Skrell i verdenscupens comeback

Rundbaneverdenscupen gjorde comeback i 2020-sesongen med kortbaneritt i et gjørmebad av dimensjoner i Nove Mesto i Tsjekkia. Ingen av vinnerne hadde noensinne vunnet et elite-ritt i verdenscupen tidligere.

Sist oppdatert 30. september 2020 kl 10.32
Evie Richards Nove Mesto
NY STJERNE: Evie Richards har to vm-gull i U23 i cyclocross. Nå leder den 23 år gamle briten verdenscupen i terrengsykling.

Britiske Evie Richards og meksikanske Jose Gerardo Arevalo Ulloa tok sine første seiere i eliteklassen i verdenscupen. Og leder nå rundbaneverdenscupen inn i det som er tidenes mest hektisk ritt-uke. Allerede i morgen går neste verdenscupritt i rundbane, før verdenscupen fortsetter med kortbane og rundbane igjen på fredag og søndag. 

I kvinneklassen var det til tross for Covid-krisen et pakket felt som gledet seg til å sparke igang rittsesongen på overtid. Alle favorittene stod på start og alle var gira på å angripe inn i det som blir tidenes korteste rittsesong. 

Svenske Jenny Rissveds gikk hardt ut og hang lenge med i teten. I det hektiske rittet i en gjørmete løype i Nove Mesto satt de vanlige stjernene med i front. De to siste års verdensmestere, Pauline Ferrand Prevot og Kate Courtney pushet tempoet i front. Tidligere verdensmester Jolanda Neff har brukt virus-tiden godt etter å ha fått livstruende skader på trening på slutten av fjoråret. Også den danske kraft-jenta Annika Langvad var med å gjorde det korte rittet hardt. Langvad er den som har vist seg aller sterkest i de korte kortbanerittene tidligere år. 

Med i kampen var også Jolandas lagkamerat i Trek, unge Evie Richards. Briten som har to VM-gull i U23-klassen i cyclocross debuterte i seniorklassen i verdenscupen. Den sprudlende 23-åringen fra Malvern er ikke bare kjent for sin råskap på sykkelen, hun har også sykkelsportens mest gledesspredende instagram-konto. I gjørma i Tsjekkia viste hun ingen respekt for sine meritterte, eldre konkurrenter.

Resultatlise XCC Nove Mesto Kvinner
UNGDOM PÅ TOPP: Evie Richards og Loana Lecomte markerer en ny generasjons inntog i rundbanefeltet.

Med to runder igjen av rittet tok hun teten og viste at hjemmetreningen i sommer virkelig har funket. Den flerfoldige verdensmesteren i både cyclocross, landevei, rundbane og maraton, Ferrand Prevot bet seg fast i bakhjulet til den unge briten. Ut på oppløpet startet Richards spurten fra front. Ferrand Prevot, som vant VM i landevei i 2016 i en spurt kom seg opp på siden og så ut til å komme seg forbi, men Richards hadde krefter igjen.

Trek-syklisten hadde også hodet skrudd på nok til at hun timet sykkelkastet over mållinjen perfekt og slo den franske jenta i regnbuetrøya med to centimeter. For en skalp for Richards i sin seniordebut og for en uke vi har foran oss med spennende ritt for kvinnene i rundbane. 

På tredjeplass fulgte enda en seniordebutant. Franske Loana Lecomte er bare 21 år. I kortbanerittet i Nove Mesto viste hun stor taktisk klokskap ved å være akkurat der hun skulle være da spurten gikk. Tredjeplass i seniordebuten for den franske jenta viser oss igjen at kortbaneritt i terrengsykling er en perfekt inngangsport til eliten i det tøffe rundbanefeltet. Topplasseringene til både Richards og Lecomte gir de et topp utgangspunkt for torsdagens rundbaneritt. Der starter de i første rekke og kan prege rittet fra start. 

Nove Mesto XCC 2020
I GJØRMA: Meksikanske Jose Gerardo Arevalo Ulloa mestret de krevende forhold aller best i Tsjekkia og tok sin og Mexicos første verdenscupseier. Foto: UCI

Sør-Amerika på kartet i herreklassen

I sesongstarten for gutta var det knyttet en viss spenning til om Nino Schurter kom til å fortsette sin dominans fra de siste 5 sesongene. I tillegg var det forventet at den brasilianske stjerna, Henrique Avancini kom til å gå hardt ut i kortbanerittet. Avancini vant kanskje maraton-VM i 2018, men det er som kortbanesyklist han kanskje har markert seg aller sterkest. Brasilianeren gikk da også knallhardt ut i Nove Mesto, som han pleier.

Men noen dype gjørmerenner skulle bli hans bane da han måtte i bakken med kun få runder igjen. Sør-Amerikas håp var likevel ikke ute. Meksikanske Jose Gerardo Arevalo Ulloa tok over stafettpinnen fra Avancini.

Han lot franske Victor Koretzky lede de siste to rundene før han benyttet seg av større fart ned den siste bakken før oppløpet. Ulloa kom forbi Koretzky i stor fart og over målstreken var det ingen tvil. Mexico hadde tatt sin første verdenscupseier i historien. Koretzky fulgte på andreplass før hans landsmann Maxime Marrote tok siste plass på pallen. 

Forhåndsfavorittene Schurter og Avancini havnet langt bak i mål, henholdsvis på 29. og 12. plass. Også Schurter gikk i bakken i det tette rittet og må finne seg i å starte i fjerde rekke i morgendagens rundbaneritt. 

Resultatlise XCC Nove Mesto herrer
NYE NAVN, NYE LAND: Mexico har aldri før vunnet et verdenscup i terrengsykling. Arevalo Ulloa sparket igang sesongen og karrieren med seieren i Nove Mesto

Rittene i Nove Mesto går vanligvis foran titusenvis av tilskuere, men denne uken er det glissent på tribunene i arenaen flest nordmenn forbinder med langrenn og skiskyting. 

Annerledes resultatlister etter gårsdagens kortbaneritt fører til en helt annen startrekkefølge i morgendagens rundbaneritt enn det vi er vant til. Det kan gi oss mer spennende ritt enn vi har sett tidligere. 

Ingen nordmenn deltok i Nove Mesto, da det norske cykleforbundet og landslaget har vurdert det slik at arrangøren ikke er i stand til å ivareta godt nok smittevern. Smittevern eller ei, det er kult at verdenscupen er tilbake og denne uka kommer til å by på mer rundbanespenning enn vi har opplevd på lenge. Det er bare å følge med på direktesendingene på Red Bull-TV

Torsdagens rundbaneritt starter 12.20 for kvinnene og 15.50 for herrene. På fredag er det klart for et nytt kortbaneritt som vil avgjøre startrekkefølgen for søndagens rundbaneritt. 

Kortbanerittene på fredag starter 17.00 for kvinnene og 17.45 for herrene. 

Søndagens rundbaneritt starter 11.50 for kvinnene og 15.20 for herrene. Alle rittene blir strømmet direkte på Red Bull TV. 

Publisert 30. september 2020 kl 10.32
Sist oppdatert 30. september 2020 kl 10.32
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen