Sekundstrid og teknisk trøbbel da verdenscupen skulle avgjøres

Det ble noen lange sekunder for Nino Schurter da kjedet falt av i gjørma.

Sist oppdatert 8. oktober 2023 kl 23.04
LEGENDE: Nino Schurter var en jaget mann i Mont-Sainte Anne. Den sveitsiske veteranen holdt likevel hodet kaldt og sikret seg sammenlagtseieren. Foto: Alexis Boichard/Agence Zoom
LEGENDE: Nino Schurter var en jaget mann i Mont-Sainte Anne. Den sveitsiske veteranen holdt likevel hodet kaldt og sikret seg sammenlagtseieren. Foto: Alexis Boichard/Agence Zoom

Det var veldig vått i løypene da kvinnene avsluttet sin sesong i terrenget. Da herrene ble sluppet løs, hadde det tørket opp noe i skogen rundt Mont-Sainte-Anne.

I potten lå sammenlagttittelen i verdenscupen.

Et trofé Nino Schurter, Jordan Sarrou, Mathias Flückiger og Luca Schwarzbauer alle hadde teoretiske sjanser til å stikke av med.

Flückiger åpnet i et rasende tempo. 35-åringen fra Ochlenberg trengte å vinne. Det lå 280 WC-poeng og ventet til seierherren under søndagens sesongavslutning.

Thörmu-rytteren opparbeidet seg tidlig en luke bakover til Tom Pidcock og Charlie Aldridge. Et flatt bakhjul på den andre runden sørget dog for at den britiske verdensmesteren overtok ledelsen.

Veteranen lot seg ikke stresse

Mens Flückinger var all out, tok Schurter det langt mer forsiktig. Superstjernen hadde 167 poeng ned til Flückiger i sammendraget. Mellom der lå Sarrou, men en tidlig punktering på franskmannen sendte ham langt bakover i køen.

Schurter sørget derfor for å hente plasseringer jevnt og trutt, og isolerte Flückiger som hans største reelle trussel for sammenlagttrofeet.

Åtte ganger tidligere i karrieren har Schurter hentet hjem sammenlagt-tittelen. Det mangler defintivt ikke på rutine der i gården.

Ny tur til «tech zone»

Mens sammenlagttitelen så ut til å glippe, endte Flückiger (Scott-SRAM) i stedet i en rå duell mot Pidcock i duell om seieren i Mont-Sainte-Anne.

Bak var det Marcel Guerini som pekte seg ut til den siste plassen på podiet.

VILLE HA EN SEIER: Forrige gang punkterte han ut av rittet, men denne gangen skulle det lyktes for Tom Pidcock i regnbuetrøya.
VILLE HA EN SEIER: Forrige gang punkterte han ut av rittet, men denne gangen skulle det lyktes for Tom Pidcock i regnbuetrøya.

Pidcock uttalte i alt i forkant av rundbanerittet at det snart var «på tide med en seier i regnbuetrøya». Vinneren fra Glasgow var samtidig på tampen av en utmattende sesong, og på den nest siste runden slapp han noen luker til Flückiger som indikerte at hodet muligens begynte å innstille seg på off season.

– Vi bruker ofte ordet batalje relativt vilkårlig i denne idretten, men dette er absolutt en thriller, ble det kommentert i sendingen på GCN Racing da det gjensto litt over én runde igjen av den gjørmete duellen.

stisykling otta
Les også

Inn i «tech zone» hoppet Flückiger så av sykkelen og fikk bakhjulet skiftet. Igjen. Det ga momentum over til Pidcock og 25 sekunder i britens favør.

– Han har hatt to punkteringer, men ligger fremdeles på en 2.-plass. Det er ganske imponerende, sa ekspertkommentatoren hos GCN Racing.

Kjedetrøbbel på verste tidspunkt

Ut på den siste runden hadde Schurter tilsynelatende kontroll på trofeet da han vekslet ut på 9.-plass.

Inn i det mest tekniske partiet på runden hadde Pidcock økt til 45 sekunder. Han hadde ingen store problemer underveis, selv om det ble en hel del løping.

Bak gjensto nok et drama: Schurter opplevde at kjedet hadde hoppet av. Fullstendig tilsmurt av gjørme, slet veteranen med å få det på plass igjen.

Han falt ned fra 9. til 13.-plass. Og enda verre: Nå ble han plassert av Sarrou som han kun hadde 89 poeng til gode på. Det hjalp imidlertid Schurter at Pidcock lå an til å stikke av med seieren.

Showet til publikum

Briten kunne heller ingen stanse. Han dro opp på bakhjulet mot slutten og showet til publikum i Quebec.

– Jeg var ganske motivert i dag fordi jeg ønsket en seier i denne trøya, uttalte Pidcock etterpå.

Flückiger sikret seg andreplassen 26 sekunder bak.

Sarrou ble til slutt nummer ni, som holdt til andreplass i verdenscupen. På 14.-plass sikret Schurter sammenlagtseier for 9. gang i karrieren.

– Jeg jaktet og jaktet, og så så jeg at Mathias ledet, så da tenkte jeg at jeg måtte være blant de 13 første. Så begynte jeg å miste kjede. Kjedeholderen brekte, så det var et skikkelig drama, kommenterte Schurter med et smil etterpå.

Mads Tubaas Glende slo til med en gledelig 24.-plass i Canada, mens Petter Fagerhaug ble nummer 34. Knut Røhme endte på 42.-plass.

I U23-klassen ble William Handley nummer 20. Riley Amos (USA) vant rittet.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 8. oktober 2023 kl 22.20
Sist oppdatert 8. oktober 2023 kl 23.04
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen