Sykkeljakke - best i test 2022

Test av sykkeljakker til stisykling og terrengsykling

Det fins flere ulike type jakker som er spesielt designet for stisykling, både gore tex og softshell. En god skalljakke kan komme godt med på dagene da det regner litt, blåser mye eller hvis du sykler både sommer og vinter.

Når det er litt kaldt i luften eller regner kan det være deilig å ha med seg en jakke som veier lite og som pakkes lett ned i sekken når du ikke ønsker å bruke den. 

En god sykkeljakke er derfor et av plaggene du definitivt bør ha i garderoben som terrengsyklist.

Testen oppdateres når vi får inn nye modeller - den siste modellen vi har testet, er 7Mesh sin Chilco-anorakk.

De nyeste jakkene vi har testet er;

Til trening og tur

Jakker til terrengsykling og stisykling kommer i all hovedsak to passformer: ettersittende og baggy. Førstnevnte kategori er mest aktuelle for dem som gjerne sykler mye langs grusveier og/eller er opptatt av at plagg skal sitte tett på, og ikke flagre i vinden.

De mer baggy jakkene er som regel foretrukket av stisyklister, fordi de gir litt mer bevegelsesfrihet, og gjerne har et mer avslappet snitt som passer godt til baggy shortser.

Vi kan dele inn sykkeljakker i tre hovedkategorier:

Vindjakker

Dette er tynne jakker, som enten er helt vindtette, eller vindavstøtende. Her finner du ganske rimelige varianter i nylon og annet syntetisk stoff helt ned mot fem hundre kroner, men også dyrere jakker i Gore-Tex og andre avanserte membraner. Noen av disse jakkene tåler også lett regn, selv om de ikke er vanntette.

Felles for dem alle, er at de er tynne og ofte lett å pakke veldig kompakt. Gjerne så kompakt at de får plass i en lomme, og lett kan tas med på tur.

Softshell-jakker og isolasjonsjakker

Både høst, vinter og vår er ofte kalde deler av sykkelsesongen i Norge, og en softshelljakke kan komme godt med. Dette er jakker som kombinerer både beskyttelse mot vær og vind, og isolasjon for å holde på varmen. De er sjelden vanntette, men tåler fint et lite regnskyll.

Disse jakkene bruker gjerne ull, PolarTec eller andre syntetiske materialer for å isolere varme.

Skalljakker

En god skalljakke mener vi i Terrengsykkel er et nøkkelplagg å ha i garderoben hvis du skal drive med sykling året rundt i Norge, uansett om det er grus/landevei, eller terrengsykling. Dette er vannavstøtende(noen er også nesten helt vanntette) jakker, som skjermer deg godt mot både regn, vind og søle.

Den mest utbredte typen skalljakker bruker Gore-Tex-membran, men også her finnes det flere typer stoff og membraner.

En god regnjakke til de sure dagene på sykkelen

Har det egentlig noe å si om du bruker jakke eller anorakk, så lenge du kan holde regnet unna på sykkelturen?

test patagonia sykkeljakke
REGNJAKKE: Patagonia Dirt Roamer Storm-jakka er ikke billig. Men er den verdt investeringen? Foto: Krister Sørbø.
Patagonia Dirt Roamer Storm Jacket

Pris: 3199 kroner (patagonia.com) 

Vekt: 343 gram

Størrelser: XS, S, M, L, XL

Størrelse testet: Medium 

Størrelse testperson: 178 cm/78kg

Finnes i dameversjon: JA

Produsent: patagonia.com

skala
8/10

En god skalljakke er et helt essensielt plagg å ha i garderoben til de kaldeste og våteste dagene på stisykkelen, spesielt hvis du bor og sykler i Norge. 

Men må du ut med over 3000 kroner for å få ei jakke som duger?

Vi har testet Patagonias Dirt Roamer Storm-anorakk.

Det finnes en rekke slike jakker på markedet, og Patagonia har også kastet seg med i kampen om å lage gode sykkelklær. Den amerikanske produsenten har laget flere klesplagg til sykling. 

Anorakk er dette altså, men det eneste denne har til felles med den gamle røde du fant i boden til bestemor, er nettopp det - anorakkfunksjonen. For dette er på ingen måte bomull - stoffet bruker Patagonia sin H2On - membran, som skal holde vær og vind ute. 

Funksjonene er holdt til det enkle på denne anorakken. Lufting finnes, med meshpaneler på hver side, og en fiffig løsning i front. Anorakken kan også pakkes i sin egen lomme - lommer finnes det bare én av, og den ligger bak på ryggen.  

Praktisk bruk 

Vi har brukt anorakken fra Patagonia på kalde og våte stiturer i Oslo-området, våren 2023. 

Med en vår som bød på både regn, sludd og snø til langt ut i mai måned, stod det ikke på mulighetene til å få testet anorakken i element den er laget for. 

Vi skal ikke bruke fryktelig mye tid på jakke versus anorakk-diskusjonen. Noen liker det ene, noen liker det andre, og det er fordeler og ulemper med begge. 

Lomma på ryggen har plass til det helt essensielle - men hvis du tenker å sykle med sekk eller en hip-pack, vil innholdet komme i klem. Vi hadde satt pris på å hvertfall ha én liten lomme et annet sted på jakka til enten telefon eller nøkler. 

Passformen er slik den bør være på en jakke for stisykling - løs, uten å være flagrende stor. Testrytteren bruker for det meste størrelse medium i andre sykkelklær, og denne jakka oppleves behagelig romslig, om enn kanskje litt stor for størrelsen. God justeringsmulighet på ermene setter vi pris på. 

Skalljakker som dette kan lett oppleves både klamme og tette, men ventileringsmulighetene er godt løst. Den litt kvelende varme følelsen ei skalljakke kan gi avlastes godt i front ved å kunne dra opp glidelåsen fra brystet til kragen, og sidepanelene har god effekt. 

Det beste med anorakken, er at vi får ikke følelsen av å ha på oss et stort og stivt plagg - bevegelsesfriheten på sykkelen er skikkelig godt. Du tar den på deg, og bare nyter beskyttelsen mot vann og søle.  

Hvem bør kjøpe denne jakka? 

Stisyklister som trenger en solid jakke til turer i ruskevær. 

Alternative produkter 

7Mesh Copilot er en jakke i samme kategori som vi har testet - med god regnbeskyttelse.   

Konklusjon

Om du synes anorakk eller jakke er det mest praktiske når du sykler er en smakssak. Men hvis du vil ha god beskyttelse mot regn og søle så vil Patagonias Dirt Roamer Storm-anorakk (puh!) være et sikkerstikk.

Anorakken er dyr - men vil være en god investering hvis du er mye ute og sykler i all slags vær. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Kan pakkes kompakt

God regnbeskyttelse

Fine ventilasjonsløsninger

MINUS

Kun lomme bak på ryggen

Test av Assos Trail Winter Jacket 

Sveitsisk vinterjakke med integrert hette - er det skikkelig smart, eller skikkelig lite smart- og kostbart? 

assos trail winter jacket
UNDER LOKKET: Assos sin vinterjakke er laget med en hette for å ha under hjelmen. Foto: Tor-Erik Moen.
Assos Trail Winter Jacket 

Pris: 3109 kroner

Vekt: 504 gram, størrelse medium (veid av oss)

Størrelser: XS, S, M, L, XL

Størrelse testet: Medium 

Størrelse testperson: 178 cm/78kg

Finnes i dameversjon: JA

Produsent: assos.com

skala
6/10

Trail Winter Jacket er i vinter-kolleksjonen til Assos, og skal være myntet på dem som vil drive med terrengsykling selv om gradestokken kryper under nullpunktet.  

Den er laget i et mellomtykt 3-lags softshell-aktig stoff, og har en integrert hette og hals, som skal gjøre det enkelt for deg å dekke opp rundt hode og ansikt når det blir skikkelig kaldt. Jakken er i aller høyeste grad formsydd for sykling, med litt kortere frontparti, og et lengre parti bak som skal dekke nedover ryggen. Den har en kort glidelås på ene siden for å løsne opp litt, og en lomme. Glidelåsen i front kan åpnes både ovenfra og nedenfra, noe som gjør at du lett kan ventilere litt med jakken i en slags kappe-stil når det er ønskelig.    

Toppen av jakken er en slags hette og hals integrert i én del. Denne har en lomme i front hvor du kan «gjemme» hjelmstroppen. 

Praktisk bruk

Vi har testet jakken fra Assos i vinterlige forhold i februar 2023, både til stisykling men også en og annen tur langs is- og snøkledde grusveier i marka. 

Stram passform

Vi brukte Assos sin størrelses-konfigurator, og ble anbefalt å prøve jakken i størrelse medium. For en person på 178 cm og 78 kilo sitter denne jakken veldig tett. Den oppleves rikelig lang i ermene, og noe kort i front nede ved livet. Testrytteren er på ingen måte kraftig bygd, men jakken oppleves litt uproporsjonalt trang rundt armene. Så trangt at super- og ullundertrøyene vi brukte den med ble dratt med oppover (også Assos sin egen Dermasensor-trøye). Det er fristende å tenke at man kunne gått opp en størrelse, men da ville jakken nok også blitt for lang i armene. 

Winter Trail Jacket vil nok treffe enda bedre hos godt trente syklister som vil ha en ettersittende og «rask» jakke, enn dem som vil ha en baggy og kul jakke. 

Norsk vinter

Etter å ha testet klær til sykling i en årrekke er én ting sikkert: land litt lenger sør på kontinentet har ofte en litt annen oppfatning av hva som regnes som vinter, og for den del «extreme conditions», som ofte er et begrep som går igjen. Vi testet jakken både rundt 0 grader, og helt ned mot minus 10 grader. Med superundertøy under, er det bare å slå fast at den trives bedre rundt førstnevnte temperatur.  

Hettefunksjonen er på sett og vis smart - gitt at man bruker den hele tiden. Vi ser imidlertid to utfordringer med hetten: Stoffet som hetten er laget av er såppas tykt at det ikke er sikkert du får plass under hjelmen. Jakken er også laget av et syntetisk stoff, noe som gjør at hetten ikke er like god på å regulere varme som for eksempel en hjelmlue av ull. I lange utforkjøringer etter krevende klatringer ble raskt den svette knollen nedkjølt av vinden mot det fuktige stoffet.

Hvis du vil sykle uten hette, kan det være litt krevende å få kragen på jakken til å ligge fornuftig rundt halsen, spesielt hvis du vil ha den litt oppetter nakken for varmen sin del. I de aller fleste tilfeller ville vi foretrukket en tynn hjelmlue og en hals fremfor denne løsningen. Jakken virker rett og slett litt over-tenkt. 

Hvem bør kjøpe denne jakken? 

Aktive syklister som vil ha en ettersittende og (ganske) varm jakke. Stisyklister som ikke liker tettsittende plagg bør se på andre alternativer. 

Alternative produkter 

Hvis du vil holde varmen på stitur om høsten og vinteren uten å ha på deg noe veldig tettsittende, kan vi anbefale å ta en titt på 7Mesh Cilco-anorakken, eller 7Mesh Callaghan Merino hoody, da gjerne i kombinasjon med varmt superundertøy. 

Konklusjon

Dette er en super jakke for syklister som ikke vil ha plagg som blafrer i vinden, og som ikke sykler i de aller kaldeste temperaturene. Men om du vil videreføre en baggy og avslappet stil fra stisyklingen om sommeren til vinteren, ville vi sett på andre og rimeligere alternativer. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Høy kvalitetsfølelse

MINUS

Passform ekskluderer kanskje noen

Integrert hette vil ikke fungere for alle

Test av Giro Havoc H2O 2022

En regnjakke som er er like tøff på stisykkelen som i hverdagen? Vi har testet Giro Havoc H2O. 

test av giro havoc h20 sykkeljakke
LØS: Havoc H20-jakken fra Giro er midt i blinken for stisyklister som ikke vil ha alt for tettsittende klær på tur. Foto: Snorre Veggan.
Giro Havoc H2O

Pris: 1999 kroner 

Vekt: 359 gram (størrelse medium, veid av oss)

Størrelser: S, M, L, XL, XXL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178 cm / 75 kilo

Produsent: giro.com

skala
7/10

Giro lager ikke bare sykkelhjelmer, de lager også en rekke forskjellige klær. 

Havoc H2O har en løs og ledig passform, så hvis du ikke liker tettsittende plagg når du sykler, kan dette være noe for deg. Vårt testeksemplar i medium sitter bra på testrytteren på 178 centimeter og 75 kilo, og oppleves ganske baggy. 

I front er det to store sidelommer, hvor du har plenty med plass. Jakken lukkes med en kraftig glidelås, og i linningen er det stramming med en strikk på hver side. Ermene har stramming med borrelås. Hetten kan du også stramme med to strikk, og den er stor nok til å dra over de fleste sykkelhjelmer vi har testet den med. På ryggen er det lagt inn ventilasjonskanaler slik at luft skal få slippe ut. 

Praktisk bruk 

Vi har testet Giro Havoc i en periode over flere uker, høsten 2022. 

Solid beskyttelse

Det er ventilasjonsåpninger på jakka, men den oppleves som ganske tett. Dette er det selvfølgelig både fordeler og ulemper med. I surt, kaldt og vått vær gir den skikkelig beskyttelse mot elementene, og føles solid. Men hvis du sykler med høy intensitet kan du fort oppleve at det blir litt klamt. Vi vil hvertfall anbefale deg å bruke ull under i så fall.

Ventilasjonsåpningene på ryggen har også begrenset effekt hvis du bruker drikkesekk. Her kunne en løsning med ventilasjon under armene for eksempel vært aktuelt.

Digg passform

Noen foretrekker sykkelklær som sitter stramt på, noen liker det halvstramt, og noen vil helst ha så baggy passform som mulig. Giro Havoc H2O er blant de aller mest romslige jakkene vi har testet.

Det sagt, så er det mulig å stramme opp jakken ganske mye ved hjelp av strikkene i liv og hette, og rundt ermene. Hetta kan du også trekke over hjelmen, men som med de fleste andre jakker synes vi dette blir litt hemmende når du er i bevegelse.     

Hvem bør kjøpe denne jakken?

Syklister som vil ha en solid jakke mot regn og vind, og generelt uvær, og som vil ha en løs og ledig passform. 

Alternative produkter 

Giro Havoc H2O er en jakke som egner seg godt til våte og kalde dager, spesielt når det regner. Vi har testet flere alternativer du kan se på, som for eksempel: 

Konklusjon

Giro Havoc H2O er en solid jakke mot det været man kan få mye av i Norge; kaldt og vått. Hvis du vil ha en god jakke til våte turer med romslig passform, vil dette være et godt kjøp.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

God lommeplass

Romslig passform

Gode strammemuligheter

MINUS

Kan bli litt tett/klam

Test av POC Signal All Weather Jacket

Allværsjakke - et utslitt begrep, eller kan det ha sin misjon når det kommer til stisykling? POC Signal er en jakke som kan revitalisere begrepet.

test av poc signal all weather jacket
BESKYTTELSE: Ikke mot støt og slag når du tryner, men mot vær og vind. Foto: Snorre Veggan.
POC Signal All Weather Jacket 

Pris: 3499 kroner 

Vekt: 273 gram (størrelse medium, veid av oss) 

Størrelser: XS, S, M, L, XL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178 cm/75kg

Produsent: pocsports.com  

skala
7/10

Sykling i Norge betyr nødvendigvis at det blir en del turer i litt ruskete vær. En god jakke kan gjøre turen både tørrere og mer behagelig. Svenske POC er kanskje mest kjent for hjelmer og beskyttelse, men lager også en rekke klær. De har flere jakker i sortimentet, vi har testet jakken Signal All Weather, som skal passe flere former for sykling.   

Dette er en skalljakke, og Signal er enkel i sin konstruksjon; den har én lang glidelås, og hette. Luftekanaler finnes, høyt oppe på ryggen. På ryggen finner du også den eneste lommen i jakka, som kan vrenges slik at du pakker jakken i seg selv. Men den har også noe litt avansert ved seg; jakken har intet mindre enn to brikker:

En twICEme-brikke, som er en medisinsk ID-chip som du kan scanne med telefonen for å få opp livskritisk helseinformasjon ved et uhell, og en RECCO-brikke. Sistnevnte er nok mer kjent for å brukes i vinterjakker til fjellfolk som kan bli utsatt for skred. 

Snittet er ganske ettersittende, og jakken kommer i to farger. Til 3499 kroner er dette definitivt i den øvre prisklassen, sammen med jakker som 7Mesh Copilot.   

Praktisk bruk 

Vi har testet jakken fra POC i våte og kalde høstforhold i Oslomarka, høsten 2022. 

Dette er ikke en tettsittende jakke slik mange bruker på landeveien, men heller ikke blant de aller mest baggy variantene. Testjakken i størrelse medium sitter ganske ettersittende på testpiloten. Selv om den er mer tettsittende enn 7Mesh Copilot-jakken, har den likevel grei bevegelsesfrihet. Men vi vil kanskje anbefale deg å prøve en størrelse større enn du vanligvis bruker, hvis du ikke vil at jakken skal være alt for tettsittende. 

Jakken har bare én lomme, som sitter et stykke nede på ryggen. Skal du sykle med drikkesekk eller hoftebelte, betyr det dermed at lommen blir utilgjengelig. Det er ingen stor krise, men det hadde vært praktisk å ha hvertfall én lomme som var mer tilgjengelig. Pakklommen er for så vidt praktisk - lommen vrenges og du kan pakke jakken sammen til en ball, som for eksempel kan feste til styret med to trykknapper. Vi synes det er like praktisk å bare pakke jakka i sekken. 

Står du oppreist vil kanskje jakken føles litt stram på merkelige steder, men når du setter deg på sykkelen skjønner du hvorfor; den er sydd for å sitte best når du er på sykkelen, ikke av. Ytterlaget av jakken er også mykt, slik at jakken ikke føles så stiv som noen skalljakker kan gjøre. 

Hvem bør kjøpe denne jakken?

Syklister som vil ha en ettersittende jakke som beskytter godt mot vær og vind, og som ikke er så opptatt av antall lommer og luftemuligheter. 

Alternative produkter 

Dette er en jakke som tåler både mye vær og vind. Er du på utkikk etter en skalljakke, har vi blant annet testet 7Mesh Copilot, som er en GoreTex-jakke myntet på samme bruk.    

Konklusjon

POC Signal All Weather Jacket er ei eksklusiv allværsjakke til sykling, og den forsvarer til dels den stive prislappen. Et noe tett snitt gjør den ideell for dem som ikke vil ha ei stor jakke som blafrer rundt, og den kan brukes både til stisykling og grussykling. Værbeskyttelsen er også meget god, men vi kunne ønsket oss minst én lomme i front.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Medisinsk ID-chip

Recco-brikke

God beskyttelse mot regn

Smart oppbevaringsløsning

MINUS

Litt snau passform til stisykling

Bare én lomme, på rygg 

Ikke spesielt billig

Test av Sweet Hunter Wind Jacket

Vi har testet Sweet Protection sin lette og pakkbare vindjakke til terrengsykling. 

test sweet sykkeljakke
LETT VINDJAKKE: Sweet Hunter Wind Jacket er en enkel vindjakke til sykling. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.
Sweet Hunter Wind Jacket 2022 

Pris: 1299 kroner 

Vekt: 136 gram (størrelse medium, veid av oss) 

Størrelser: S, M, L, XL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178 cm/75kg

Produsent: sweetprotection.com 

skala
6/10

Norske Sweet Protection er nok mest kjent for hjelmene sine, men lager også en rekke andre produkter til sykling - deriblant beskyttelse og klær. Hunter Wind jacket er en tynn og enkel vindjakke.   

