Global Fatbike Day ble etablert i Storbritannia for åtte år siden som et gratis, ikke-kommersielt grasrottiltak med målsetting om å skape et fellesskap og nettverk for tjukksyklistene. 

Verdens tjukksykkeldag arrangeres alltid første lørdag i desember. Da møtes fatbikeentusiaster til fellesturer og lokale arrangementer over hele verden, og Norge er ikke noe unntak: Fra Alta til Eidsvoll er det satt opp ulike turer og tilbud i anledning verdens tjukksykkeldag. 

Annonse

Saken fortsetter under

Global Fatbike Day 2019
Hvert år arrangeres det designkonkurranse om logoen til Global Fatbike Day. Dette er årets utgave.

Norske arrangementer på Global Fatbike Day 2019 
Alta: GLØD Explorer inviterer til fellestur og åpent hus med bål, gass- og parafinlamper i storlavvoen, kokketilberedt bidos (samisk festmat av reinkjøtt) og Mydlandspølser fra Tromsø i brød, samt varm badstue inne på GLØD etter endt tur. 

– I år som tidligere år markeres Global Fatbike Day med milevis av nypreparerte fatbike løyper i alle varianter rundt om i hele Alta. Det er smale stier og brede løyper, kuperte og flate, teknisk krevende og enkle, sier Trygve Nygård i GLØD Explorer.

Videre kommer også lokale sportsbutikker for å vise fram sine tjukksykler, inkludert Hard Rocx Skaidi som er utviklet spesielt  for Alta og Skaidi-general Odd Peder Wang Norderud viser fram sin Suvan, og Moonlight Mountain Gear viser fram lyktekolleksjonen. 

Saken fortsetter under

Global Fatbike Day 2019
Hos GLØD Explorer blir det tradisjonen tro fatbiketur med kafferast på Global Fatbike Day kommende lørdag. Foto: GLØD Explorer

Drammen: Fellestur fra parkeringsplassen ved Drammen skisenter klokka 9. Nøyaktig rute, distanse og varighet avhenger av forholdene og deltakernes  

 – Turen er åpen for alle. Det eneste kravet vi stiller er at folk sykler på fatbike. Dette skal være en feel-good-tur, men samtidig gjerne med litt svette underveis, der målet er å skape gode minner med trivelige mennesker i fin natur, sier initiativtaker Magnus Lindaas. 

Se filmen fra Global Fatbike Day i Drammen i fjor Saken fortsetter under

Eidsvoll: Fellestur med innlagt konkurranse og pølsegrilling i regi av Duke Sport i Råholt. 

– Det blir en tur for som passer for alle, og konkurransen er av sorten som ikke nødvendigvis vinnes av  den raskeste eller mest erfarne, sier Anders Bernhoft i Duke Sport, som håper på god deltakelse. 

– I  2016 hadde vi over 50 deltakere på turen. Etter et par år med litt dalende oppslutning rundt fatbike, tror jeg vi vil se en oppsving igjen i år, sier Bernhoft.  

Saken fortsetter under

Global Fatbike Day 2019
Anders Bernhoft i The Duke Sport på Råholt håper på oppsving i interessen for tjukksykkel og inviterer igjen til fellestur på Global Fatbike Day. Foto: Eirik Granly

Elverum: Fellestur fra Stri Pub i Elverum. Oppmøte fra klokka 10.30, mens turen startet etter en kaffekopp og litt sosialt, cirka klokka 11. 

– Akkurat hvor vi sykler avhenger av vær og føre, men vi ender opp på Stri Pub igjen etter to-tre timer og en kaffebålrast underveis, sier Fredrik Steenberg Thompson i Elverums Frie Stivesen, som er initiativtaker til turen og en ildsjel i fatbikemiljøet i Elverum. 

Turen er lagt opp til å passe for både ferske og erfarne syklister, og Thompson lover at ingen vil bli frasyklet. 

– Vi sykler i samlet flokk i rolig tempo, med fokus på tur og ikke trening. 

Fagernes: Guidet tur i stiene rundt Fløafjorden. Oppmøte ved Valdres Storhall klokka 11. 

– Turen er åpen for syklister på alle nivåer. Vi tilpasser utfordringene etter gruppa og forholdene, og håper på fine, faste stier, sier Oddleif Nybakke, som er en av initiativtakerne til årets tur på Global Fatbike Day. 

Geilo: Fellestur med bålkos ved Skurfen i regi av Nina Gässler i Geilo Aktiv. Turen passer for alle nivåer, og starter på Vestlia og svinger innom Geilo sentrum for å plukke opp ytterligere deltakere. Tidspunkt fastsettes nærmere arrangementsdagen.

Saken fortsetter under

Global Fatbike Day 2019
I fjor avsluttet fellesturen på Global Fatbike Day Geilo med julemarkedet i sentrum. Foto: Nina Gässler

Grenland:  Fellestur fra Kiwibutikken på Grasmyr klokka 11. Det er lagt opp til fellestur i området mot Rognsåsen, Jypleviktangen og Langesund. Turen er anslått til cirka tre timer i turtempo, inkludert en rast på Jyplevika eller Fortet. 

Jessheim: Fellestur fra Mikes Bikes klokka 11.00. Turen varer cirka to timer, med lavt tempo og løfter om god stemning og enkel servering etter endt tur. 

Voksenkollen, Oslo: Fellestur i Nordmarka i regi av Fatbike Oslo. Turen går fra Voksenkollen stasjon klokka 12.00. Arrangøren oppfordrer deltakerne til å ta med badetøy og hodelykt, lover god stemning og håper på flere deltakere enn i fjor.  

Har vi glemt noen? Kontakt ingeborg@terrengsykkel.no så oppdaterer vi!

global Fatbike Day 2019
Også i Oslo er det lagt opp til fellestur i anledning Global Fatbike Day, og kanskje blir Tryvann en del av ruta. Foto: Thomas Holth