/ Fatbike

Har du fettvett?

NOTS er i ferd med å utarbeide nye regler for fatbike-vett, for å unngå konflikter i skiløypene til vinteren.Fatbike har revitalisert vintersyklingen for mange entusiaster, og stadig flere syklister prøver ut det – i norsk sammenheng – relativt nye konseptet.

Sist oppdatert: 13. november 2014 kl 10.12
fatbike nots regler stivett
FET TUR: Tor Olav Gregersen og Tore Haslemo på tur i Lillomarka, vinteren 2014.
Lesetid: 4 minutter

Foran fjorårssesongen hisset mange langrennsentusiaster seg opp over det de fryktet skulle bli en invasjon av syklister i skiløypene.

Selv om det ikke ble rapportert om store sammenstøt gjennom sist vinter, har Norsk Organisasjon for Terrengsykling, NOTS, nå startet et prosjekt med å utarbeide fatbike-vettregler på samme mal som organisasjonens stivettregler.

Målet er å unngå konflikter.

– Vi ønsker å gå ut med disse til medlemmene våre, Terrengsykkel.no, Skiforeningen og andre friluftsorganisasjoner, sier Rickard Sundell, presseansvarlig i NOTS, til terrengsykkel.no.

I forslaget til regler, oppfordres det blant annet til å unngå skiløyper på de mest populære tidspunktene og utfartsstedene og til ikke å krysse skisporene unødig og til å unngå å sykle. Det slås fast at syklister alltid har vikeplikt for skiløpere.

– I bunn og grunn handler det om sunn fornuft, sier Sundell.

Nederst kan du lese hele forslaget til regler.

 

Egentlig få konflikter

Fredrik Lindland er en ivrig tjukksyklist, og er administrator for Facebook-gruppa Fatbike Norge. Han registrerer at det oppstår enkelte konflikter, særlig når stisyklister møter andre brukere av skiløyper rundt om i landet. Der mener Lindland at syklistene har et ansvar for å unngå konflikter.

– Jeg tror vi som vintersyklister må trå varsomt, pun intended, i alt som er preparerte løyper. Ettersom de færreste av dem er tilrettelagt for oss, blir vi sett på som et fremmedelement, enten vi oppfører oss pent eller ikke. Det skal lite til for å eskalere et konfliktnivå ved feil holdninger og handlinger, sier Lindland til terrengsykkel.no.

Selv har Lindland hatt forsvinnende få problemer med andre brukere når han er ute på hjul i vinterland.

– Det kan dreie seg om kanskje 2-3 tilfeller, og de jeg møtte gikk faktisk til fots på vanlige stier, sier Lindland, som har syklet aktivt om vinteren i snart ti år.

– Personlig har jeg hatt veldig få enkeltopplevelser av problematisk art, antagelig fordi det er lett å unngå skiløyper i Øst- og Sørmarka, sier han.

– Jeg tror problemene er større der snøen faller tykkere i landet. Der snør stiene igjen, og skiløyper går ofte der grusveier går om sommeren. Altså blir det enten skiløyper eller langs veinettet som brøytes man kan velge i, sier Lindland.

 

(Saken fortsetter under)

Fredrik Lindland fatbike - 1400x924
Fredrik Lindland er ofte på tur med fatbike, og som regel er han ganske alene i terrenget. Foto: Privat

FETT: Fredrik Lindland er ofte på tur med fatbike, og som regel er han ganske alene i terrenget. Foto: Privat

Let etter fredelige stier

– For å unngå konflikter bør man unngå å sykle med fatbike i skiløypa på søndagene, sier Elisabeth Sveum, en elitesyklist som er glad i fatbike på vinterstid.

– Det er lurt å bruke litt tid på å finne løyper og steder hvor det er lite trafikk, sier Sveum.
I stedet for å sykle i skiløypene, foretrekker Sveum godt brøytede vinterveger.

– Grusveger som er brøytet om vinteren er vel så fint som skiløypene, for du får fastere underlag, og det er ikke noe skitrafikk du trenger å ta hensyn til, sier hun.

– Og på fjellet er det jo bra, antyder Sveum.

 

NOTS Fatbike-vettregler

1. Vær omtenksom og hyggelig i møte med skiløpere

2. Du har alltid vikeplikt i møte med skiløpere, de har mye lengre bremselengde enn deg, mindre kontroll og tar mer plass i bredden i opp- og nedoverbakke

3. Ligg til høyre mellom skisporene, eventuelt helt til høyre hvis mulig

4. Brems ned til kontrollert fart når det kommer skiløper i mot, og passer skiløpere i samme retning som deg med varsomhet på venstre side

5. Vær spesielt observant i nedoverbakker, det tar lengre tid å bremse på snø enn på sti/grus/asfalt

6. Unngå å krysse skisporet mer enn nødvendig

7. Unngå de mest populære utfartsstedene i kjernetiden på lørdager og søndager når langrennstrafikken er størst

8. Unngå å sykle når det er gjennomslagsføre og du setter dype spor

 

Se NOTS generelle stivettregler

Fredrik Landland - 1400x924
Fatbike på vinterstid gir spennende sykkelopplevelser, sier Fredrik Lindland, som er mye ute i terrenget med feite hjul. Foto: Privat

MAGISK: Fatbike på vinterstid gir spennende sykkelopplevelser, sier Fredrik Lindland, som er mye ute i terrenget med feite hjul. Foto: Privat

Publisert 13. november 2014 kl 10.12
Sist oppdatert 13. november 2014 kl 10.12
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen