Les også: Fatbikefeber - Fatbikependleren

Tekst: Emil Carlson Foto: Ove Grøndal

Annonse

Klokka i bilen viser 08:15, og temperaturen er 11 minus. Jeg har nettopp børstet bort 5-10 cm florlett snø fra panseret, og nå surrer 105 trofaste dieselhester monotont der fremme. Ved siden av meg sitter broren min Dag, og i baksetet kompis Christian. Vi er forventningsfulle. Foran oss ligger Riksvei 7 og Hallingdalen. Som mange andre er vi på vei for et lite helgeeventyr i VinterNorge.

Det rare er at i stedet for ski og snowboard er bilen full av sykler. Sykler med veldig breie dekk: Fatbikes. Og akkurat som Hemsedal er skifolkets foretrukne destinasjon, er vi på vei til stisyklistenes Mekka: Nesbyen.

Vel fremme blir vi møtt av en sykkelkledd kar med et stort glis i skjegget: Ove Grøndal – primus motor i Trailhead Nesbyen, og mannen som sammen med Frank Jonny Brenno har brukt kalde vinterkvelder oppe i fjellsidene her med truger på beina, og bildekk på slep: Stibyggernes vinterverktøy nummer en.

En halvtime med sykkelmontering og skifting senere befinner jeg meg på et nytt, men merkelig kjent sted: Stuet baki Oves varebil sammen med tre sykler. Som gammel utforsyklist har jeg tilbragt mange timer baki mer eller mindre suspekte varebiler på vei opp bratte fjellsider, men dette er første gang jeg skal shuttle utforturer med fatbike. De tre andre tar første tur, mens jeg kjører bilen ned og møter dem i bunnen.

Les også: Landevei har testet sykkellykter til pendling, landevei og grus

DSC00490

-

DSC_0541

Det er tre lattermilde karer som etter en stund dukker opp fra skogen: De nevnte 5-10 centimeterne med nysnø har gjort stiene nokså uforutsigbare, og gutta har sklidd rundt i utforkjøringene, og jobbet hardt for å holde flyten på de flatere partiene. Neste tur blir det Dag, Christian og meg som får sykle, og det er åpenbart at forholdene allerede er blitt mye bedre – de brede dekkene har begynt å pakke snøen, og utover dagen erfarer vi at det bare blir raskere og bedre for hver tur. Så vi holder oss til den såkalte «Enduroløypa» hele dagen, bortsett fra siste tur, som blir en topptur til Klevarudnatten, der vi får kjørt «Klevarudnatten Sørside», som linker opp med «Enduroløypa».

Les også: Reinsvatnet- runden på Sjusjøen

DSC00640

-

DSC00631

-

DSC00615

Vi rekker akkurat solnedgangen på toppen av fjellet, og Ove går i fotomodus. Lyset er nydelig, og vi blir både nasjonalromantiske og bromantiske der vi står og skuer utover. Dette har vært en fantastisk dag, og selv om jeg rammes av det fryktede «siste-tur-syndrom», og pløyer både skulder og det slitne hodet mitt hardt inn i ei gran på vei ned er det en tvers igjennom lykkelig gjeng som skifter til tørre klær hjemme hos Ove.

DSC00546

Lyst til å prøve dette? Stinettet til Trailhead Nesbyen finner du på trailguide.no, og Trailhead Nesbyen legger ut info på sin Facebookside om hvilke stier som er vinterpreppet. 

DSC00645

Les også: Skibirken på sykkel