det formålet.   

test sykkeltrøye 7Mesh
STRETCH: Sykkeltrøya er elastisk, så du lett får dratt opp ermene hvis det blir litt varmt. Klokka får du også tilgang til. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne sykkeltrøya?

Stisyklister som synes det kan være vanskelig å kle seg i vår- og høstmånedene når det er kjølig. 

Alternative produkter 

Vi har ikke testet mange produkter som ligner på dette - alternativet hvis du ikke tar deg råd til denne trøya, er en superundertrøye med vindpanel i front.   

Konklusjon

7Mesh Compound er et plagg som vil kunne bli en favoritt i mange norske syklisters garderober. Prisen er i det stiveste laget, men det mener vi denne trøya veier opp for i bruksverdi. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Super vindbeskyttelse

Allsidig passform

Mange størrelser

MINUS

Ikke den billigste trøya å kjøpe 

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.