FAKTA SKAIDI

 • Skaidi ligger langs E6 mellom Alta, Lakselv og Hammerfest i Kvalsund Kommune, cirka en times kjøring fra hvert sted. 

 • Arrangeres for andre gang 28. februar 2015

 • Løypa blir et sted mellom 25km og 40km, hemmelig nesten fram til start

 • Full pakke
  – Transport til og fra flyplass
  – Mat ved ankomst Skaidi Hotell
  – Startavgift Skaidi Fatbike
  – Mat på lørdagskvelden etter rittet
  Pris: 600 kroner
  Fra 1/2: 800 kroner
  (Kun ritt: 300 kroner)

 • Skaidi hotell er reservert for arrangementet, og ligger rett ved start og målområdet. Hotellet har egen spa-avdeling og bar og restaurant. Booking skjer ved påmelding i påmeldingsportalen. Det er ikke mulig å booke på andre måter.

 • Les mer om Skaidi Fatbike 

– Kom som en deltaker, reis som en venn, sier rittleder Odd Peder Wang-Norderud.

Annonse

Hans ambisjon er at de som deltar husker konkurrentene på fornavn i stedet for startnummer når helga er over.

– Det skal være han Peder og han Ole og hun Anne, ikke startnummer 11, 28 og 12, sier Wang-Norderud ivrig, og forteller at det å bygge miljø blant deltakerne er en viktig del av Skaidi-prosjektet.

Slik har Skaidi lagt opp flaggskiprittet Skaidi Xtreme, og slik er malen for Skaidi Fatbike, som arrangeres for andre gang 28. februar. Dessuten skal alle føle at de virkelig har opplevd Finnmark, sjøl om rittet bare er en helg.

– Vi satser hardt på Finnmarksopplevelser, og matpakken vår er basert på god Finnmarksmat, det beste vi har å by på, sier Wang-Norderud.

Skaidi Fatbike er et ritt i Skaidi-familien, og det skal merkes.

I tradisjonell Skaidi-ånd er også fatbike-rittet basert på at en skal slippe å styre med noe som helst annet enn sykkel, ritt og sosialt så snart en ankommer Finnmark.

Wang-Norderud både henter og bringer folk til flyplassen i Alta, og har booket hotellet i Skaidi. Arrangøren sørger for mat kvelden før rittet, middag etter rittet, service underveis i rittet og startkontingent. Totalen? 600 spenn. Bare ritt koster 300.

– Skaidi Fatbike skal være en opplevelse. Det skal være rått, ekte og urørt terreng, i flotte omgivelser og med gjestfrie folk. Vi gleder oss vise fram det beste vi vet; sykkel og Finnmarks natur, sier han.

Bygger på erfaringene
Løypa er selvsagt helt avgjørende for opplevelsen, og løypekomiteen lærte en hel del av første utgave.

– Vi er jo så heldige at vi kan lage løyper akkurat der vi vil. Men vi oppdaget at der vi prepper løypa på steder der ingen andre bruker den, verken snøskuter eller andre, så blir løypa desidert best. All annen bruk gjør at det blir løsere i løypa, sier han.

– Dessuten må vi ha en blanding av bredere spor og single-track. Folk må kunne kjøre forbi hverandre, og da kan det ikke bare være singel-track, forklarer Wang-Norderud, og legger til at løypelengde blir et sted mellom 25km og 40km.

Som på alle Skaidi-ritt er løypa er hemmelig nesten helt fram til start, mens løypeprofilen slippes en ukes tid før rittet. Dermed har ingen noen fordel av å kunne tjuvtrene i løypa.

– Her skal alle stille likt, om de er lokale eller kommer fra Oslo, sier Wang-Norderud.

Skaidi er også opptatt av at rittet skal være et publikumsarrangement, og derfor legges løypa i tre sløyfer slik at publikum får se deltakerne flere ganger mellom start og målgang.

Sikter mot dobling
Første utgave av Skaidi Fatbike trakk 19 ryttere, og nå håper Wang-Norderud på en dobling. Online påmelding åpnet i helga, og det er allerede et pent knippe ryttere på lista, både nye og veteraner.

– Fatbikesalget har jo gått til værs, men vi var veldig spente på om de som kjøper fatbike egentlig er interesserte i ritt, eller om de er ekspedisjons- og turfolk som helst vil sykle uten startnummer, sier Wang-Norderud. 

Ingen fatbike? Null stress. Skaidi Fatbike har sykler til utlån for de som ikke har egen.

Slik gikk det første gang
Alv Christian Losvar fara Nordlysbyen var førstemann i mål med tida 1:19:09, drøyt 5 minutter foran klubbkameraten Alf Åge Bjørklund (1:24:50). Nordlysbyen tok for øvrig storeslem, og sikret seg den siste pallplassen også da Per Kåre Jacobsen feide inn på 1:27:37.

Anne Beathe Lie fra Hammerfest SK vant dameklassen i 2014, da Skaidi Fatbike ble kjørt for første gang. Hun var inne på 1:43:34.