/ Fatbike

Trugeturistene tråkker det til

Geilo er langt framme når det gjelder fatbike, og en av grunnene er et omfattende løypenett, bygget nettopp for dem.

Sist oppdatert: 15. januar 2016 kl 07.00
Trugeturistene til Nina Gässler får i pose og sekk: Både en flott opplevelse, og så går de opp fatbikespor for syklistene i samme slengen. Foto: Nina Gässler
Trugeturistene til Nina Gässler får i pose og sekk: Både en flott opplevelse, og så går de opp fatbikespor for syklistene i samme slengen. Foto: Nina Gässler
Lesetid: 3 minutter

Et slikt løypenett gjør seg ikke sjøl. Nina Gässler sørger for det. Ildsjelen tråkker milevis med truger for å lage fatbikespor, gjerne sammen med venninna Marit som også sykler fatbike, og med gjestene på trugeturene Gässler er guide for.

Prosjektet er et godt eksempel på vinn-vinn, for trugeturene er i seg selv en opplevelse, både for Gässler og trugefølget.

Tråkker til fatbike-skogen
Trugeturistene som Gässler guider i Geilos panoramaterreng får nemlig i pose og sekk: For det første får de unike naturopplevelser på turene, og videre bidrar de til å holde fatbikeløypene ved like.

– Jeg har kjøpt 25 par truger, 15 par for voksne og 10 par for barn. Jeg guider trugeturer, og den "lette" turen går i "fatbike-skogen" min, forklarer Gässler, som også setter nabolaget i sving om de vil bidra.

– Lokalbefolkning som har egne truger er med gratis, andre lokale leier truger for lite penger, mens turistene betaler mer. Vi har det kjempegøy på trugetur, og flere av mine geilinger blir frelst, sier Gässler.

Les også: Tråkker opp enduroløypene

– Målet mitt var å lage flerbruksstier på Geilo, slik at folk kan gå tur med bikkjene sine også, og vi slipper fotgjengere midt i nypreppede skøyteskispor, sier Gâssler, som legger ned betydelig dugnadsarbeid på prosjektet.

– Jeg har brukt mange timer på stiene mine, men det er gøy, og jeg har fått positiv tilbakemelding fra lokalbefolkningen, sier hun.

Saken fortsetter under

Nina Gässler - Privat - 1400x924
Nina Gässler legger betydelig flid og timer i fatbikeprosjektet. Foto: Privat

Nina Gässler legger betydelig flid og timer i fatbikeprosjektet. Foto: Privat

Fred og fordragelighet
Med trugesporene som blir fatbikeløyper er det slutt på spekulasjoner om konflikter med langrennsløperne. Ikke fordi det var så mye konflikter, de fleste steder var det snakk om fred og fordragelighet, men rett og slett fordi det er mye mer spennende å kjøre fatbike på smale stier som slynger seg gjennom terreng langrennsløperne ikke oppsøker.

– Jeg guider jo fatbike turer også, og har jeg en gruppe som kan sykle sti, så tar jeg de selvfølgelig med i skogen "min". Jeg bruker ikke skiløypene noe særlig, bare på høyfjellet. Sti er mye morsommere, for langrennsløyper blir som landevei, sier hun.

Dessuten er det klare fordeler med skogen, særlig nå midtvinters.

– Skog er best, da blåser det ikke inn, forklarer Gässler.

Har hun sykkelgrupper som ikke er så stødige på sti, tar hun dem med i sporene til Geilo Husky på Ustedalsfjorden. Da får de øvet seg uten å bruke skiløypene rett rundt Geilo sentrum.

Les også: Slik velger du toppturbindinger

Saken fortsetter under

Geilo fatbike forest - Nina Gässler - 1000x
Fatbikeskogen byr på spennende spor - tråkket av trugefolket. Foto: Nina Gässler

Fatbikeskogen byr på spennende spor - tråkket av trugefolket. Foto: Nina Gässler

Les også: Lær god langrennsteknikk i serien God på Langrenn

Men foreløpig er det ikke snakk om noen storinvasjon av fatbikesyklister, verken lokale eller tilreisende.

– Vi er bare noen få som sykler fatbike, og så langt bare to-tre her fra Geilo som sykler stiene, sier Gässler.

Men mye tyder på at det kommer. Det er nemlig stadig flere som vil prøve tjukksykkel. Og det lanseres stadig flere tilbud til de som vil sykle med andre, enten de vil på tur eller kjøre med startnummer.

Sugen på tur eller ritt? Slik blir fatbike-året 2016

Allerede på lørdag kjører Anders Bernhoft i The Duke Sport på Råholt sin andre organiserte fatbiketur for 2016, med oppmøte ved butikken og grilling etter turen. Mer om turen HER

Fatbike forest - Nina Gässler 900x
Guidet tur i fatbikeskogen. Foto: Nina Gässler

Guidet tur i fatbikeskogen. Foto: Nina Gässler

Snowshoers - Nina Gässler - 1000x
Alle kan bidra med tråkking. Foto: Nina Gässler

Alle kan bidra med tråkking. Foto: Nina Gässler

Publisert 15. januar 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 15. januar 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen