Karbonfrenzy fra Specialized

Specialized ligger ikke på latsiden. Modellnavnene er de samme, men rammedesign og hensyn til detaljer har aldri sett så bra ut. Karbonfrenzy, egne Specialized-dempere og et redisgnet ytre er stikkord for 08-sesongen.

Sist oppdatert 16. juli 2007 kl 00.00
Stupjumper med sin organiske form og 5" både foran og bak.
Stupjumper med sin organiske form og 5" både foran og bak.

Karbon

Specialized har lenge ligget langt fremme innenfor utviklingen av terrengsykkelen. Mike Sinyard startet bedriften allerede i 1974 og har med dyktige medarbeidere latt den gro til å bli en av de største og viktigste aktørene innen dagens sykling.

Terrengsykkel var tilstede på Specialized World Press Launch rett utenfor Madrid i starten juli, og det var tydelig at herr Sinyard fortsatt var stolt av produktene de lager.

Stumpjumper

Specialized Stumpjumper er et klassisk navn i firmaets produktlinje, og fortsetter som produsentens terrengsykkelflaggskip. Toppmodellen fortsetter i helkarbon med 5” vandring foran og bak, samt egen Specialized Futureshock-gaffel med Brain-teknologi. Gaffelens gaffelrør er 1 1/8” i diameter ved øvre lagerskål, og 1,5” i diameter ved nedre lagerskål. Specialized begrunner dette med at det gir økt styrke da for krappe overganger i materialtykkelse ved bruk av karbon øker risikoen for brekkasje. Gaffelen kan dermed kun brukes på denne modellen.

I tilegg har bakdemperen, som også er av Specializedfabrikat, fått Brain-teknologi. Brain-teknologien som vi kjenner fra Epic-modellene har nå fått enda lavere terskel for å aktiveres, og vi tør påstå at det nå nesten er umulig å merke den ørlille forsinkelsen i dempersystemet som tidligere har vært et problem.

Vi kjørte Stumpjumper nesten en hel dag og kan med hånden på hjertet si at dette er en lett, rask, og meget effektiv sykkel. En ordentlig test en gang til neste år er ikke usannsynlig.

Stumpjumper 29

Stumpjumper leveres fra 08 med 29” hjul. Fler og fler lar seg begeistre av store hjul, og Specialized leverer både Stumpjumper FSR og hardtails med disse. Alle modellene er i aluminium, men deler samme hjuloppheng som resten av serien. Gaffelen er en Rock Shox Reba.

Safir/Era/Myka

Safir er navnet på en av Specializeds kvinneutgaver av Stumpjumper. Syklene har de samme teknologiske løsningene og de samme kaliteten på utstyrsspekket som guttas modeller, men er selvfølgelig tilpasset kvinner.

Era er Epic-modellen i kvinnedrakt. Flere journalister synes toppmodellen så så bra ut at de fikk lyst på den selv.

Myka er en rimeligere produktlinje med flere fulldempede modeller og en hardtail.

Enduro

6” foran og bak, dobbel trippelkronet gaffel med integrert stem og kraftige bremser byr på en sykkel som kan kjøres hardt. Denne modellen ble introdusert i år, og ser enda bedre ut i 08. Toppmodellen i fullkarbon er lett og føles ikke feil på lange turer. Terrengsykkel syklet denne på en 5-timerstur der klatringene var uendelige og utforkjøringene bratte. Ikke like rask som en Stumpjumper oppover, men nedover får man betalt i mer enn nok “smiles per hour”.

Pitch

Ny for 08 er en rimelig Enduro-modell kalt Pitch. Denne kommer kun i to prisfornuftige utgaver. Utstyret er av mer standard art og gaffelen er en Rock Shox Pike. Prisen styrer ikke alltid sykkelgleden, dette var en av de mest lekne syklene vi testet.

Utstyr

Specialized fortsetter også sin satsning på utstyr for syklisten. Nytt er egenproduserte hjul, bygget på Specializeds prinsipper men med komponenter fra bla. DT. Smarte løsninger på hurtigkoblinger og akslinger skal sørge for økt stivhet samt enkelt bytte mellom gafler med forskjellige akslingsdimensjoner.

I 08 blir det lansert en ny hjelm som veier under 200 gram. Navnet er Specialized 2D. Hjelmen er bygget opp av to forskjellige lag skum som er lagt utenpå et kevlarnett. Dette gir lav vekt, men god styrke og sikkerhet.

Spennende 08

Det skjer spennende ting hos Specialized og vi tror mange kommer til å synes 08-modellene ser riktig så fine ut. Den norske forbruker fortjener ihvertfall å kunne velge og vrake mellom modellene Specialized lanserer til neste år.

Publisert 16. juli 2007 kl 00.00
Sist oppdatert 16. juli 2007 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen