Fransk jubel i gjørma tross velt og punktering

Loana Lecomte viste fram eminente ferdigheter da hun trygget andreplassen i verdenscupen.

Sist oppdatert: 8. oktober 2023 kl 20.33
BLODSLIT: Som i Snowshoe sist helg, var det svært krevende forhold under verdenscupavslutningen i kanadiske Mont-Sainte-Anne i Quebec. Svenske Jenny Rissveds sparte ikke på noe tross krevende forhold. FOTO: Red Bull Content Pool
BLODSLIT: Som i Snowshoe sist helg, var det svært krevende forhold under verdenscupavslutningen i kanadiske Mont-Sainte-Anne i Quebec. Svenske Jenny Rissveds sparte ikke på noe tross krevende forhold. FOTO: Red Bull Content Pool
Lesetid: 4 minutter

I 30 år har terrengeliten frekventert til Quebec og den legendarisk tøffe løypa i Mont-Sainte-Anne. Sol og høstvarme temperaturer ga rytterne optimale forhold på tørr grus under trening.

Kraftig regnvær natta i forveien og utover dagen, endret det bildet fullstendig.

Tykk gjørme var det rytterne måtte forberede seg på. Forskjellige tekniske ferdigheter gjorde rundbanerittet til en fascinerende konkurranse.

– Dette er så hardt som det blir. Det er et mareritt for rytterne, kommenterte ekspertkommentator Josh Carlson i sendingen vist hos GCN Racing.

Puck Pieterse hadde avgjort verdenscupen til sin fordel med sjetteplass i Snowshoe forrige helg. Den nederlandske 21-åringen syklet dermed uten press i særlig stor grad.

Svenske kjempet om seier

Pieterse angrep tyren ved hornene, og ledet hele veien under åpningsrunden. Hun kastet til og med fra seg brillene i den første delen av løypa.

Etter hvert ble bildet litt tydeligere: Franske Loana Lecomte hadde en superdag på sykkelen, og var den utøveren som taklet utforkjøringene i de mest steinete partiene av løypa aller best.

GIKK TOM FOR KREFTER: Puck Pieterse hadde alt vunnet verdenscupen sammenlagt, men fikk det tøft i Mont-Sainte-Anne. FOTO: Redbull Contentpool
GIKK TOM FOR KREFTER: Puck Pieterse hadde alt vunnet verdenscupen sammenlagt, men fikk det tøft i Mont-Sainte-Anne. FOTO: Redbull Contentpool

Den franske jenta hentet et sted mellom 20-30 sekunder på konkurrentene sine i løpet av hver runde. En punktering på åpningsrunden, gjorde dog at hun fikk en stri ferd opp til teten igjen.

Foruten Pieterse var svenske Jenny Rissveds den siste jenta som utmerket seg. Den svenske 29-åringen kombinerer satsing i terrenget med å sykle for norske Team Coop-Hitec Products på landeveien.

De sleipe, vanskelige forholdene i Quebec var opplagt noe hun satt pris på. Tidvis lignet det hele mer på cyclocross, da rytterne hele veien var nødt til å vurdere om de skulle bli værende «klippet inn», eller om de skulle ta beina fatt.

«Run and ride, run and ride», ble det kommentert i sendingen på GCN Racing.

Stupte ned i en grop

Det manglet naturlig nok ikke på dramatikk underveis. På tredjerunden åpnet Lecomte og Rissveds en luke bakover til Pieterse under den krevende utforkjøringen.

Det så ikke ut til å hjelpe all verden, da forhjulet glapp Lecomte helt mot slutten av partiet. Den svenske jenta hadde ingen steder å gjøre av seg, og stupte ned i en grop. Heldigvis traff hun ikke steinen ved siden av med ansiktet først.

Det ga Pieterse kontakt igjen, men det var opplaget at hun begynte å merke kjøret. Josh Carlson meldte om punktering på bakhjulet hennes, men det var nok mer at kreftene begynte å ta slutt.

I den tekniske utforkjøringen var Lecomte overlegen igjen, noe som gjorde at hun la ut på den siste runden med 32 sekunders ledelse over Rissveds. Pieterse var nå nesten minuttet bak.

– Litt av en prestasjon

Sammenliknet med Rissveds, forsvarte Lecomte seg strålende også på den siste runden. Hun forsvarte halvminuttet med bravur, og taklet de mest krevende partiene slik hun hadde på de fire foregående rundene.

Verken gjørme, regn eller møkk bet på denne gjengen i dag. Som det korrekt ble påpekt under sendinga på GCN Network:

– For alle rytterne som har begitt seg ut i denne løypa i dag og når målstreken, er det litt av en prestasjon.

Foran den siste klatringen, kunne Rissveds se den franske jenta foran seg. Å tette luka med de rådende forhold, var ikke bare enkelt. Bak hadde Jolanda Neff hentet inn hele forspranget hun hadde opp til Pieterse foran den siste runden.

Punktering og krasj til tross: Det var ingen ting som kunne stanse Lecomte denne dagen. I mål var hun 15 sekunder foran Rissveds – mye takket være eminente egenskaper utfor.

Pieterse jublet også etter tredjeplass og sammenlagtseier i verdenscupen.

– Taktikken i dag var å gi alt fra starten, og deretter løpe, løpe og løpe. Det gjorde at jeg ikke fant ut av hvilke linjer det var best å ta, så det ble lettere etter at Loanda og Jenny kom opp, og jeg kunne se hvilke linjer de valgte, summerte Pieterse opp etterpå.

I løpet av intervjuet kunne hun også klargjøre at hun ikke hadde pådratt seg en punktering, men «var inne i en dårlig periode».

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 8. oktober 2023 kl 20.04
Sist oppdatert 8. oktober 2023 kl 20.33
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen