Topeak Alien II

Alle har en viss formening om hva en "alien" er, nemlig et utenomjordisk vesen med en hel masse mer eller mindre fiffige egenskaper som vi mennesker ikke har. Som en mellomting mellom oss vanlige mennesker og aliens finner man Inspektør Gadget.

Annonse

En "gadget" som Alien II kan gjøre sjølveste inspektøren misunnelig. Den har 26 forskjellige verktøy satt sammen til en etter forholda imponerende liten kropp.

Hør bare: Den har 8 unbrakonøkler (2-10 mm), 3 fastnøkler, 2 skrutrekkere (flat og stjerne), kjedeverktøy og splintknekker, eikenøkler i to ulike dimensjoner, en kniv, en flaskeåpner, torx for skivebremsbolter og verktøy til å stramme (visse typer) krankbolter. I tillegg har den en løs arm som kan stramme eller løsne pedaler.

Dessuten har den en effektiv holder for to kjedesplinter.

Alt dette får plass i en liten, solid veske (ca 10x5x4 cm). Baksida av denne veska kan monteres til en festebrakett (ekstrautstyr) som kan monteres på lett tilgjengelige steder som styreframspringet eller setepinnen, slik at man slipper å fomle rundt i drikkesekken etter verktøy når uhellet er ute.

Praktisk funksjon

Den nevnte veska kunne med fordel vært ørlitegrann større, slik at det hadde blitt lettere å få verktøyet ut og inn ved bruk. Muligens mykes den opp litt over tid, men så lenge vi har hatt denne i bruk, har ikke det skjedd i nevneverdig grad.

Alien II-verktøyet er satt sammen av to omtrent like store deler som klikkes i hverandre i spor.

Delene splittes ved å dytte inn en liten knott på den ene høykanten av Alien-kroppen. Sjøl om verktøyet er lite, utgjør de to delene sammenslått en uhensiktsmessig stor klump. Skal man skru med en unbrakonøkkel på et vanskelig tilgjengelig sted på sykkelen, er det en klar fordel å ta de to delene fra hverandre først. Det er lett å sette de to delene sammen igjen etter bruk.

Alle småverktøyene er festa til svart hardplast som er utforma slik at de kan brukes som dekkspaker.

Det første vi gjorde, var å løsne litt på de gjennomgående boltene som fester nøkler og annet til selve kroppen, slik at det blei enklere å vippe ut nettopp det verktøyet som trengs i en gitt situasjon.

På den ene halvdelen klikkes de ulike redskapene på plass i bruksposisjon med et presist klikk, og de holdes i et fast grep av ei fjærbelasta plate (se nederste bilde, t.v.). Denne plata må man så presse inn igjen for å få verktøyet til å folde seg inn blant de andre. En fin sikkerhetsdetalj er at den lille kniven ikke kommer ut sammen med de andre, men må hjelpes aktivt ut ved å klemme inn nevnte plate.

På den andre må man holde unbrakonøklene m.m. i et "pistolgrep", uten noen låsemulighet.

Pedalnøkkelen er etter vår mening såpass liten og knotete i bruk, at denne kunne Topeak ha spart seg. 8 mm-unbrakoen til krankboltene er så kort at det er nærmest umulig å få nok moment, men kan være det lille som trengs i visse tilfeller.

Alle redskapene ser ut til å være laget av et tilstrekkelig hardt materiale og tåler mye bruk uten å rundes i kantene så raskt.

Konklusjon

Topeak har greid å putte imponerende mye smart inn i dette lille mini-multiverktøyet. Mange av redskapene er imidlertid små med korte armer, slik at man ikke får lagt i særlig moment i bruken av dem.

For de fleste turer er Alien II egentlig langt i overkant. Derfor fins det også mindre og enklere varianter på markedet, både fra Topeak og andre.

Problemet er at man aldri veit hva og når ting går i stykker på tur, men når det skjer, passer det alltid dårlig. Da kan det være betryggende å ha en liten "gadget" i lomma eller sekken, som gjør at man kan fikse det meste på en tilfredsstillende måte inntil man kommer seg tilbake fra skogen igjen.

Står du mye hjemme og mekker, bør du finne deg noe annet.

På tur, derimot? Go-go, Topeak!

Hva?

Topeak Alien II

Pris:

449 kr

Vekt:

270 gram

Importør:

Stians sport AS

Nett:

www.topeak.com