Sykkelshorts - best i best

De beste sykkelshortsene til stisykling og terrengsykling

Sykkelshortsen kan være det som skiller en god og en dårlig sykkeltur. Terrengsykkel gjør grundige tester av både dyre og billige sykkelshorts til dame og herre.

sykkelshorts dame herre best i test 2022
STILIG PÅ TUR: Vi har testet sykkelshorts til stisykling fra Norrøna, POC, Sweet og Giro. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Enten du er nybegynner eller viderekommen, er sykkelshortsen et veldig viktig plagg. Å streve med smerter i underlivet er ikke noe gøy uansett hvilket nivå du er på.

Det er et stort utvalg shortser på markedet, og de varierer både i pris og kvalitet.

Derfor tester vi shortsene for deg, slik at du slipper å gjøre et bomkjøp.

Vi har testet 10 baggyshortster våren 2022, og her kan du lese om våre testfavoritter og anbefalinger:

Vi tester og skiller mellom to forskjellige typer shortser innenfor sti- og terrengsykling: baggy og bib.

Baggy shortser er litt løsere i formen og er til forveksling lik en vanlig turshorts. De er mer robuste i stoffet enn en lycrashorts. De brukes gjerne utenpå en vanlig sykkelshorts, men enkelte kommer også med egen innershorts med pute.

En bib-shorts er det vi kjenner som en mer tradisjonell sykkelshorts av lycra med selebukser. De er altså tettsittende og typisk slike vi ser i terrengsykkelritt. De kan også komme med lommer på ryggen av selebuksene, slik at du slipper å tenke på å ha med deg sekk.

Skal du ha en sykkelbukse, altså en lengre og varmere bukse, anbefaler vi at du sjekker ut denne siden.

Bib-shorts

En av våre favoritter er Specialized Mountain Liner bib shorts m/SWAT, som er beregnet å bruke med shorts eller bukse utenpå. Puten er tynn, men likevel god. Den kommer også med lommer på selebuksene.

Vi anbefaler også 7Mesh MK3 Cargo Bib. Den kommer også med lommer og god pute, men har en vesentlig høyere pris enn Specialized sin.

Rapha er mest kjent for å lage klær til landeveissykling, men har også laget det mest essensielle til terrengsykling. Trail Cargo Bib Liner har luftige sidepanel og god padding, men lommene kunne vært bedre.

Shorts til dame

Sykkelshorts til jenter har en litt annen passform, og litt andre løsninger enn standard herreshortser.

Før måtte gjerne jentene ta til takke med shortser designet for herrer, men de siste årene har bransjet tatt jentene mer på alvor.

Terrengsykkel sin testvinner er Specialized Andorra Pro Short, som kommer med egen innershorts som lett kan tas av og på.

Hækk i hæl følger norske Sweet Production sin Hunter. Den har god passform og tre lommer med fine glidelåser.

7Mesh Glidepath Shorts er også en favoritt hos oss. I sitt lette og tynne stoff er den veldig komfortabel og med fire lommer er det gode muligheter for å ha med seg småting.

Test av flere shortser til jenter finner du i bunnen av siden.

Vanntette shortser

En vanntett overtrekksshorts gjør sykling på våte stier og i regnvær mindre ubehagelig.

Vår testvinner er Giro Havoc H20. Den har høy vannsøyle (vanntetthet) og gode luftemuligheter.

Den vi synes gir mest for pengene er Endura MTR. Den er minimalistisk med høy vannsøyle og strålende pusteevne .

7Mesh Revo Shorts er en annen som nesten får toppkarakter hos oss.

Test av 7Mesh Slab sykkelshorts 

Den er både lett og minimalistisk, har 7Mesh laget den ultimate sykkelshortsen for sommerbruk med sin Slab? 

7Mesh Slab

Pris: 1699 kroner 

Vekt: 190 gram (oppgitt) 

Størrelser: XS, S, M, L, XL

Størrelse testet: Medium 

Størrelse testperson: 

Kommer i damerversjon: JA 

Produsent: 7mesh.com 

skala
8/10

7Mesh har klær til både terrengsykling, gravel og landevei. De har flere shortser til terrengsykling og stisykling, vi har testet den lette varianten med navnet Slab. 

Slab-shortsen er ganske så minimalistisk og enkel, strippet for avanserte løsninger og dilldall. Stoffet er tynt, og shortsen veier lite. Strammingen foregår ved en glidelås og trykknapp, samt en slags beltespenne med hakk som du kan hekte en metallhempe i.   

Ser vi på vekt, materialer og konstruksjon er dette en av de letteste og enkleste shortsene vi har testet - med Norrøna sin Skibotn Denim i den andre enden av skalaen.    

Praktisk bruk 

Vi har testet 7Mesh Slab sommeren 2022 til stisykling i variert vær og temperatur.  

Ute på stien er denne shortsen fra 7Mesh så god at vi glemmer at den er på. Det lette stoffet har lite sømmer og punkter som gnager mot kroppen, og det tynne strammebeltet gjør at hoftene får bevege seg fritt. Vi var litt skeptisk til strammeløsningen og om den kom til å holde shortsen oppe uten noe siging. Dette viste seg å ikke være et stort problem. Det vi imidlertid kunne ønsket oss, var noen flere hakk på justeringen av stramming i livet.

Lomma ligger på siden av shortsen, og når vi putter telefonen her, kjenner vi nesten ikke at den er der. Plasseringen er selvfølgelig ikke optimal hvis du skulle være uheldig å falle av, og lande på hofta og dermed knuse telefonen. Om noe kunne vi kanskje ønsket oss en tilsvarende lomme på motsatt side. Men vært klar over at dette kanskje ikke er shortsen for deg hvis du pleier å fylle opp lommene med både telefon, nøkler og andre småting. Hvis du derimot bruker hip-pack, drikkesekk eller stropper fast ekstra utstyr på sykkelen, vil det ikke være et stort problem.  

Shortsen fungerer også helt fint med knebeskyttere, så lenge det ikke er knebeskyttere av den store og grove varianten. Vi prøvde med flere modeller, og shortsen legger seg fint rundt. Vær imidlertid klar over at dette er en typisk sporty-baggy shorts, den er altså ikke veldig løs i passformen. Der har 7Mesh andre alternativ som kan fungere for deg, eller du kan for eksempel se på noen av de andre alternativene i testen vår.  

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen? 

Stisyklister som vil ha en lett, luftig og ekstremt komfortabel sykkelshorts til varme sommerdager. 

Alternative produkter 

7Mesh Slab er blant de lettere og mer komfortable sykkelshortsene vi har testet. Den egner seg derfor spesielt godt om sommeren når det er varmt. Av andre shortser vi har testet i samme kategori, liker vi godt Sweet Hunter og POC Essential Enduro.  

Konklusjon

7Mesh er vår desiderte favorittshorts til varme sommerdager på sykkelen. Den er både lett og luftig, passe baggy og veldig komfortabel. Hvis ikke massevis av lommer er et must for deg, vil du stortrives med denne short

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lett og luftig 

Komfortabel

MINUS

Strammeløsningen kunne hatt flere hakk

Bare én lomme

Test av Giro Havoc sykkelshorts 2022

Giro Havoc er en lett og rimelig shorts som vil passe mange stisyklister. 

TS_godt_kjøp
Giro Havoc

Pris: 1199 kroner

Vekt: 210 gram

Størrelser: 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40

Størrelse testet: 32

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Kommer i dameversjon: JA

Produsent: giro.com  

skala
7/10

Giro lager flere baggyshortser - vi har testet både Venture, og denne som heter Havoc. Giro Havoc er gjennomsnittlig dyr med sine 1199 kroner, og heller verken spesielt tung eller lett. 

Den har to kraftige borrelåser, én på hver side av hofta til stramming. I tillegg har den hemper for belte hvis du skulle ønske det. Gylfen lukkes både med glidelås, knapp og borrelås. Det er ingen gummi eller silikon på innsiden av linningen for økt friksjon. 

Shortsen har totalt tre lommer; én stikklomme på hver side, samt en glidelåslomme på høyre lår. Nedre del av shortsen ned mot knærne er perforert for luftingens del. Stoffet shortsen er laget av har et såkalt durable water repellent-belegg, som skal gi litt mer motstandsdyktighet mot uvær.    

Praktisk bruk 

Vi har testet Giro Havoc på stisykkelturer våren 2022.    

Sammenlignet med Giro Venture 2.0, er Havoc en mer løssittende shorts, som vi opplever egner seg bedre til stisykling. Strammingen i livet fungerer godt. Selv om shortsen ikke siger mye, hadde den hatt godt av litt mer elastikk eller noe friksjonsbelegg på innsiden. 

Passformen på shortsen er ikke veldig løs. Til en størrelse 32/medium på være er den gjennomsnittlig stram i livet, men litt kortere og mer ettersittende enn andre shortser. Selv om den ikke er veldig lang, fungerer den helt greit med knebeskyttere uten at du får en ubehagelig glippe. Vi synes den sorterer i kategorien “sporty-baggy”, det vil si en baggyshorts som ikke er av den mest baggy sorten.    

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen?

Stisyklister som vil ha en rimelig og bra baggyshorts til stisykling. 

Alternative produkter 

Giro Havoc er en gjennomsnittlig dyr sykkelshorts, og her er det mange alternativer i testene våre. Både Sweet Hunter og POC Essential Enduro kan fungere godt for deg. Hvis du liker shortsen godt, finnes det også en bukse-variant som er ganske lik.    

Konklusjon

Giro Havoc leverer på det meste; den er lett og luftig, passe baggy, og har fornuftig plassering av lommer. Et godt kjøp, om du ikke vil bruke alt for mye penger på en baggyshorts. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lett!

Luftig

Bra pris

MINUS

Ikke spesielt vid i møte med knebeskyttere

Test av Giro Venture 2.0

Sykkelshorts både for bukkestyre og flatt styre? Giro Venture 2.0 er en allround sykkelshorts som skal passe flere disipliner.   

giro venture sykkelshorts
TOIT: Giro Venture er ikke superbaggy, men snarere mer ettersittende. Det kan være fint på turer hvor du ikke ønsker flagrende plagg. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Giro Venture 2.0

Pris: 999 kroner

Vekt: 238 gram

Størrelser: 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40

Størrelse testet: 32

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Kommer i dameversjon: JA

Produsent: giro.com

skala
7/10

Giro har flere sykkelshortser til ulik bruk i sortimentet, Venture skal i følge produsenten selv være en allround-shorts som skal kunne brukes både på sykler med bukkestyre og flatt styre. 

Den har ikke stramming i livet med borrelåser slik vi ser på for eksempel Havoc, men den har dog hemper vil et belte hvis du har behov for å stramme den i livet. Det er ikke gummi eller silikon på innsiden av shortsen for friksjon. Gylfen lukkes med en glidelås og en vanlig knapp. 

Lommer er det fem av; en stikklomme i front på hver side, og en lomme med glidelås nede på høyre lår. I tillegg er det to lommer på baksiden.   

Praktisk bruk 

Vi har testet Giro Venture 2.0 våren 2022 på stisykkelturer. 

Denne shortsen har en ganske ettersittende passform, til tross for at den er baggy. Stoffet føles solid mot kroppen, og tåler et lite regnskyll. Den er også relativt kort, sammenlignet med de andre shortsene vi har testet. 

giro venture sykkelshorts
DRESS? Sykkelshortsen fra Giro har en tradisjonell knapp i front og hemper for belte. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Ute på stien gir passformen god bevegelsesfrihet, selv om den er ettersittende. Men både på grunn av snitt og lengde er den ikke superkompatibel med knebeskyttere - til slik bruk ville vi sett på et av de mer baggy alternativene.Lommene er fornuftig plassert - vi fant det mest naturlig å plassere telefon og nøkler i lommen på låret. De to stikklommene har ikke glidelås, og egner seg derfor dårlig til dette. Vi savner en form for stramming i livet, 

Både funksjon og passform på denne shortsen gjør at det er en shorts for de aller mest sporty syklistene, som like gjerne ser for seg å bruke den på grussykkelen som på stisykkelen, og som ikke vil ha et flagrende løst plagg. Et stort pluss er at den er så casual at den kan fungere til flere typer bruk også.  

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen?

Syklister som vil ha det vi kaller en sporty-baggy, som ikke er supervid. Den vil også ha flerbrukspotensiale, med diskrét og stilig design. 

Alternative produkter 

Giro Venture 2.0 er en av de rimeligere sykkelshortsene vi har testet. Hvis du vil ha noe enda rimeligere, kan Sweet Hunter Slashed være et alternativ. Hvis du liker snittet på Giro men vil ha en shorts mer rettet mot stisykling, kan Giro Havoc være et alternativ.    

Konklusjon

Giro Venture er en baggyshorts for deg som synes lycra blir litt i overkant prangende, og som synes den gjennomsnittlige stisykkelshortsen blir for stor og vid.   

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Casual utseende, kan tjene flere formål

MINUS

Ingen stramming i livet uten belte. 

Kan bli trang med knebeskyttere

Ikke ventilasjon/lufting

Test av Norrøna Fjørå Flex1 Mid Weight Shorts 2022

Norrønas klassikershorts til stisykling kommer i flere varianter, vi har testet Flex 1 Mid Weight. 

norrøna sykkelshorts
KLASSISK: Fjørå-shortsen kommer i flere varianter, vi har testet den som heter Flex 1 Mid Weight. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Norrøna Flex 1 Mid Weight

Pris: 1599 kroner 

Vekt: 268 gram

Størrelser: S, M, L, XL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Kommer i dameversjon: TJA

Produsent: norrona.com 

skala
7/10

Fjørå-shortsen var i sin tid med på å nærmest definere sykkelmoten blant stisyklister. Mye har skjedd siden den gang, og shortsen er noe forandret, og kommer i 2022 i hele tre forskjellige versjoner. 

Fjørå-serien til Norrøna har flere shortser; Flex1, Flex 1 Mid Weight, og Flex1 Heavy Duty. Vi har testet Flex 1 Mid Weight, som kun kommer i herreversjon - de to andre modellene får du også i dame-varianter.    

Flex 1 Mid Weight er som navnet antyder en mellomting når det kommer både til vekt og soliditet. Den er vesentlig lettere enn for eksempel Norrøna Skibotn Denim som vi også har testet. 

Shortsen har stramming i livet ved hjelp av en hempe på hver side, som du hekter ned i et valgfritt hakk. Innsiden av shortsen har silikonbelegg for å gi økt friksjon. Gylfen lukkes med en glidelås og to trykknapper i metall. 

Shortsen har i alt tre lommer; en på hver side i forkant og én lomme nede på høyre lår. Samtlige lukkes med glidelås. På hver side av beina er det glidelåser som strekker seg nesten i hele shortsens lengde, som kan åpnes både for å gi bedre ventilasjon, og justere passformen hvis du vil ha shortsen litt videre rundt beina.     

Praktisk bruk 

Vi har testet shortsen våren 2022 til stisykling.   

Kort og godt

Denne shortsen har noe kortere lengde på lårene enn de andre shortsene i testen. Det har ikke veldig mye å si, annet enn når du sykler med knebeskyttere. Vi opplevde fort at det ble glippe mellom nedre kant på shortsen og knebeskytteren. Én ting er at det estetisk ikke ser så bra ut, men det er mindre viktig. Det er mer irriterende at man får en glippe som oppleves kald, spesielt på de kjølige dagene. 

norrøna fjørå sykkelshorts
TRINN: Denne shortsen har ikke borrelås slik vi ser på andre varianter, men hemper og en metallspenne som kan justeres. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

De to lommene på fremsiden ved livet er litt kinkige å komme til hvis man ikke står rett opp og ned, men har god plass. En telefon er egentlig kun naturlig å plassere i lomma på låret. 

Selv om denne shortsen ikke er blant de aller letteste vi har testet, oppleves den lett og luftig i bruk, noe som har en sammenheng med lengden. Ventilasjonsåpningene på siden fungerer også godt. Den korte lengen gjør at vi tenker dette er en fin shorts for dem som skal sykle primært uten knebeskyttere, og ikke vil ha en ekstremt baggy shorts. 

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen?

Stisyklister som vil ha en lett sommer-shorts og som ikke er opptatt av at sykkelshortsen bør være lang. 

Alternative produkter 

Hvis du liker Norrønas produkter er det flere shortser du kan vurdere, både Skibotn Denim hvis du vil ha noe skikkelig kraftig, eller Skibotn Flex1 hvis du vil ha en shorts som er litt kraftigere enn denne Fjørå-shortsen. Den klassiske Fjørå Flex 1-shortsen (som vi ikke har testet i denne omgangen) er litt lenger, og kan passe bedre med knebeskyttere.    

Konklusjon

Norrønas Fjørå Flex 1 Mid Weight er en lett og fin shorts til stisykling. Den kan oppleves litt kort, så vi anbefaler å prøve den før kjøp hvis du er opptatt av lengden. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lett

God ventilasjon

MINUS

Litt kort, kan føles ubehagelig med knebeskyttere

Test av Norrøna Skibotn Flex1 Shorts 2022

Norrøanas sykkelshorts Skibotn Flex1 er en solid sykkelshorts til allsidig bruk. 

norrøna skibotn sykkelshorts
KLASSISK: Shortsen har et stilrent utseende. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Norrøna Skibotn Flex 1

Pris: 1799 kroner

Vekt: 336 gram

Størrelser: S, M, L, XL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Kommer i dameversjon: NEI

Produsent: norrona.com       

skala
8/10

Norrønas Fjørå-serie har nesten blitt som en sykkelbunad å regne her hjemme i Norge, og produktene har blitt populære også blant dem som ikke sykler. Skibotn-serien skal være rettet mer mot dem som liker bratt og grovt terreng, og endurosykling. Det er flere produkter i serien, vi har både testet denne shortsen, og Skibotn Denim. 

Skibotn Flex1 Mid er ganske lik Fjørå Flex1 Midweight-shortsen fra samme produsent, men noen forskjeller er det, som også bidrar til litt høyere vekt, som vi skal se på her. Denne shortsen er laget i kraftig materiale. Strammingen skjer med to solide borrelåser i livet, og i tillegg har den hemper for å bruke belte hvis det er ønskelig. Innsiden av linningen på shortsen har friksjonsbelegg i bakkant, for å sitte bedre. Gylfen lukkes med en glidelås og to kraftige trykknapper. 

Shortsen har tre lommer; stikklommer på sidene, og en lomme bak. Samtlige lukkes med glidelås. Ned langs hvert bein er det en glidelås med to dragere, som tjener to formål; lufting, samt at du kan justere hvor vid shortsen skal være. Praktisk hvis du har litt tykke knebekyttere for eksempel.   

Praktisk bruk

Vi har testet sykkelshortsen fra Norrøna våren 2022 til stisykling.  

En mellomting

Norrøna har mange sykkelshortser, vi har testet tre av dem samtidig, og av disse er det Skibotn-shortsen vi føler har mest appell til den gjennomsnittlige stisyklisten. 

Ute på tur merker vi fort at lengden er passe - den er verken for kort eller lang nedover lårene. Den ligger også godt rundt knebeskytterne, og er romslig ved knærne. Har du store knebeskyttere kan du også åpne glidelåsene på sidene. 

norrøna skibotn sykkelshorts
BREDE: Borrelåsene i livet er skikkelig solide. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Norrøna har lagt inn ekstra friksjon i linningen på shortsene sine, og det merkes. Skibotn-shortsen sklir ikke ned ved bruk. Selv om lommene er på framsiden av lårene, fungerer det greit å ha både telefon og nøkler i dem. 

Shortsen er ikke spesielt lett, og den kan på de varmeste dagene oppleves litt tung og varm. Heldigvis har den gode ventilasjonsåpninger på sidene som bøter på dette. Men hvis du liker lette shortser, kan det være greit å være obs på vekten og sjekke andre alternativer i testen.    

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen?

Stisykler som vil ha en allsidig og solid baggyshorts til stisykling. 

Alternative produkter 

Vi har testet flere shortser fra Norrøna, både Skibotn Denim som er en kraftigere shorts, og Fjørå Flex1 som er en litt lettere sykkelshorts. En annen baggyshorts som er litt kraftig og som vi liker godt, er POC Infinite All Mountain.  

Konklusjon

Av Norrøna-shortsene vi har testet våren 2022 er det denne vi liker best. Skibotn Flex 1 er solid, fungerer godt med knebeskyttere, har gode tekniske løsninger, og til en overkommelig pris. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Friksjonsmateriale i linning

Solid

Flerbrukspotensial

Refleksdetaljer 

Smart justering av ventilasjon/passform 

MINUS

Litt tung 

Test av Norrøna Skibotn Denim shorts 2022

Norrøna har laget en solid sykkelshorts med sin Skibotn Denim-variant. Funker dongeri til stisykling, eller er det forbeholdt skjeggete stibyggerhipstere? 

norrøna skibotn denim dongeri
BAGGY: Er du livredd for tettsittende klesplagg, har du liten grunn til å bekymre deg med denne shortsen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Norrøna Skibotn Denim shorts

Pris: 2199 kroner

Vekt: 585 gram

Størrelser: S, M, L, XL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Kommer i dameversjon: NEI

Produsent: norrona.com

skala
5/10

Norrøna har ikke bare den kjente Fjørå-serien til sykling, Skibotn-serien er sykkelplagg laget for å tåle mer slitasje, og myntet på endurosykling og nedover-orientert sykling. 

Skibotn-shortsen er en av de aller tyngste vi har testet, med sine 585 gram for en størrelse medium. Det er ikke bare stoffet den er laget av som forklarer den høye vekten, selv om det er vesentlig mer solid enn andre typer stoff. 

Her er det intet mindre enn seks (!) lommer, tre av dem med glidelås. I tillegg er det åpning på siden av shortsen med glidelås for bedre ventilasjon, eller hvis du bare vil gjøre passformen rundt lår og knær litt videre. 

Strammingen skjer med to kraftige borrelåser i livet, og shortsen har i tillegg hemper for å bruke belte. Gylfen lukkes med glidelås og to kraftige trykknapper.   

Shortsen kommer bare i én farge - husk at dette stoffet vil farge av inntil plagget er gjennomvasket. Norrøna anbefaler at shortsen vaskes alene noen ganger først.    

Praktisk bruk 

Vi har testet Norrøna Skibotn Denim på stisykkelturer våren 2022.  

Skikkelig baggy

Passformen på Skibotn Denim-shortsen er videre enn på de to andre Norrøna-shortsene vi har testet. Her er det plenty med plass til solide knebeskyttere hvis du har behov for det. Du kan også åpne de to glidelåsene på siden for å få en enda videre passform, og litt bedre ventilasjon. 

norrøna skibotn denim
SOLID: Shortsen er skikkelig tung, men føles til gjengjeld veldig solid. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Og ventilasjon behøves, for denne shortsen er varm. Skikkelig varm. Så varm at vi ser for at dette kan bli ubehagelig på sommerdager med høy temperatur. Oppsiden med at den er tung, er selvfølgelig at den er veldig solid, og antakelig vil tåle mye slitasje over tid. 

Lommene er dype, og det gjør at selv om telefonen ligger framme på låret, er den ikke nevneverdig bevegelseshemmende slik vi kan oppleve på en del andre shortser med lommene på framsiden. Lommer er det plenty av, så mange at vi spør oss om det egentlig er nødvendig. 

I likhet med Skibotn Denim-buksa er også shortsen i samme materiale veldig tung og varm, og vil derfor ikke ha et veldig allsidig brukspotensial.    

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen? 

Syklister som vil ha en skikkelig solid shorts, gjerne til heisbasert eller shuttlebasert sykling. 

Alternative produkter 

Hvis du vil ha en solid og slitesterk shorts er det ofte de vanntette man må se til. Der er Giro Havoc H20 og 7Mesh Revo gode alternativer. I denne testen er også Norrøna sin Skibotn Flex1 et godt alternativ, og du kan også se på den klassiske Fjørå-shortsen.    

Konklusjon

Skibotn Denim-shortsen er solid, det skal den ha. Men den virker rett og slett litt overkonstruert, og ikke minst tung. Til heis- og shuttlebasert sykling har dette lite å si, men til de vanlige stisykkelturene blir denne shortsen for tung. Prisen er også høy, uten at vi helt føler det betaler seg ved praktisk bruk. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Solid - vil tåle mye slitasje

Friksjon i linning

MINUS

Varm

Tung! 

Dyr! 

Test av POC Essential Enduro Shorts

POC Essential Enduro Shorts er både lett og ganske rimelig - vi har testet den til allsidig stisykling. 

poc sykkelshorts
ENKEL MODELL: Enduro Essential-shortsen er ganske så enkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
POC Essential Enduro

Pris: 999 kroner

Vekt: 182 gram

Størrelser: XS, S, M, L, XL, XXL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Kommer i dameversjon: JA

Produsent: pocsports.com 

skala
6/10

POC Essential Enduro er en av tre sykkelshortser vi har testet fra POC våren 2022. Essential Enduro er den letteste og billigste av disse, og som navnet avslører er den tiltenkt endurosyklister. Det betyr at du også fint kan bruke den til stisykling. 

Essential i dette tilfellet kan nok oversettes til minimalistisk, for det er denne shortsen. Den er ikke stappet full av avanserte funksjoner, snarere er den ganske så enkel. 

Shortsen strammes i livet med to borrelåser, og deler av linningen er laget i et perforert elastisk materiale. Innsiden av linningen har ikke friksjonsbelegg. På baksiden av linningen er det også en hempe for å henge opp shortsen. Gylfen lukkes med en glidelås og en trykknapp.   

Det er to lommer på shortsen, én på hver side, og de lukkes med glidelås. Den har ikke ventilasjonsåpninger.     

Praktisk bruk

Vi har testet POC Essential Enduro våren 2022 på stisykkelturer. 

Enduro-shorts, eller? 

På papiret er det mye likt med Infinite All Mountain-shortsen fra samme produsent, men noen forskjeller er det. Bakre parti i linningen er laget i et ekstra elastisk materiale.

Lommene på denne shortsen kunne vært løst bedre. Størrelsen er bra, men de ligger på framsiden av lårene, og er plassert slik at for eksempel en iPhone 13 vil ligge i press og skape ubehag når du tråkker på sykkelen. Mindre gjenstander som nøkler vil gå fint, men vi synes en plassering mer på baksiden av hoftene som regel fungerer bedre. 

poc sykkelshorts
BORRELÅS: Én ganske smal borrelås på hver side av livet står for stramming. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Vi stusser litt på navnet - strengt tatt synes vi Infinite All Mountain er en bedre egnet shorts til de fleste typer stisykling - også endurosykling. Men - det positive med Essential Enduro-shortsen er at den føles veldig lett og luftig på. Dette bekreftes også av den lave vekten vi veier den inn på. Den er ikke veldig lang, og plasserer seg litt over knebeskytterne når vi har tråkket en stund.    

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen? 

Syklister som vil ha en lett og baggy sykkelshorts. 

Alternative produkter 

Fra POC har vi også testet Infinite All Mountain. Hvis du er på utkikk etter en shorts i nedre prisklasse, kan du også se på Sweet Hunter Slashed eller Shimano Yoshimuta.   

Konklusjon

POC Essential Enduro er både lett, billig og komfortabel, men vi stusser litt over plasseringen av lommene. Hvis du uansett ikke pleier å ha mobiltelefonen i lommen på tur, vil ikke dette være et stort problem, og shortsen vil fungere fint til mange syklister. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lett!

MINUS

Lite optimal plassering av lommer 

Test av POC Infinite All Mountain

Infinite All Mountain er en allsidig sykkelshorts til terrengsykling, stisykling og enduro fra POC. 

poc sykkelshorts
BAGGY: Den kan se litt rar ut når du står rett opp og ned, men på sykkelen føles shortsen fra POC bra. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
TS_anbefaler
POC Infinite All Mountain

Pris: 1299 kroner

Vekt: 257 gram

Størrelser: XS, S, M, L, XL, XXL

Størrelse testet: M

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Kommer i dameversjon: 

Produsent: pocsports.com

skala
7/10

Våren 2022 har vi testet tre shortser fra svenske POC; Bastion, Essential Enduro, og denne som heter Infinite All Mountain.  

Infinite-shortsen er laget i det som fremstår som et solid stoff, som skal være ispedd Cordura, som skal være ekstra slitesterkt. POC opplyser at shortsen skal være vind- og vannavvisende. Den plasserer seg mellom Bastion og Essential Enduro når det kommer til vekt. 

Stramming av shortsen skjer i livet med to kraftige borrelåser, én på hver side. Gylfen lukkes med en glidelås, og to kraftige knapper. Det er ikke silikon- eller gummibelegg på innsiden av linningen, men den er forsterket kraftig. 

Shortsen har tre lommer; en stikklomme med klaff på hver side i front, samt en liten lomme med glidelås bak på korsryggen. Shortsen har også ventilasjonsåpninger på hver side av lårene, som åpnes med glidelås.    

Praktisk bruk 

Vi har testet POC Infinite All Mountain-shortsen våren 2022 på stisykkelturer.   

God allrounder

Infinite-shortsen er verken superbaggy eller stram, heller mer gjennomsnittlig løs i passformen. Stoffet føles solid, og tåler litt påkjenning fra vær og vind. 

Shortsen er formsydd slik at knepartiet er litt lenger, og det er god plass til et par knebeskyttere. Ventilasjonsåpningene på hver side gjør som de skal, og bidrar med frisk luft hvis det blir klamt på varme dager. Shortsen i selv selv er ikke av den lette og luftige typen,  noe som også gjenspeiles i litt høy vekt. Det er uansett ikke noe vi tenker mye over på tur. 

poc sykkelshorts
SOLID: Fronten lukkes med glidelås og to solide knapper.Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Selv etter en god stund på sykkelsetet og mye svetting, opplever vi at shortsen holder seg bra på, uten å skli ned. Kombinasjonen av snitt og kraftige borrelåser i livet kan ta mye av æren for det, siden det ikke er noe friksjonsbelegg inni. 

Lommene er fornuftig plassert, vi liker at verken telefon eller nøkler blir liggende på framsiden av låret. Den litt uvanlige klaff-løsningen holder riktignok innholdet i lommene på plass, men er litt kronglete i bruk. Stoffet folder seg når du prøver å fiske opp telefon eller nøkler, og vi lurer på om ikke en enkel glidelås kunne vært en like god løsning. Lomma bak på ryggen fungerer til å ha nøkler i, men mindre bra hvis du skal ha en drikkesekk eller hip pack på deg.    

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen?

Stisyklister som vil ha en allsidig og solid baggyshorts til sykling. 

Alternative produkter 

Hvis du liker POC har vi testet Essential Enduro. Men i denne prisklassen er det også flere andre fine alternativer, som Sweet Hunter.

Konklusjon

Hvis man ikke tar med regnshortsen Bastion i beregningen, er Infinite All Mountain-shortsen kanskje den shortsen vi har testet fra POC som vi liker best. Den er solid, har god lufting og er kompatibel med knebeskyttere. Vi kunne dog ønsket oss en bedre løsning på lukking av lommene. Et godt kjøp fra POC. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Bra shorts til OK pris

God og effektiv lufting

Fornuftig plasserte lommer

MINUS

Litt kort

Ikke optimal lukking av lommer

Test av Sweet Hunter Slashed 2022

Sweet Hunter Slashed er den rimeligste sykkelshortsen vi har testet i 2022, hvordan fungerer den ute på stien?   

sweet hunter slashed sykkelshorts
RIMELIG: Hunter Slashed er et rimelig alternativ fra Sweet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Sweet Hunter Slashed

Pris: 799 kroner

Vekt: 181 gram

Størrelser: S, M, L, XL

Størrelse testet: Medium

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Kommer i dameversjon: JA

Produsent: sweetprotection.com 

skala
6/10

Norske Sweet Protection har levert to sykkelshortser til 2022-testen vår. Hunter Slashed er den rimeligste, og den rimeligste vi har testet av sykkelshorts i 2022. Den er veldig lik shortsen som heter Hunter, men noen forskjeller er det.

Hunter Slashed har tre lommer, ikke fire, og ingen ventilasjonsåpninger verken i skrittet eller på sidene. Den er også litt kortere. Det er to stikklommer ved livet, og én lomme med glidelås på høyre lår. 

Strammingen er lik som på Hunter, med en bred, elastisk strikk og plastspenne i livet. Gylfen lukkes med en glidelås og borrelås.     

Praktisk bruk 

Vi har testet Sweet Hunter Slashed til stisykling våren 2022.   

Hunter Slashed er en av de letteste shortsene vi har testet våren 2022, bare POC Essential Enduro er like lett. Det merkes godt ute på stien; bevegeligheten er god, og shortsen er lite hemmende. Den sitter også godt i livet med den elastiske strammingen. 

sweet hunter slashed sykkelshorts
ENKEL: Strammemekanismen er enkel, men fungerer godt i bruk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Lengden er litt kort, og med knebeskyttere kan dette føles litt mindre ideelt. Her er den litt dyrere Hunter, eller noen av de litt lengre shortsene i testen et bedre alternativ. Til tross for mangel på ventilasjonsåpninger, oppleves Sweet Hunter Slashed både lett og luftig i bruk, noe det tynne stoffet antakelig kan ta æren for. 

Den vil følgelig ikke være like varm på de litt kjøligere dagene, så dette er en shorts best egnet til sommerdager på sykkelen.  

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen?

Stisyklister som vil ha en rimelig og lett sykkelshorts, uten å tømme lommeboka. 

sweet hunter sykkelshorts
LOMMER: Hunter Slashed er ganske minimalistisk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Sweet Hunter Slashed er den rimeligste baggyshortsen til stisykling vi har testet. Shimano Yoshimuta er en snau femtilapp dyrere, og et godt alternativ som også er litt lenger. I nedre prisklasse liker vi også POC Essential Enduro og Giro Havoc godt.    

Konklusjon

Sweet Hunter er en meget prisgunstig shorts som vil fungere godt for mange. Vi synes den er litt kort til å bruke med knebeskyttere, men utover det er den et godt kjøp.   

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Rimelig!

Lett

MINUS

Litt få lommer

Ingen ventilasjonsåpninger

Test av Sweet Hunter 2022

Sweet Hunter er både lett og rimelig, og kan være en super shorts til sommerturer på sykkelen. 

sweet hunter sykkelshorts
ALLSIDIG MODELL: Hunter-shortsen fra Sweet er passe baggy, og har en passe hyggelig prislapp. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
TS_godt_kjøp
Sweet Hunter

Pris: 1299 kroner

Vekt: 219 gram

Størrelser: S, M, L, XL

Størrelse testet: M

Størrelse testperson:178cm/75kg

Kommer i dameversjon: JA

Produsent: sweetprotection.com

skala
7/10

Norske Sweet Protection med opprinnelse i Trysil er mest kjent for hjelmene sine til skikjøring og sykling, men har også en rekke klesplagg til flere aktiviteter. Sweet Hunter er en shorts som har vært med i noen år nå, og vi har testet den siste versjonen her. 

Sweet Hunter er blant de rimeligere shortsene vi har testet. Den kommer også i en enda rimeligere versjon til bare 799 kroner, som heter Hunter Slashed.

Hunter har stramming i livet med en plastspenne på en elastisk, bred strikk. Gylfen lukkes med en glidelås og borrelås. Shortsen har totalt fire lommer; to vanlige stikklommer i livet, og to lommer på sidene av lårene som lukkes med glidelås. På siden av hvert lår er det en ventilasjonsåpning, som åpnes og lukkes med glidelås.    

Praktisk bruk 

Vi har testet Sweet Hunter våren 2022 til stisykling.    

Hunter-shortsen fra Sweet oppleves lett på fra første tråkk. Den er blant de lettere shortsene vi har testet våren 2022, og det oppleves også på kroppen. Strammingen i livet fungerer bra, og vi opplever ikke at den siger ned ved tråkking, selv uten noe friksjonsbelegg av betydning på innsiden. 

sweet hunter sykkelshorts
STROPP: Strammemekanismen i front er elastisk med plastspenne, det synes vi fungerer godt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Antall lommer og plassering av dem er løst fornuftig - glidelåslommene på sidene av låret ble vårt foretrukne sted å ha mobiltelefon og nøkler. Både på grunn av plassering, men også at de har glidelås. Ventilasjonsåpningene fungerer helt greit, men om de hadde vært plassert litt mer på framsiden av låret hadde nok den opplevde effekten vært enda høyere. Sweet Hunter er uansett en av de mer luftige baggyshortsene til sykling vi har prøvd. 

Lengden er passe for størrelsen, men det hadde ikke skadet om den var noen centimeter lenger. Vi fikk litt glippe mellom nedre kant på shortsen og knebeskytterne til tider.  

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen?

Stisyklister som vil ha en lett og rimelig shorts med gode ventilasjonsmuligheter, og som ikke er veldig opptatt av at shortsen må være lang. 

sweet hunter sykkelshorts
LUFT: I tillegg til lommer på sidene har shortsen ventilasjonsåpninger for bedre lufttilførsel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Sweet Hunter er både lett og rimelig, men det finnes også alternativer. Hvis du klarer deg uten luftemulighet og litt færre lommer, er den rimeligere Hunter Slashed et åpenbart alternativ. POC Essential Enduro er også en lett og rimelig shorts.    

Konklusjon

Sweet Hunter har det meste en god stisykkelshorts bør ha, til en overkommelig pris. Vi er fristet til å si at Hunter Slashed nesten er et bedre kjøp hvis ikke lengde, antall lommer og lufteåpninger er kritisk for deg. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lett!

Rimelig

MINUS

Litt kort

Test av Shimano Yoshimuta 2022

Shimano leverer en av de rimeligste baggyshortsene i vår test - og den overrasker. 

shimano sykkelshorts
BILLIG: Shortsen fra Shimano er en av de rimeligste vi har testet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Shimano Yoshimuta

Pris: 849 kroner

Vekt: 212 gram

Størrelser: 28, 30, 32, 34, 36, 38

Størrelse testet: 32

Størrelse testperson: 178cm/75kg

Produsent: bike.shimano.com 

skala
6/10

Shimano er for syklister kjent primært som leverandør av gir og bremser, men de lager også en hel rekke klær, skog og annet tilbehør. 

Yoshimuta-shortsen er en av de rimeligste vi har testet. Den er også ganske så minimalistisk. Sykkelshortsen har stramming i livet med to elastiske borrelåser. På innsiden av linningen er bakre del dekket med en stripe friksjonsmateriale. Gylfen åpnes og lukkes med en glidelås og en kraftig trykk-knapp. 

Shortsen har to lommer med glidelås, én på hver side av lår/hofte. Lommene er utformet slik at de går ned på baksiden, i stedet for framsiden. Det er ikke noen ekstra ventilasjon i form av glidelåsåpninger eller lignende. Innsiden av skrittet og bena er laget med et elastisk materiale.   

Praktisk bruk 

Vi har testet Shimano Yoshimuta våren 2022 på stisykkelturer. 

Billig allrounder

Strammingen i livet fungerer helt greit, men vi opplever at borrelåsene er litt smale og ikke får like godt grep som noen av de andre variantene i testen fra Norrøna og POC.

Snittet på shortsen er ganske baggy, og løsere enn for eksempel POC Essential Enduro. Lengden er akkurat passe; shortsen vil fungere greit med knebeskyttere. Selv om shortsen ikke har noen ventilasjonsåpninger er den lett og luftig mot beina, vi opplever ikke at den er klam eller varm ute på tur. 

shimano sykkelshorts
STROPP: Shortsen strammes i livet med borrelåser. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Lommene er plassert litt på siden av lårene. Det liker vi i utgangspunktet, men vi synes ikke Shimano har truffet helt med utformingen. Med en litt stor smarttelefon, i vårt tilfelle en iPhone 13, blir telefonen liggende slik at den drar stoffet i shortsen litt ned på siden. Mindre gjenstander som nøkler og lignende er ikke et stort problem.  

Hvem bør kjøpe denne sykkelshortsen?

Stisyklister som vil ha en rimelig og lett shorts til stisykling. 

Alternative produkter 

Hvis det er en rimelig baggyshorts til sykling du er på utkikk etter, kan Sweet Hunter Slashed være et godt alternativ.    

Konklusjon

Shimano Yoshimuta er et rimelig og greit alternativ hvis du skal kjøpe ny baggyshorts. Den er ikke stappet full med tekniske løsninger som en del andre shortser, men fungerer overraskende bra, prisen tatt i betraktning. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Billig!

God bevegelighet

MINUS

Ingen ventilasjonsåpninger

Ikke helt ideell utforming av lommer

Test av 7mesh Revo shorts

7Mesh har høye mål og stiller høye krav til egne produkter. Deres vanntette sykkelshorts 7Mesh Revo Shorts er laget med 3-lags Gore Tex-membran.

7mesh Revo shorts
7mesh Revo shorts
7mesh Revo shorts
 • Pris: 2599 kroner

 • Vekt: 206 gram

 • Størrelse testet: M

 • Nett: 7blaaner.no

skala
9/10

7Mesh-shortsen har to dype stikklommer uten lukking, men med dreneringshull i bunn. Buksesmekk, glidelås og nylonstropper med plastklips sikrer at den sitter godt rundt livet.

Beltehemper kan brukes hvis ønskelig. Shortsen er lenger foran enn bak og går til rett nedenfor kneskåla.

Det er god plass til knebeskyttere. Passformen rundt hofta er i videste laget - ganske uflatterende, men på sykkelen tenker vi ikke over det.

Har du kraftig rumpemuskulatur vil du ha god plass i denne shortsen. Er du tynn kan du vurdere å gå ned en størrelse. 

Shortsen sitter stramt i skrittet og rumpa. Sømmer og dobbelt stoff i rumpa er laget for å minimere slitasje. Stoffet føles helt vanntett og dråper perler seg lårene. 

En super shorts til de dagene da det er virkelig vått. Strammingen i livet er klassebeste.

VURDERING
Vurdering
PLUSS

Mykt stoff

Store lommer med dreneringshull

Skikkelig vanntett

God lengde

MINUS

Ganske stor i rumpa

Dyr Ingen glidlåslommer

Test av Giro Havoc H20 shorts

Sykkelshortsen Giro Havoc H20 Shorts har en passform som en typisk stisyklingsshorts. Den er vanntett og har rause lufteluker i front.

Giro Havoc H20
Giro Havoc H20
TS_best_i_test
Giro Havoc H20
skala
9/10

Giro-shortsen rekker til omtrent midt på kneet og har borrelåsstramming nederst hvis du ønsker å snurpe den litt til for grussykling eller annen sykling uten knebeskyttere. 

Shortsen har fin, usynlig glidelåslomme på høyre lår, buksesmekk med glidelås, store lufteluker foran på låret og god borrelåsstramming i livet. Stoffet er mykt og luftig.

Det er forsterket med ekstra ripstop i rumpa og skrittet og er oppgitt til å være vanntett til en vannsøyle på 15 000 mm.

Giro-shortsen oppleves ikke som den aller tetteste, men holder oss likevel tørre i rumpa på lange sykkelturer i vått vær.

Den føles heller ikke veldig klam og luftlukene kjøler godt i lange klatringer.

Giro Havoc H20 er en god og ganske vanntett shorts som også føles luftig og myk under sykling.

VURDERING
Vurdering
PLUSS

Mykt stoff

Stramming nederst

Fin mobillomme

God lufting ved behov

MINUS

Ganske dyr

Test av Endura MTR

Endura MTR Short fra Britiske Endura er en minimalistisk sykkelshorts til energisk sykling i regn, eller som overtrekk når været slår seg vrangt.

Endura MTR
Endura MTR
TS_mest_for_pengene
Endura MTR
 • Pris: 849 kroner

 • Vekt: 149 gram

 • Størrelse testet: M

 • Nett: bikeshop.no

skala
9/10

MTR-shortsen er herlig fri for funksjoner og kompliserte detaljer, men er til gjengjeld superlett og tynn. Shortsen har det Endura kaller EXO-shell 40-membran i et trelags materiale.

Vannsøylen er oppgitt til 15 000 mm og pusteevnen skal være på 40 000 g/m2/24 timer, noe som er veldig bra. 

I bruk føles MTR-shortsen som helt vanntett, men vi blir likevel ikke klamme på innsiden. Shortsen er litt kortere enn andre her og stopper rett over knærne.

Er du langbeint vil du nok få glippe til knebeskyttere. Passformen er ganske smal og trang. Shortsen har ingen lommer og kun kraftig strikk og snøring i livet. 

Trykknapper på innsiden kan trykkes fast i Enduras tilhørende innershortser. Endura MTR har de største refleksene i testen. En super overtrekksshorts til uværspendling og trening både i terrenget og på grusen.

Får god plass i baklomma hvis regnet avtar.

VURDERING
Vurdering
PLUSS

Skikkelig vanntett og vannavstøtende

Superlett

God sporty passform

Mange tydelige reflekser

MINUS

Litt kort for noen

Ingen lommer

Test av Rapha Trail Cargo Bib Line sykkelshorts

Rapha har kommet med flere nye sykkelplagg. Et av dem, er Trail Cargo Bib liner-shortsen. Vil du ha med deg ekstra utstyr på tur, men ikke bruke sekk bør du lese videre.

test rapha cargo trail liner bib
PAKKE PÅ RYGGEN: Raphas Trail Cargo Bib Liner lar deg pakke med utstyr og småtteri på ryggen. Foto: Mathias Marley.
Rapha Trail Cargo Bib Liner
 • Pris: 1400 kroner + frakt fra nettside

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse på testperson: 178cm/78kg  

 • Produsent: www.rapha.cc 

skala
7/10

Rapha, klesprodusentens om er mest kjent for sine landeveisprodukter, har som kjent entret stien med en egen terrengsykkelkolleksjon.  

Det er ikke mange plagg, men noen essensielle.  

Vi har tidligere testet vindjakken i kolleksjonen. I tillegg er det flere produkter som trøyer, shorts og tilbehør.  

Lasteshorts 

Som navnet tilsier, er shortsen laget for å ta med «last», eller utstyr og småtteri. Det løses ved at shortsen har lommer bakpå ryggen.  

Det finnes flere produsenter som lager slike bibshortser, og løsningene er litt forskjellige. Rapha har valgt å lage en shorts som entydig er laget for å ha under en baggyshorts.  

Sidepanelene er derfor laget i et lyst nettingstoff, så med mindre du er veldig usjenert er ikke dette en shorts du bruker uten noe utenpå.

Det finnes tilsvarende shortser som er laget i tykkere stoff, som du fint kan bruke alene.  

test rapha cargo trail bib liner
KJENT: Rapha er kanskje mest kjent for landeveisshortsene sine, men har nå også kommet med flere produkter til terrengsykling.

Rundt låret er innsiden av shortsen kledd med friksjonsmateriale, så den ikke skal skli. Selene er i tynt stoff over ryggen og skuldrene.

Puta i shortsen er ganske tykk, og bred.  

På ryggpanelet er de to lommene. De er separert av et midtparti i tynt stoff, og stoffet her er selvfølgelig elastisk for å holde på innholdet i lommene.  

test rapha cargo trail bib liner
TO LOMMER: Shortsen fra Rapha har to lommer på ryggen, og et nettingparti i mellom.

Til Rapha å være, er shortsen ganske rimelig. Der toppmodellene til Rapha koster nesten 4000 kroner, koster Trail Cargo Bib Liner 1400 kroner fra deres egen nettside.  

Shortsen kommer i størrelser fra XS og helt opp til XXL. Vår testrytter på 178cm/78kg har testet størrelse medium.  

Praktisk bruk  

Vi har testet bibshortsen gjennom vår- og sommermånedene i 2021, primært til stisykling. 

Shortsen har vært brukt primært på kortere stiturer under to timer.  

Pakkesel 

Drikkesekker har i mange år vært det foretrukne plagget til stisyklister og terrengsyklister. Men i senere tid har mange oppdaget at det kan være ganske digg å sykle uten sekk også. Så hvordan få med deg alt utstyret? 

Du kommer langt ved å montere/stroppe fast ting til sykkelen, som f.eks en pumpe og en ekstra slange.

Men du skal gjerne ha med deg litt mer enn bare det. Selv om du fjerner sekken, bør basisutrustningen være den samme.   

Lommene er skrå i toppen, slik at f.eks en iPhone X vil stikke opp ganske mye av lomma. Stoffet i lommene er elastisk, men ganske stramt. Så her vil det fungere dårlig å stappe ned mer innhold enn den fysiske plassen tilsier.   

Vi savner imidlertid to ting; 

Mer plass 

Vi skulle gjerne sett at Rapha hadde designet shortsen med en lomme til. Når man først dropper sekken eller hoftebeltet, er man glad for all den plassen man har til rådighet.  

I lommene på ryggen putter vi telefon i den ene, og miniverktøy i den andre, og da er det i grunnen fullt. Her skulle vi gjerne sett en tredje lomme i midten, eller at de to lommene hadde vært større.   

En annen løsning hadde vært å ha små lommer på utsiden av lårene, for ytterligere oppbevaring.   

«Two pockets to carry your ride essentials», sier Rapha. Med bare to lommer er det virkelig bare det essensielle du får med deg.  

Med alt dét sagt – vi opplevde at lommene holdt godt på innholdet. Vi mistet verken telefon eller verktøy underveis i testingen.  

test rapha trail cargo bib liner
EKSTRAUTSTYR: I lommene får du plass til småting som mobiltelefon, pumpe og verktøy.Foto: Mathias Marley

Lomme med glidelås

De fleste kan erstatte et miniverktøy uten å bli ruinert. Men mister du bilnøklene på tur, koster det en god del mer.   

Om ikke baggyshortsen du har utenpå har en lomme med glidelås, har du da ikke noe trygt sted å gjøre av nøkler eller kredittkort. Dette burde være på plass.  

Komfort 

Puta i shortsen er nettopp det – komfortabel. Puta er både bred og tykk, og demper godt modt setet. Her var det ikke noe problem med vondter underveis på turen.   

Er du først og fremst opptatt av komfort og mest mulig demping i puta, vil du neppe tenke over det.

Er du vant til dyrere shortser fra både Rapha, Assos og andre, vil denne nok føles litt mindre raffinert. 

Ellers føles shortsen veldig komfortabel på. Strikken rundt lårene oppleves ikke stram, men holder godt, slik at shortsen ikke sklir opp.

test rapha cargo trail bib liner
SITTER: Innsiden av partiet rundt låret er gummiert for god friksjon.

Bevegeligheten er også god, vi opplevde ikke at shortsen strammet eller ga annen type ubehag. 

Panelene med tynt stoff har noe for seg, spesielt på varmere dager. Her er shortsen en av de mer luftige vi har prøvd i denne kategorien, noe verdt å merke seg om du ikke er glad i varme plagg.  

Hvem bør kjøpe denne shortsen?  

Kort sagt, de som ønsker å sykle uten sekk, men likevel ha med seg et minimum av utstyr og tilbehør.   

Alternative produkter  

Det er flere produsenter som lager slike shortser med lommer. Vi har testet varianter både fra 7Mesh og Specialized.  

Konklusjon 

Rapha treffer bare nesten blink med sin Trail Cargo Bib liner. Et slikt plagg er veldig i tiden og bør definitivt være i kolleksjonen til en produsent som tar stisyklistene på alvor.  

Og Rapha’´s Trail Cargo Liner fungerer da også helt OK – men vi har prøvd bib-shortser med en mer raffinert pute enn dette.  

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Luftige sidepanel

God padding

MINUS

Lommene kunne vært mer tilpasset telefon og annet tilbehør

En lomme med glidelås burde vært på plass

Litt lite raffinert pute

Test av 7Mesh MK3 Cargo Bib

Sykkelshortsen 7Mesh Cargo MK3 Bib har lommer både på ryggen og lårene så du kan få med deg det du trenger på tur på grus eller i terrenget.

7Mesh Cargo bib shorts
MED USYNLIGE LÅRLOMMER: 7Mesh Cargo MK3 bib shorts er litt ekstra solid og har romslige lommer på lårene. Perfekt til grusturen.
TS_anbefaler
7Mesh MK3 Cargo BIB
 • Pris: 2299 kroner

 • Vekt: 225 gram

 • Størrelse testet: M

 • 7blaner.no

7Mesh Cargo Bib har tre lommer på seletøyet på ryggen og en lomme på hvert lår. Forøvrig ser den ut som en hvilken som helst hi-end sykkelbukse med seler.  

Bih-shortsen har en elastisk pute med fast skum og gjennomlufting. Shortsen er formsydd og sømmene er plassert på steder der de ikke gnager. 

Rygglommer 7mesh cargo bib
UNDER VID TRØYE: Hvis du ønsker å sykle med litt løsere trøye uten lommer kan 7Mesh sin cargo bib være løsningen. Foto: 7Mesh

Selene på buksa er 45 mm brede. En enkelt sele går oppover ryggen i fortsettelsen av det nedre seletøyet med lommer på. Ut fra et skjøtestykke mellom skulderbladene går de to skulderstroppene. Disse er i samme bredde som ryggselen og er laget i et mykt, passe elastisk materiale. Selene er festet langt ut på siden, nederst på magen. Buksa er relativt lav i front. 

Lommene på låret er laget i et litt kraftigere materiale enn buksa forøvrig, men også disse er elastiske. De holder godt på alt fra husnøkler til en mobiltelefon, eller en gel eller en sjokolade.

LOMME PÅ LÅRET 7MESH CARGO
LÅRLOMME: Lommene på låret har god størrelse og holder stramt på innholdet.

De tre rygglommene sitter tett inn mot ryggen. Hvis du ikke putter noe i dem, er de nesten usynlige. Du kjenner heller ikke at de er der. Størrelsen er omtrent som vanlige rygglommer på en trøye, men de er litt trangere og grunnere i fasongen. Det er god plass til  lommebok, mobiltelefon, minipumpe, miniverktøy og en sammenrullet reserveslange av liten type. Den midterste lommen er en del større og dypere enn de to på sidene. Sidelommene har skrå kant øverst og er ganske grunne. 

Rygglommer 7mesh cargo bib
LAVT PÅ RYGGEN: Med yttershorts utenpå kommer rygglommene i klem.

Passformen på shortsen er som på andre 7Mesh-klær mer et resultat av formsøm og stoffpaneler enn elastikk. MK3 Cargo-biben er likevel elastisk. Stoffet gir en viss kompresjon rundt lårene. Kanten nederst er laserskåret og uten søm. Silikonprikker på innsiden holder buksa på plass. 

Vi opplever at buksa sitter noe løst øverst på lårene, akkurat der hvor lår og hofte bøyer seg. I rumpa sitter shortsen passe trangt. Rumpeputa gir høy komfort uten noen form for gnaging. 

Rygglommer 7mesh cargo bib
GOD PLASS: Uten yttershorts, eller med yttershortsen lavt på rumpa er det god plass i lommene på 7Mesh-shortsen.

7Mesh markedsfører Cargo Bib-shortsen som en del av deres gravel-kolleksjon. Men den kan selvfølgelig også brukes på landeveien og på terrengsykkelen. Den skal kunne brukes under en vid shorts for dem som foretrekker slikt på langtur på grusen, eller ved bikepacking. 

Vi opplever at det er litt krevende å kombinere innhold i rygglommene med en vid shorts utenpå. 

Vide yttershortser til grus- og stisykling er ofte ganske høye i ryggen, og vi opplever at shortsliningen på den vide shortsen kommer utenpå lommene på ryggen. Å klemme yttershortsen rundt enn pumpe inn mot ryggsøylen funker rett og slett ikke, så her må man enten finne seg i å sagge yttershortsen litt, eller stokke om på lommeinnholdet på ryggen. Rygglommene er festet til shortsen både i over- og underkant og det er ikke mulig å dra yttershortsen opp under lommene, slik det er på Specialized sin shorts. 

7Mesh MK3 Cargo Bib-shorts er en veldig god sykkelbukse som raskt har blitt en favorittene i sykkelbukseskuffen. Lårlommene var digge å ha da vi brukte denne shortsen i fjorårets Birkebeinerritt, og er også fine på tur når vi ønsker mobilen lett tilgjengelig. Puta i rumpa er veldig god, ikke for myk, ikke for hard, og såpass ventilert at den ikke blir klam. Passformen kunne kanskje vært ørlite grann fastere og strammere øverst på lårene, men dette vil arte seg forskjellig fra person til person. 

Er du ikke så opptatt av å bruke vid shorts over selebuksa på grus- og terrengturene er MK3 Cargo Bib en super shorts med vanedannende lommer. 

En veldig god sykkelbukse med ekstra lommer på ryggen. Men den er best brukt alene, uten yttershorts. Baklommene fungerer dårlig med yttershorts. Prisen er høy. 

PLUSS

God pute

Ingen sømmer som gnager

Praktiske lommer

Solid følelse

Kan fint brukes alene

MINUS

Rygglommene krasjer med yttershorts

Litt vid øverst på lårene

Litt dyr

Litt varm under yttershorts

Høy pris

Burde hatt en glidelåslomme

Test av Specialized Mountain Liner Bib shorts m/SWAT

Specialized Mountain Liner Bib Shorts m/SWAT er beregnet på at du har shorts eller bukse utenpå sykkelbuksa. Mountain Liner har stramme, romslige lommer.

Specalizeds Mountain Liner bib sykkelbukse
SUPRE LOMMER: Specalizeds Mountain Liner bib m/SWAT har stramme, romslige lommer som passer fint med yttershorts
TS_best_pa_sti
Specialized Mountain Liner bib m/SWAT

Specialized sitt SWAT-konsept har som formål å la deg få med deg verktøy, reserveslange, pumpe og drikke på sykkelen, uten å bruke sekk. SWAT står for Storage, Water, Air og Tools. Shortsen her byr på tre lommer på ryggstykket. Den er laget i luftig nettingmateriale for å ikke bli for varm under en yttershorts. 

 Shortsen kommer i både herre- og damemodell. Vi har testet herreversjonen. 

Polstringen i rumpa er tynn, men med god passform og perforert skum i forskjellig tykkelser og hardheter for å unngå ubehag. 

Også selve ryggstykket og selene er i samme nettingmateriale som resten av shortsen. Som en ekstra liten detalj har shortsen små hemper rundt livet som gjør at du kan feste den til en tilhørende yttershorts fra Specialized. Den kan uansett brukes uten å feste disse hempene og med hvilken som helst yttershorts du måtte foretrekke. 

Rygglommer specialized mountain liner
HEMPER: Du kan feste innershortsen sammen med yttershortser fra Specilalized.

Specialized Mountain Liner Bib Shorts er ikke beregnet på å bli brukt alene. Den er gjennomsiktig uten shorts utenpå. 

De tre lommene på ryggen på denne shortsen sitter på et eget panel som kun er festet til shortsryggen i overkant og øverst på siden. Lommene, som også er i luftig netting, henger dermed ganske fritt over nedre del av ryggen. De er likevel stramme nok til at de ikke siger og ender opp med å henge over rumpa. 

Rygglommer specialized mountain liner
UT FRA RYGGEN: Rygglommene er kun festet til ryggen øverst og legger seg fint utenpå linningen på yttershortsen.

Vi har syklet mye med denne shortsen og tidligere varianter av tilsvarende shorts. Vi liker veldig godt rygglommene og fyller disse med en minipumpe, mobilen, miniverktøy og noen ganger med lommebok eller reserveslange.

Du bør være klar over at tingene du oppbevarer i rygglommene vil bli våte av svette, så de bør tåle fuktighet. Pose eller deksel på mobilen er et minimum. For å unngå for store ting på ryggen har vi ofte stroppet fast reserveslangen til sykkelramma. I tillegg pleier vi å putte miniverktøyet i en polstrende pose for beskyttelse. 

Da rygglommene henger løst ut fra kroppen er det ikke noe problem at yttershortsen klemmer utenpå lommene. Liningen på yttershortsen går innunder lommene og du kan dermed ha yttershortsen så høyt i livet du trenger for å unngå at den hekter i setet. 

Med lommer på bukseryggen kan vi droppe sykkeltrøye med lommer og heller bruke en videre og luftigere trøye. Eller vi kan bruke en vanlig sykkeltrøye med være trygg på at tingene i rygglommene ikke spretter ut eller hekter i lavt hengende greiner på stien. 

Testsyklisten på 184 cm og 74 kilo bruker medium i alt av sykkelbukser, også i yttershortser og har også testet denne i medium. Den oppleves som riktig i størrelsen, men selene er ganske stramme når man står oppreist. I sykkelstilling slakkes de akkurat nok til at buksa og lommene fortsatt sitter stramt, uten at selene gnager over skuldrene. Er du høyere enn 185, men slank nok til Medium forøvrig bør du nok vurdere å gå opp en størrelse. 

Hvis du ikke ønsker å bruke lommene og trenger en sekk for å få med deg nok på tur har vi ikke opplevd at lommene oppleves som sjenerende. Vi har syklet mange turer med tomme lommer og sekk utenpå uten å tenke over at vi har rygglommer på buksa. Lommene er så tynne og luftige at de ikke gjør shortsen merkbart varmere heller. 

Specialized Mountain Liner bib SWAT
IKKE ALENE: Specialized-shortsen er ikke til å bruke alene. Den er gjennomsiktig og tynn uten yttershorts.

Vi digger både selve konseptet med lommer på bukseryggen og Specialized sin løsning med fritt hengende lommer. Mountain Liner Swat-shortsen er vårt førstevalg til alle turer der vi uansett skal ha på yttershorts og vi klarer oss med et minimum av utstyr. Noen vil kanskje tenke at det kan være ubehagelig med en pumpe tett inn mot ryggen, men vi opplever dette som mindre sjenerende enn sekk. 

I et eventuelt fall vil nok pumpa kunne gjøre litt vondt inn mot ryggen, men vi har ikke latt oss skremme av vandrehistorier som hevder at noen fikk alvorlig skade på grunn av en pumpe inn mot ryggen. Noen bruker kanskje drikkesekk som en form for ryggbeskyttelse. Rygglommene fungerer selvfølgelig ikke som det, og du ønsker ikke å ha noe i disse lommene hvis du bruker ryggskinne utenpå.  

Specialized Mountain Liner Bib shorts er en super shorts som lar oss ta med det nødvendigste uten bruk av sekk. Den er super hvis du ønsker å sykle ritt uten å iføre deg trang trøye, men ønsker å ha med usynlig utstyr i lommene. Den er også frigjørende å bruke på de korte, raske turene der du bare vil sykle i skogen uten å ha med deg sekk. 

Den luftige nettingkonstruksjonen gjør at den ikke er spesielt varm under en yttershorts, men det gjør også at den ikke kan brukes alene til grussykling eller på landeveien. Til gjengjeld gjør den smarte lommekonstruksjonen at rygglommene og innholdet i dem ikke krasjer med yttershortsen du ønsker å ha på deg. Prisen er også god. 

Hvis vi skal ønske oss ytterligere forbedringer til neste versjon av denne shortsen så må det være en ekstra liten lomme med glidelåslukking samt 1-2 cm lenger lårlengde for å holde shortsen enda bedre på plass rundt lårene. 

PLUSS

Lett og luftig

Gode lommer

Passelig polstring i rumpa

Lav pris

MINUS

Litt kort på beina

Kan ikke brukes alene

Mangler glidelåslomme

Test av Specialized Andorra Pro Short

Specialized Andorra Pro er en helt svart shorts. Den kommer med egen innershorts med god polstring i rumpa og smarte hemper som festes til yttershortsen. Borrelåsstrammingen i livet er superkraftig.

Specialized Andorra Pro
MED JUKSELOMME: Specialized-shortsen har to supre lommer foran øverst på lårene. Glidelåsen på høyre lår gir deg tilgang til en evt lomme på innershortsen, eller fungerer som lufting.
TS_best_i_test
Specialized Andorra Pro
 • Pris: 1599 kroner  - inkludert innershorts

 • Størrelse: M

 • Vekt: 213 gram

 • Specialized.com

skala
9/10

Specialized Andorra Pro Shortsen er laget i et elastisk materiale med litt tyngde i stoffet. Den lukkes i front med borrelås, to trykk-knapper og glidelås, helgardering altså.

I sidene er to kraftige borrelåses som lar deg justere passformen. Disse er så kraftige at du nesten ikke klarer å løsne borrelåsen. Denne shortsen holder seg på plass. 

Specialized Andorra Pro
MED LUFTEHULL: På innsiden av lårene er det små hull for utlufting.

Shortsen har passe lengde slik at den ikke gir glippe med knebeskyttere, men den føles heller ikke for lang eller hemmende. Shortsen har to lommer på forsiden av hoftene. Disse har begge glidelåser. De sitter litt lavere ned enn på f.eks Norrøna og er lettere å komme til i.

En glidelås på høyre lår er ikke lomme, men åpning inn mot innershortsen og en evt lomme på denne, eller den kan fungere som lufteluke. I begynnelsen er det lett å tenke at dette er en lomme så mobilen faller rett i gulvet. Obs!  

Specialized Andorra Pro
GOD PASSFORM: Specialized-shortsen har passe lengde og god vidde over hofte og lår. Stoffet beskytter godt.

Små laserskårede hull på innsiden av lårene gir ekstra lufting. 

Innershortsen som kommer med denne shortsen er ganske luftig, men har god pute og løkker som festes i tilhørende hemper på yttershortsen. Dette gir god kobling og forhindrer at shortsene sklir i forhold til hverandre. 

Specialized Andorra-shortsen er nedtonet svart, men har super passform, god stramming og fine lommer. Stoffet er elastisk og lett, samtidig som det føles robust og beskyttende. Shortsen ble vår favoritt, både med og uten den tilhørende innshortsen. 

VURDERING
Helhetsinntrykk
PLUSS

Bra fasong og passe lengde

Sykkelbukse med padding som lett tas av og på følger med

Veldig kraftig borrelås i sidene

Hemper som hekter den sammen med innershorts

Gode lommer med glidelås

Komfortabelt stoff

MINUS

Lufteluke kun på en side

Lufteluke ser ut som lomme

Test av 7Mesh Glidepath Shorts

7Mesh Glidepath er en lett og luftig shorts med god lengde og digg passform. De store lommene har egne interne lommer for å unngå at innholdet slenger rundt.

7Mesh Glidepath Shorts
STILREN: 7Mesh Glidepath er en stilren shorts med fine detaljer og god passform.
7Mesh Glidepath Shorts
 • Pris: 1499 kroner

 • Størrelse: M

 • Vekt: 198 gram

 • 7mesh.com

skala
8/10

7Mesh Glidepath er en tynn og lett shorts i et florlett materiale.

Den har belteløkker, men også eget integrert nylonbelte med plastklips i livet, trykk-knapp og glidelås i front. 

7MESH GLIDEPATH SHORTS
EKSKLUSIV: 7Mesh Glidepath har en eksklusiv og litt luksuriøs følelse.

Shortsen har fire lommer. To oppe ved hoften er uten glidelås. Disse egner seg best til å hvile hendene i når du står og venter på sykkelkompisene, men kan også romme ikke-essensielle ting.

De to glidelåslommene lenger ned på låret, kan også fungere som lufteluker. Disse har interne slirer for tyngre ting som miniverktøy eller en mobiltelefon. Slirene er akkurat store nok til en Iphone 8 med et stramt deksel. Litt som på Norrønas Fjørå-shorts, men her altså på begge sider. 

Inne i linningen på shortsen er det et tynt lag med behagelig fleece. Dette gir også shortsen bedre grep mot innershortsen.

7MESH GLIDEPATH SHORTS
VID MEN GOD: 7Mesh Glidepath strammer ikke over lår eller hofte, men sitter likevel godt og gir maks bevegelsesfrihet.

Shortsen er super-komfortabel og fleksibel og følger kroppens bevegelser lett. Glidelåsene har fine hemper for godt grep med hansker på.

7MESH GLIDEPATH SHORTS
MINIMAL LOGOFØRING: Den lille 7Mesh-logoen nederst på låret er refleks.

Shortsen har fin lengde og gir ikke noe mellomrom mellom knebeskytter og shorts. Ved kun litt regn så preller dette fint av, men shortsen er absolutt ikke en regntett shorts.

7Mesh-shortsen er ganske dyr, men også en av dem med høyest kvalitetsfølelse og finest detaljer i testen. 

VURDERING
Helhetsinntrykk
PLUSS

Lett materiale med mye stretch

Fin lengde

Fine lommer med intern-lagring

MINUS

Tynne plastspenner til stramming i livet

Ganske dyr

Test av Sweet Hunter

Sweet Hunter er en litt kraftigere shorts med glidelåslommer og skjulte lufteluker. Stoffet er lett og elastisk, men byr likevel på god beskyttelse.

Sweet hunter shorts
GOD SHORTS: Sweet Hunter ble en av favorittene i testen. Den sitter godt, er passe lang og beskytter godt.
Sweet Hunter
skala
8/10

Sweet Hunter er hakket tykkere og føles litt mer solid enn Hunter Light fra samme merke. Modellen er også noe lenger over kneet.

Sweet-shortsen sklir ikke opp på låret når vi tråkker. Det blir ikke noe glippe mellom shorts og knebeskytter. 

Sweet Hunter
FLERE GLIDELÅSER: Sweet-shortsen har tre lommer og to lufteluker. Alle med fine glidelåser.

Shortsen har tre lommer. To store foran på hoftene og en på venstre lår. Alle har glidelåslukking og tynt nettingfor. Likevel føles ikke glidelåsene som stive eller i veien. På utsiden av begge lårene er det skjulte lufteluker med netting inni. Også disse har fin, skjult glidelås. 

Sweet Hunter
SKJULT LUFTING: Bak glidelåsen på siden av låret skjuler det seg en lufteluke med netting.

Shortsen lukkes med en glidelås og to trykk-knapper i plast. Den strammes i livet med kraftige, men myke borrelåsstropper.  

Kommer det noen dråper vann på shortsen preller det enkelt av, men dette er ikke en vanntett shorts. 

Sweet Hunter har passe lengde og et stoff som både er luftig og elastisk samtidig som det føles robust og beskyttende. Lommene er fint plassert og har glidelåslukking med draløkker på glidelåsene.

Sweet Hunter
SITTER GODT: Sweet Hunter oppleves litt videre rundt livet og over hoftene enn lårvidden tilsier. Den sitter likevel godt på.

Passformen er god, selv om shortsen oppleves som litt stor rundt livet i forhold til rundt lårene. Strammingen i sidene holder shortsen godt på plass selv uten silikonstriper på innsiden. 

VURDERING
Helhetsinntrykk
PLUSS

Fin lengde

Pent skjult ventilasjon med netting på lårene

Sklir ikke opp under sykling

Beskyttende stoff

MINUS

Føles litt stor og firkantet i livet i forhold til størrelsen over lårene

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.