Jakken er enkel i konstruksjon. Den har en lomme på brystet som er akkurat stor nok til en iPhone 13. Ermene har ekstra stretch-paneler på innsiden av håndleddet. I nedre bakkant er det lagt på gummi for å gi ekstra friksjon så jakken ikke skal skli opp. På ryggpartiet er det to lufteåpninger på hver side, som skal bidra til at fukt og varme får slippe ut. Kragen går et stykke opp langs halsen, men er ikke veldig stram.   

Praktisk bruk

Vi har testet vindjakken fra Sweet i kjølige høstmåneder både i marka rundt Oslo og på fjellet i Trøndelag. 

Jakken pakkes lett til en ball på størrelse med en knyttneve, og får lett plass i både drikkesekk og hip pack. 

Passformen er passe ledig. Jakken er ikke like stram som vindjakker laget for grus- og landeveissykling, men heller ikke så baggy at den blafrer nevneverdig i vinden. Testpiloten bruker som regel medium i de fleste sykkelplagg, og synes også denne passer godt i størrelse medium. Vi anbefaler uansett at du prøver plagget før du kjøper. 

Etter flere turer ute på sti med denne jakken, er vår konklusjon at dette først og fremst er en jakke for litt kjølige kvelder i sommerhalvåret. Utover høsten når temperaturene falt, møtte jakken litt sin begrensning. Vår løsning ble å ha noen gode ullplagg under for å holde varmen. Dette er først og fremst en jakke som er kjekk å ha i sekken til de gangene det blir kaldt på slutten av turen og du vil ha litt ekstra vindbeskyttelse. 

Hvem bør kjøpe denne jakken?

Syklister som vil ha et enkelt reserveplagg i sekken eller hip packen på tur til den litt kalde returen fra marka. 

Alternative produkter 

Vil du ha en jakke som varmer vesentlig mer, kan vi anbefale deg å ta en titt på 7Mesh sin Chilco Anorak. POC sin Mantle-anorakk er et annet alternativ.  

Konklusjon

Sweet Hunter Wind Jacket gjør ikke veldig mye ut av seg. Det er en enkel vindjakke som fungerer greit som et tynt skall mot vinden - men den blir i det kjøligste laget på kalde høstdager. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lett og pakkbar

MINUS

Ikke den råeste vindbeskyttelsen

Test av 7Mesh Chilco Anorakk 2022

Er anorakk et gammeldags plagg forbeholdt DNT–ere som skal til fjells, eller kan det ha sin funksjon også til stisykling? Vi har testet 7Mesh Chilco Anorak. 

7mesh chilco anorakk sykling
TIL KALDE DAGER: Anorakken fra 7Mesh er fin til dagene hvor gradestokken kryper ned mot null. Foto: Anders Gulbrandsen
TS_anbefaler
7Mesh Chilco Anorak

Faktaboks/teknisk informasjon:  

Pris: 2499 kroner 

Vekt: 364 gram (størrelse medium, veid av oss)

Størrelser: XS, S, M, L, XL, XXL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178 cm/75kg

Produsent: 7Mesh.com 

skala
8/10

Anorakken fra 7Mesh er enkel i sin konstruksjon. Den har en glidelås i front for åpning, to stikklommer med glidelås, og hette. Verken hetten eller ermene har noen form for strammefunksjon. Hetten er av typen som er så stor at du kan trekke den utenpå hjelmen hvis det blir kjølig. 

Anorakken er laget av en miks av syntetisk stoff, som 7Mesh kaller WTV. Det står for Wind, Thermal og Ventilation. Den skal dermed både beskytte mot vind, gi varme, og ventilere godt. Stoffet minner mest om et slags tynt fleece-stoff, og er børstet på innsiden. Stoffet er utformet i små firkanter med luftekanaler i mellom. Tanken bak dette er i følge 7Mesh at noe av luften skal slippe ut, men ikke alt, slik at man holder varmen. 

Praktisk bruk 

Vi har testet anorakken fra 7Mesh på kjølige oktoberdager på stier i Oslomarka.  

Supert høstplagg

Anorakken fikk umiddelbart prøvd seg på kjølige høstturer i Oslomarka i oktober, med temperaturer ned mot 3-4 grader. Vi brukte tynn ullsuper fra Devold og Aclima under, og med dette oppsettet holdt anorakken oss varm og komfortabel. Du kan regulere varmenivået litt etter hvor tykt/varmt undertøy du bruker under anorakken.

Det er imponerende hvordan anorakken regulerer varmen underveis når vi er i bevegelse. Den bør sees som et isolerende plagg når man er i bevegelse, snarere enn et plagg man tar på for å holde varmen i lav aktivitet. Anorakken kan også fungere som et mellomlag, hvis du bruker en skalljakke utenpå.  

Bevegelsesfriheten er godt ivaretatt. Anorakken er løs og ledig, uten at den blir for stor og baggy på testrytteren. Noen vil kanskje savne borrelås eller en strammemulighet på ermene, men vi synes stretch-stoffet og strikk rundt ermene fungerer bra.

Lommen i front fungerer greit til å oppbevare små og lette gjenstander, men det er ikke akkurat et sted hvor du putter tyngre og større gjenstander som slange, pumpe og lignende.

Kombinasjonen av vindbeskyttelse og lett isolasjon gjør en bra jobb med å holde en komfortabel temperatur ute på sykkelen. Men om du er på utkikk etter et rent isolasjonsplagg som skal være mest mulig varmt, finnes det bedre alternativer.

7mesh chilco anorakk
PASSE LØS: Passformen på 7Mesh Chilco er løs nok til å kunne kalles komfortabel. Foto: Anders Gulbrandsen.

Hvem bør kjøpe denne anorakken?

Stisyklister som vil ha et varmt og isolerende plagg til kjølige høstdager på sykkelen. 

Alternative produkter 

Tidligere har vi testet en anorakk fra POC. Hvis du ser etter et varmende eller isolerende plagg til kalde dager, kan du også se på denne hettejakken fra 7Mesh. Chilco-serien har også en vest med samme stoff.

Konklusjon

7Mesh Chilco Anorak er et genialt, om enn litt dyrt plagg til kjølige dager på sykkelen. Passformen gjør at den også kan egne seg godt til andre aktiviteter enn sykling. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Hjelmkompatibel hette

Varm og komfortabel

Pustende

MINUS

Dyr

Test av Pearl Izumi Summit Barrier Jacket

Er det bare 90-tallet som ringer og vil ha oss tilbake, eller er også Pearl Izumi Barrier en jakke som kan tjene formål som en god sykkeljakke? Vi har testet.

test av pearl izumi sykkeljakke
FLASHY: Vil du bli lagt merke til på stien gjør du ikke store feil med å kjøpe denne jakka. Foto: Snorre Veggan.
Pearl Izumi Summit Barrier Jacket

Pris: 529 kroner

Vekt: (størrelse medium, veid av oss) 

Størrelser: S, M, L, XL, XXL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178 cm/75kg

Produsent: pearlizumi.com

skala
5/10

Pearl Izumi er blant de aller største produsentene av sykkelklær, både til dame og herre. De har en rekke plagg i de aller fleste kategorier. 

Barrier-jakka er det vi vil kalle en vindjakke. Den er veldig enkel i sin konstruksjon, med et syntetisk stoff. Den har bare én lomme, som er plassert på brystet og som har plass til en relativt stor smarttelefon (iPhone 13). 

Jakken har også ei hette, av den typen som er ment å brukes under sykkelhjelmen, ikke over.    

Praktisk bruk 

Vi har brukt Barrier-jakken fra Pearl Izumi gjennom sommer- og høstmånedene i 2022.   

Helt enkel

En tynn vindjakke er et slags basisplagg, som det er veldig kjekt å ha i garderoben som syklist. Bruksområdet til slike jakker er gjerne i sommerhalvåret på dager hvor det er kjølig på morgen og/eller kveld. Da kan en slik jakke være kjekk å trekke fram og ta på seg for å få opp varmen på begynnelsen av en tur, eller holde varmen oppe på slutten av en tur.   

Og det formålet fungerer forsåvidt jakka bra til. Men som en del andre vindjakker, puster den ikke særlig godt. Det gjør at den fort oppleves ganske klam, hvis intensiteten er høy. Vi tror det hadde hjulpet med en ventilasjonsåpning eller to, slik som for eksempel Sweet Hunter-jakken har.

Ikke beskytter den særlig godt mot regn heller (noe den forsåvidt ikke hevder å gjøre heller). Den er laget i et stoff som kalles DWR (Durable Water Repellent), noe vi finner på en hel haug med sykkelplagg. Men stoffet i jakka er så tynt, at når vi tok den på i en kald regnskur på vei hjem fra en stitur, hadde den nesten litt motvirkende effekt, det kalde, våte stoffet klistra seg til overkroppen, og var mer nedkjølende enn beskyttende. Noen regndråper tåler jakka imidlertid helt greit. 

Hvem bør kjøpe denne jakka?

Syklister som vil ha en tynn og lett vindjakke til å pakke med i lomma på tur, som et enkelt plagg for å holde varmen over kortere perioder. 

Alternative produkter 

Hvis du vil ha en sykkeljakke som er litt bedre mot regn, bør du se på 7Mesch Copilot eller Giro Havoc. Hvis du er ute etter en tynn vindjakke i samme kategori, kan du se på Sweet Protection sin Hunter-jakke, eller Giro sin Stow-jakke. Hvis du vil ha en isolerende og varm jakke, kan du se på 7Mesh sin Chilco-anorakk, eller POC Mantle-anorakken.    

Konklusjon

Hvis du ikke er redd for å tiltrekke deg litt oppmerksomhet er det hvertfall ingen tvil om at du bør kjøpe denne jakka. Men selv i en mer nøytral farge mener vi det finnes vel så gode vindjakker der ute. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lett

Laget av resirkulert materiale

MINUS

Fryktelig klam

Begrenset beskyttelse mot vær og vind 

Test av 7Mesh Copilot

En god skalljakke kan redde sykkelturen hvis uværet kommer. Vi har testet Copilot fra 7Mesh - en dyr og eksklusiv regnjakke til sykling.

7mesh jakke test
STI-JAKKE: 7Mesh Copilot er en eksklusiv og minimalistisk skalljakke for stisykling.
7Mesh Copilot

Faktaboks/teknisk informasjon:  

Pris: 3499 kroner 

Vekt: 253 gram (oppgitt)

Størrelser: XS, S, M, L, XL, XXL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178 cm

Produsent: 7Mesh.com

skala
8/10

7Mesh er en produsent av sykkeltøy, som i sin tid ble startet av tidligere Arcteryx-ansatte. 7Mesh har hovedkontor i Squamish i Canada, og har en rekke produkter som er laget for å tåle mye vær, og er sånn sett veldig relevant for norske syklister. Tidligere har vi testet blant annet Thunder-buksen, som vi har omtalt som en av de beste vanntette buksene til stisykling.  

Lett skalljakke

Copilot er en lett skalljakke, laget i materialet GoreTex Paclite Plus som er en tolags-konstruksjon. Stoffet føles tynt og føyelig, og jakka er lett - den klokker inn på 253 gram i størrelse medium på vår vekt. 7Mesh lager også en jakke i det kraftigere GoreTex Pro, som heter Revelation.  

(Siden vi fikk vårt testplagg har jakken kommet i en ny og noe oppdatert versjon, hvor du kan pakke jakken i sin egen baklomme og stroppe fast til sykkelen.)

Løst snitt

7Mesh har både løse og mer ettersittende plagg til sykling. Copilot-jakken har såkalt «relaxed fit». Testrytteren er 178 centimeter og 75 kilo, og opplever jakken som romslig, men ikke alt for løs og flagrende. 

Jakken har bare én lomme på venstre side, som du også kan bruke som pakkpose ved å vrenge jakken inn i. Glidelåsene på jakken er vanntettet, og i kragen er det en klaff for å beskytte mot ubehagelig gnissing. Det finnes også flere refleksdetaljer på bryst, ermer og rygg. Copilot har også en hette, som du kan trekke over hjelmen når det regner som verst.  

7mesh jakke test
KALDT: På kalde vårdager med mye vind og regn er en slik jakke gull verdt. Her fra testing i Fredrikstad.

Jakken har stramming med to snorer i livet, og én i nakken. Du drar i et endestykke for å stramme, og drar i en løkke for å løsne.  

7mesh jakke test
KRÅSSOVER: Den éne brystlommen sitter ganske langt nede. Her er det god plass til telefon eller annet utstyr, men plasseringen er ikke helt optimal.

Praktisk bruk 

Vi har testet 7Mesh-jakken i kjølig og tidvis fuktig vårvær på stisykkelturer, som ytterlag utenpå ulltrøye og mellomlag.

Lett og ledig

Ute på stien føles Copilot-jakka veldig lite bevegelseshemmende. Snittet er akkurat løst nok til at man får beveget seg komfortabelt på sykkelen. Det er ikke noen stramming av ermene rundt håndleddet, noe vi kunne ønsket oss. Men ermene er løse nok til at vi får dratt dem over hansker og pulsklokke/klokke uten alt for mye jobb. 

Strammingen i liv og hette fungerer såre enkelt i praksis. Det er bare å dra i en snor for å stramme opp. Når du skal løsne, drar du i en løkke som utgjør et slags motstykke. På turene vi gjorde med jakken opplevde vi ikke behov for å stramme inn noe særlig, da jakken ligger behagelig mot overkroppen. Men muligheten er altså der, for den som vil. 

test 7mesh jakke
SOLID: Kvalitetsfølelsen på denne jakka er bra.

Praktisk hette

Når det er skikkelig grisevær, kan det være praktisk å trekke hetta over hjelmen. Dette fungerer greit i praksis, men det kan bli i varmeste laget over tid. Det er uansett en funksjon vi setter pris på når det bøtter ned. Når snoren i nakkepartiet strammes, vil hetten følge hjelmen bra, du får ikke følelsen av å snu hodet inne i hetten. 

test 7mesh sykkeljakke
GREIT LØST: Noen foretrekker borrelås for å stramme ermene. Elastikken i ermene på Copilot-jakka gjør at det fungerer greit uten.

Bare én lomme

Den enkle lomma er stor, så du får lett plass til en telefon, miniverktøy eller hva annet du måtte ønske å ha med deg som ikke får plass i sekken eller andre steder. Plasseringen av lommen stusser vi litt på. Den er lett å nå, men fremstår noe upraktisk til tider. Når man putter noe i den, og eksempelvis skal bruke en sekk med hoftebelte, strammer hoftebeltet over innholdet i lomma. I vårt tilfelle havnet smarttelefonen i klem under hoftebeltet flere ganger, og skapte ubehag. Om lomma hadde vært plassert litt høyere ville ikke dette vært et like stort problem. 

Gore-Tex har vi generelt gode erfaringer med til sykling hvis formålet er å holde seg skjermet fra elementene. Og Gore-Tex Paclite Plus-membranen på denne jakka holder både vind og vann ute. Som med de fleste skallplagg kan jakka bli noe klam hvis det er høy aktivitet og mye svetteproduksjon. Luftemuligheter er det lite av på jakka, vi løste dette med å åpne glidelåsen i front.  

test 7mesh sykkeljakke
HELT HETTA: Denne dagen var det sol, men på dager med mye regn kan det være en fordel å dra hetta over hjelmen.

Hvem bør kjøpe denne sykkeljakken?

Aktive syklister som driver med terrengsykling både langs sti og grusveier. Hvis du er ute etter en ettersittende jakke finnes det bedre alternativer. 

test 7mesh sykkeljakke copilot
RYGGEN: Jakka fra 7Mesh dekker godt ned på ryggen, og har en hette som kan strammes inn.

Alternative produkter 

Vi har ikke testet mange jakker i denne kategorien, men hvis en skalljakke virker litt voldsomt og du er på utkikk etter en lett vindjakke, kan Rapha sin variant være et bra alternativ.  

Konklusjon

7Mesh Copilot er en lett og komfortabel skalljakke som vil beskytte deg godt mot dårlig vær på tur. En noe begrenset lomme-funksjon trekker inntrykket litt ned - snitt, detaljer og kvalitetsfølelse trekker opp nok til å forsvare den litt stive prisen. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Kan pakkes lett sammen

Lett 

Stort utvalg av størrelser

Avslappet snitt vil passe mange

MINUS

Bare én lomme

Test av POC Mantle anorakk til stisykling

Anorakken er ikke bare forbeholdt turfolk på DNT-stier lenger - nå skal også stisyklistene ha det. Vi har testet en stilig variant fra POC. 

test poc anorakk sykling
TURPLAGG: Anorakken er ingen ny oppfinnelse, men plagget er ikke spesielt vanlig i sykkelmote.
POC Mantle

Pris: 1499 kroner

Størrelse testet: M

Størrelser: S, M, L, XL, XXL

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Produsent: pocsports.com

skala
7/10

Svenske POC lager ikke bare sykkelhjelmer og beskyttelsesutstyr - de har også en rekke sykkelklær både til terrengsykling og landevei. POC Mantle er noe så uvanlig som en anorakk til stisykling. 

Mantle har en ganske tettsittende passform. Testrytterren på 178cm/75kg brukte medium, og er du i tvil, eller bare vil være sikker på en romslig passform, bør du nok gå opp en størrelse. Det er ingen form for strammefunksjoner på denne jakken. Ermene har et parti med elastisk stoff. Hetten er laget for å ha under hjelmen, hvis du skulle ha behov for det. 

Lommer er det bare én av, på baksiden. Den er stor nok til både nøkler, kredittkort og smarttelefon, men plasseringen gjør at den vil komme i konflikt med en eventuell hip-pack eller drikkesekk. 

I front er det en åpning ned på brystet med glidelås, og en fiffig liten detalj, en brilleholder. Her kan du stikke bort sykkelbrillene i pauser ved å tre den ene stangen ned i et hull på jakken. Smart!     

Praktisk bruk 

Vi har testet POC Mantle til stisykling og terrengsykling på kjølige dager med 0 til 10-12 varmegrader, våren 2022. Den har blitt brukt med superundertøy både av ull og syntetisk stoff. 

Jakken er ikke superbaggy i passformen, men det er lett å bevege seg i den. Når glidelåsen ikke går helt ned oppleves fronten på jakken noe mindre stiv enn tradisjonelle jakker. Den føles ikke kort på ryggen, men noe kort i ermene for størrelsen. Ermene er stramme, men også så stramme at vi sliter med å få dratt dem over en Garmin Fenix-klokke, dette er noe frustrerende ute på tur når det er kaldt. Fordelen med elastikken i ermene, er at hvis du drar dem opp, sklir de ikke ned så lett. 

test poc mantle anorakk sykling
GOD: Anorakken er ganske så ettersittende i passformen, men gir god bevegelighet på sykkelen. Foto: Mathias Marley.

Med ullundertøy under synes vi anorakken gir bra beskyttelse på kalde dager med vekslende vær. Den tåler lett regnvær helt fint, selv om den ikke kan måle seg med en fullverdig skalljakke. Tenk at dette kan være et bra plagg å ha på turer hvor du tenker at en trøye kan bli litt kaldt, og en fullverdig skalljakke kan bli for varmt eller klamt. Men til kalde vinterdager bør du gå for en enda varmere variant enn dette.

test poc mantle anorakk sykling
BAKLOMME: Anorakken har bare én lomme, bak på ryggen. Det er praktisk så lenge du ikke har tenkt å bruke drikkesekk eller hip-pack.

Men er anorakk praktisk? Tja. Det er kun når jakken skal av/på at vi tenker over dette. I bruk, på sykkelen, tenker vi overhodet ikke over det. Det koker ned til at det er en smakssak - hva du foretrekker.  

test poc anorakk sykling
STRAMT: Ermene på anorakken kan være trange å få over en stor treningsklokke som for eksempel Garmin Fenix. Greit å være obs på!

Hvem bør kjøpe denne sykkeljakken? 

Stisyklister som vil ha et beskyttende ytterplagg på kalde sykkeldager. 

poc mantle anorakk sykling test
HETTE: Hetta på anorakken er laget slik at du skal kunne ha den under hjelmen hvis det blir kaldt.

Alternative produkter 

Hvis du er på utkikk etter en varm ytterjakke eller mellomlag kan vi anbefale deg å sjekke ut 7Mesh sin Callaghan Merino hoody. Den er dog over tusenlappen dyrere. Hvis du bare vil ha en tynn vindjakke, er Rapha sin Trail-jakke fin.    

test anorakk sykling
LUFTING: Glidelåsen i front er den eneste muligheten du har for å lufte ut dette plagget på tur. Legg merke til den oransje detaljen til venstre i bildet, her har du en smart lomme for å stikke brillen ned i ved pauser.

Konklusjon

POC Mantle er både lett og beskytter godt mot vær og vind. Den vil fungere fint som et beskyttende ytterplagg på kalde vår- og høstturer i røffe forhold. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Hjelm-kompatibel hette

Brilleholder

MINUS

Kunne hatt lomme i front

Trange ermer

Test av 7Mesh Callaghan Merino Hoody

En stilig og varm jakke til kalde dager på sykkelen fra 7Mesh - vi har testet Callaghan Merino Hoody

test hettejakke terrengsykkel
HETTEJAKKE: 7Mesh Callaghan Hoodie er en varm hettejakke til stisykling på kjølige dager.
7Mesh Callaghan Merino Hoody

Pris: 2699 kroner

Vekt: 344 gram i størrelse medium

Størrelse testet: Medium

Størrelser: XS, S, M, L, XL, XXL

Størrelse testrytter: 178cm/75kg

Produsent: 7mesh.com

skala
7/10

Om dette skal kalles en sykkeljakke eller genser er vi jaggu ikke helt sikre på, men 7Mesh har sortert Callaghan Merino Hoody under «jackets and thermals» på sin nettside, og det er nok der vi ville plassert den også. Produsenten mener den skal være like god til sykling som afterbike. 

Den ser ut som en ganske så klassisk hettegenser, og er laget i en miks av merinoull (35%) og polyester (65%). Det er én lomme på hver side i front, og høyre lomme har en ekstra lomme innvendig. Hetten er ettersittende, og laget for å ha under hjelmen. 

Snittet er ganske så ettersittende, men ikke tight. 7Mesh kaller det «relaxed fit». Testpersonen på 178cm/75kg fant seg vel til rette i en størrelse medium. Jakken kommer i størrelser helt fra XS til XXL, så her bør det være mulighet for å finne en størrelse som passer. For 2022-sesongen kommer Callaghan-jakken i to farger, sort og blå.    

Praktisk bruk

Vi har testet 7Mesh Callaghan-jakken på kjølige vårdager, våren 2022. Den har blitt brukt både som mellomlag under skalljakker, og som ytterplagg med ulltrøye under. Vi har brukt sykkeljakken primært til stisykling og terrengsykling.   

7mesh jakke test
AVSLAPPET: Hettejakken har ikke et superstramt snitt, og kommer i flere størrelser.

For de kaldere dagene 

Stisykling er en aktivitet som skaper mye kroppsvarme, og i sommerhalvåret er det derfor sjelden man kler seg veldig varmt på overkroppen. Fryser man på overkroppen om sommeren er det gjerne forbundet med nedbør, og da kan en skalljakke gjøre en vel så god jobb. 

Med det som bakgrunn, er Callaghan-jakken mest aktuell for kjøligere dager i vår- og høsthalvåret. Vi har brukt den både med superundertøy både av ull og syntetisk stoff, og synes den fungerer desidert best i kombinasjon med førstnevnte. Da opplever vi at Callaghan-jakken regulerer temperaturen høvelig greit, uten å oppleves klam eller at den puster dårlig.

Bevegelsesfriheten er det heller ingen ting å utsette på. Ermene er akkurat passe lange, og elastikken gjør at vi lett får tredd dem over både hansker og klokke. Det er ikke noen strammmefunksjoner forøvrig på jakken, men det har vi heller ikke savnet. 

Men vi skulle gjerne sett at jakken hadde minst én liten lomme med glidelås til nøkler eller lignende. Høyre lomme har en ekstra lomme på innsiden som angivelig skal ha plass til en smarttelefon - vår iPhone 13 var ikke i nærheten av å passe, og det føles lite tillitvekkende å ha nøkler eller telefon i en lomme uten glidelås når man herjer ute på stien. 

7mesh jakke test
HETTE: Hetta er laget for å ha under hjelmen ved behov - en funksjon vi ikke benyttet oss mye av.

Allsidig plagg

Både passform og utseende gjorde at Callaghan-jakken ble en favoritt også av sykkelen i testperioden. Jakken skriker ikke «jeg er stisyklist», og kan fint brukes som hverdagsplagg og til andre aktiviteter, og tjene flere formål. 

Bare én liten ting…

Med sine 2699 kroner er ikke dette et billig plagg. Det er absolutt ingen ting å si på kvalitetsfølelsen, men det finnes rimeligere fleecegensere eller jakker på markedet som vil gi noe av den samme funksjonen som dette plagget. Flerbruksverdien er med å dra opp, men som rendyrket sykkelplagg er dette noe dyrt.

7mesh jakke test
STILIG PLAGG: Passform og design gjør at hettejakken kan brukes til flere ting. Hvis du synes blåfargen blir litt mye, finnes den også i svart.

Hvem bør kjøpe denne sykkeljakken?

Stisyklister som vil ha en varm genser som kan brukes både som mellomlag og ytterplagg på kalde dager på stisykkelen, og som ønsker seg et plagg som også kan brukes i hverdagen. 

Alternative produkter 

Vi har ikke testet mange plagg i denne kategorien, men hvis du er på utkikk etter en mer typisk vindjakke, kan vi anbefale deg å sjekke ut Raphas vindjakke. Vi har også testet en anorakk fra POC som vil kunne tjene samme formål - den er over tusen kroner billigere.    

Konklusjon

Vi digger 7Mesh Callaghan Merino Hoody, og i testperioden har den blitt brukt minst like mye av sykkelen som på. Den er superkomfortabel og varm. Men prisen er stiv - det finnes rimeligere alternativer hvis det er en varm mellomlagsjakke eller ytterplagg du skal ha til stisykling. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Varm og komfortabel

MINUS

Dyr!

Kunne hatt en glidelåslomme 

Test av Rapha Trail Lightweight sykkeljakke 

Stilguruene i Rapha har lansert sin første terrengsykkelkolleksjon. Vi har testet vindjakken Rapha Trail Lightweight jacket.

rapha terrengsykkel vindjakke lightweight trail jacket test
LETT: Vindjakka fra Rapha veier lite og beskytter godt.
Rapha Lighweight Trail jacket

Pris: 1800 kroner + frakt  

Vekt:  162 gram i størrrelse medium, veid av oss

Størrelse testet: Medium  

Størrelse på testperson: 178cm/78kg  

Produsent:www.rapha.cc  

skala
7/10

Rapha er en klesprodusent som i flere år har vært toneangivende for design og estetikk på landeveisbekledning.

Nå har de lansert sin første terrengsykkel-kolleksjon, og vi har testet flere produkter.     

Blant dem, en lett og pakkbar vindjakke, kalt Trail Lightweight. Så hvordan går det når landeveisekspertene skal prøve seg i skogen?   

Smal kolleksjon  

Rapha har så langt bare sluppet noen nøkkelplagg for syklister.

Blant dem er shorts, en bib-shorts med lommer og noen trøyer samt tilbehør. Og så denne jakken.   

Rapha Trail Lightweight jacket kommer i tre farger: sort, lys grå, og blå. Den kommer også i størrelser fra XS og helt opp til XXL, så her bør det være gode muligheter for å finne en størrelse som passer deg.   

Vindjakker er sjeldent veldig avanserte, men noen ting er det da å snakke om her.

For det første kan jakken pakkes i en integrert pakklomme, som du finner ved å vrenge brystlomma.   

Videre har denne lommen en stropp, slik at du kan stroppe fast jakka på sykkelen, og dermed slippe å ha den i sekk eller lomme.   

Brystlomma er romslig, vi fikk god plass til en iPhone X.   

test rapha vindjakke sykkel
ÉN LOMME: Lomma på brystet er stor nok til en moderne smarttelefon.

Snittet på jakka er ikke superbaggy, men ganske romslig. I motsetning til de fleste landeveisplagg, trenger du ikke å være tynn som en strek for å kle denne jakka. Vår testrytter bruker medium i det meste annet av sykkelklær, og fant seg godt til rette i medium størrelse også her.   

Videre har den en hette som kan strammes, med en liten brem i forkant. Rundt håndleddene er det strikk (som ikke kan strammes), og i midja ligger det en strammesnor som kan strammes fra begge sider.   

Praktisk bruk   

Dette er en vindjakke, og følgelig har den blitt med på nesten hver eneste sykkeltur denne våren og sommeren.  

Et slikt nøkkelplagg er alltid godt å ha med seg. Man kan bli overrumplet av vær, eller kanskje drøyer turen lenger utover kvelden enn man tenkte.     

Jakken har blitt testet på sykkelturer både i markene rundt Oslo, og på fjellet i Trollheimen på flere sykkelturer gjennom våren og sommeren.    

test rapha vindjakke sykkel
ENKEL: Vindjakken fra Rapha er like enkel som den er god.

   Gjør jobben  

... og så er det ikke så mye mer å si enn det?  

Vel, jakka gjør det en vindjakke skal gjøre – den beskytter mot vinden. Vi hadde flere turer over tregrensa hvor vinden tok tak, og jakka beskytter godt mot den verste vinden. Den kan selvfølgelig ikke måle seg mot dedikerte skalljakker til sykling i regn og vind, men så er det heller ikke samme type plagg.     

Hetta brukte vi fint lite – men den er kjekk av og til. Merk at dette er av typen du må regne med å ha inni hjelmen snarere enn utenpå. Vi fikk strukket hetta over et par av testhjelmene våre, men da fikk vi ikke lukket glidelåsen uten at det ble mye strekk.   

Når den ikke er i bruk, kan hetta med fordel strammes helt ned i nakken, så den ikke flagrer så veldig.   

Rapha selv oppgir at jakken skal være behandlet med et vannavstøtende materiale. Den er ikke vanntett, men vi opplevde at den beskyttet helt greit mot noen dråper i ny og ne.   

test rapha sykkeljakke vindjakke
STRAMMING: Hetta kan strammes inn for bedre passform.

Pakkefunksjonen setter vi også pris på. Selve prosessen med å vrenge og pakke jakka tar kort tid, og det er absolutt et pluss at man kan feste jakka til ramma på sykkelen, slik at den er lettere tilgjengelig.   

Jakken puster også bra. Nylon-stoffet oppleves ikke spesielt klamt, selv når jakka må brukes over lengre tid. Her er den vesentlig bedre enn andre typer vi har prøvd med syntetisk stoff som kan bli veldig klamme.  

Hvem bør kjøpe denne jakken?  

En god vindjakke er praktisk å ha, uansett om du sykler terreng, grus eller landevei. Du kan slippe unna med noen få hundrelapper hvis du bare vil kjøpe billigste sort, men hvis du verdsetter fine detaljer og fint design kan denne jakken være aktuell.   

Den er ikke like racing-inspirert i snittet som en del andre vindjakker, og kan sånn sett være aktuell for flere.  

test rapha vindjakke sykkel
PASSE: Jakka er ikke superbaggy, men har et ganske rett snitt. Her avbildet på testrytter på 178cm.

Alternative produkter   

De fleste produsenter som lager sykkelklær for terrengsykling har en vindjakke i kolleksjonen, enten med eller uten hette. 7Mesh, Fox og mange andre har slike varianter.   

Konklusjon  

Raphas vindjakke er både lett, stilig og praktisk. Den er ikke den billigste vindjakken du kan kjøpe, men den fungerer til formålet.     

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Allsidig snitt

Pakkpose med stropp er praktisk 

MINUS

Dyrt for et enkelt plagg

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.