Folkefinansiering, eller crowdfunding, som det er bedre kjent under, har hjulpet mange til å lefle med gründeregenskapene sine. Kanskje ikke alltid en like god idé, men i Brian Davis’ tilfelle er vi glade det gikk veien.

Annonse

Dette er mannen bak FixItSticks, et enkelt patent, designet med tanke på sykling. Multiverktøy er praktiske, men plundrete i bruk. Å gjøre langdrygt arbeid med et multiverktøy er som regel like gledesspredende som å skjære seigt brød med en lommekniv. 

Her kommer T-nøkler inn i bildet, siden de er lette å justere kraften med, og er kvikkere og lettere å jobbe med rundt på sykkelen.

Men å ta med slike på tur blir kronglete, enten fordi du må ta med fire-fem som et minimum, eller de er for store eller for tunge. Fine verktøy på verkstedet, altså.

Men amerikanske Brian Davis tok for seg en enkel T-nøkkel, ikke ulik en du kan kjøpe på Biltema, og så på hvordan den kunne gjøres mer fleksibel og lettere å bære med seg.

Med noen tusen dollar fra internettvenner fikk han gått fra spinkle prototyper til solide produksjonsversjoner. Som nå lar seg kjøpe i Norge. 

DSC_9652
DSC_9652

FixItSticks kommer i tre versjoner, den letteste er en aluminiumsversjon med faste bits. 55 gram er lett, men da må du også kjøpe nytt verktøy om du ødelegger eller sliter bitsene.

Vi har testet de to storebrødrene, Replacables, som på 115 gram ikke er altfor tung, og lar seg demontere og kan skifte bits lett som en plett, samt T-Way, som er verkstedsversjonen. Det betyr høyere vekt, og en fast T-form.

Selvfølgelig også med utskiftbare bits, holdt fast med magnet.

Begge kommer med et sett bits, syv stykker, liggende i et gjennomsiktig plastrør. Dette er selvfølgelig samme standard og størrelse som bitsene du bruker i drillene din, og så fort du vet hvilke bits du trenger, er det bare å strippe ned til de nødvendige.

Blir de slitt, er det bare å kjøpe nye, eller ta ut av verktøyskrinet ditt. 

T-Way har vi brukt på verkstedet, til stor arbeidsglede forsåvidt, men i sammenlikning med for eksempel Park Tools P-nøkler finner den motstand.

Ergonomisk er den ikke like behagelig, men vi strekker oss allikevel etter den ofte, siden den tilbyr tre størrelser unbrako, skrutrekker eller torx heller enn den ene fra Park Tools. Å skifte styrefremspring, eksempelvis, krever på flere av syklene våre to størrelser unbrako.

Det samme for å stramme demperoppheng. Vi snakker om små detaljer, og arbeidsflyten på privatverkstedet blir ikke nevneverdig raskere med en T-Way.

Men det er altså et greit verktøy å ha i skuffen eller på veggen.

DSC_9655
DSC_9655

Det som derimot har gjort en stor forskjell, er Replacables.

Denne har erstattet multiverktøyene våre på alle turer siden vi begynte å bruke den. Sammen med en liten kjedekutter på 60 gram veier denne kombinasjonen bare tre-fire gram mer enn favorittmultiverktøyet vi har brukt de siste sesongene, uten at vi har gått glipp av et eneste verktøy som kan brukes på syklene våre.

Legg til en liten og lett lommekniv og en eikenøkkel, så føler vi oss godt rustet til selv lange turer, like mye som med det gamle multiverktøyet og en Leatherman vi har brukt før. Bare med en lavere totalvekt.

Og med en vesentlig mer komfortabel bruk enn det til sammenlikning raklete multiverktøyet, som gjerne kollapser seg selv til feil tid, eller simpelthen ikke når frem til bolten det skal stramme. 

Det eneste vi kan prøve å ergre oss litt over, er at skjøten bare blir solid med den medfølgende, dype 6mm unbrakobitsen. Denne har vi ikke alltid behov for. Men når det er sagt, er det uansett tre bits ledige til bruk, som på T-Way, så et tap i forhold til den er det ikke. Frem til vi mister bitsen i høyt og tett gress når vi skifter, kan vi ikke klage.
Les også: Fest ventilkjernen 

Noen ganger kommer det produkter til test som gjør oss oppriktig glade, dette er et slikt.

FixItSticks er et banalt enkelt verktøy, ikke stort mer elegant enn en stålklump som kan spleises med en annen stålklump.

Men plassen verktøyet tar, hvor praktisk og behagelig det er i bruk, samt holdbarheten og fleksibiliteten satt opp mot prisen gjør at dette allerede må bli et av våre favorittprodukt for 2015.

Minst.

Fixitsticks
Pris: 299 kroner 
Vekt: 121 gram 
Import: Prosykkel/ JBS Sport

+ Befriende enkelt patent som gir bedre nytte enn selv de beste miniverktøyene
- Krever litt leting for å matche med en like velegnet kjedekutter 

Oppdatering: I april kommer FixItSticks med en kraftigere veske, mer praktisk enn plastikklommen testutgaven kom med. Prisen vil da gå opp til veiledende 349 kroner.