Svensk sprintdominans

Verdenscupfinalen i sprint i Hafjell ble en real opptur for de blågule. De norske fikk det tøffere.

Sist oppdatert 13. september 2013 kl 00.00
OVERLEGEN: Jenny Rissveds mestret løypa i Hafjell best av alle. Foto: Simen Berg.

Det svenske stjerneskuddet Jenny Rissveds møtte hard konkurranse fra sin egen landskvinne Alexandra Engen i finalen. Engen er fersk, regjerende verdensmester i sprint-disiplinen og hadde en sammenlagtseier i verdenscupen å kjempe for. Den sterke italienske rundbanespesialisten Eva Lechner ønsket også å kjempe om sprintseieren i Hafjell. Men det var Rissveds som tok kommandoen slik hun hadde gjort det i heatene hele dagen.

I mål var Rissveds trygt foran Lechner og Engen. Engen sikret med tredjeplassen også sammenlagtseieren i sprintcupen. Med VM-gull fra Sør-Afrika og nå seieren i verdenscupen er Alexandra Engen definitivt sprintdronninga i internasjonal terengsykling denne sesongen. Men i dag måtte hun altså se seg slått av Jenny Rissveds.

Ingrid Sofie Jacobsen ble vår beste i sprinten med en tiende plass. Hun var litt skuffet over egen innsats, ettersom hun kom rett fra en 8. plass i VM. Heidi Sandstø tok en 12. plass, mens Elisabeth Sveum var fornøyd med en 15. plass totalt.

Nesten svensk også blant gutta.

Som om ikke 1. og 3. i kvinnerittet var nok for svenskene, hadde de også Matthias Wengelin i herrefinalen. Matthias hadde vært blant de raskeste hele dagen og i heatene passerte han ofte gjennom feltet i hoppene midtveis i den litt over normalt lange sprintrunden. I finalen skulle han vente til siste liten med å gjøre sin manøver. Fra tredj plass i feltet inn i den siste, bratte utforkjøringen tok han den mest direkte linja og smatt raskt opp til en solid andreplass. Tyske Simon Gegenheimer hadde for stort forsprang og vant rittet.

BMX-syklisten Sebastian Kartfjord ble vår bestemann, men den relativt seige klatringen ut fra start ble etter hvert for tøff og i kvartfinalen var det slutt. Det hold til en 16. plass totalt. Ola Kjøren punkterte i åttendelsfinalen og måtte med det ta til takke med en 18. plass, mens Torjus Bern Hansen gikk skikkelig på trynet på oppløpet i sin åttendelsfinale. Noe som ga en 25. plass. Johan Jørgen Strømberg og Fredrik Haraldseth tok 27. og 28. plass.

– Det gikk fort, men det var moro, sa Strømberg etter rittet. Han ser frem til lørdagens rundbaneritt der han også tror det blir tøft, men han er uansett ikke redd for at han skal gå på en stor motivasjonssmell som Norges Cykleforbunds ledere har advart så kraftig mot. – Det blir jo moro da å sykle ritt på høyeste nivå. Jeg starter langt bak, men skal prøve å ikke bli tatt igjen med en runde, sier Strømberg.