Dobbelt fransk i verdenscupåpningen i rundbane

Loana Lecomte og Victor Koretzky vant eliteklassene under verdenscupåpningen i rundbane, der de yngste imponerte stort. Erik Hægstad ble beste norske.

Sist oppdatert 11. mai 2021 kl 07.34
Victor Koretzky vant verdenscupåpningen 2021
DOBBELT FRANSK: Victor Koretzky spurtslo verdensmester Nino Schürter og vant verdenscupåpningen i Albstadt søndag, Det var karrierens første verdenscupseier for franskmannen. Foto: UCI

Etter seks runder i den krevende løypa i Albstadt var det duket for et forrykende spurtoppgjør mellom franske Victor Koretzky og VM-grossisten Nino Schürter fra Sveits. Begge hadde hengt med i front fra første tråkk, i mål skilte det til slutt to sekunder.

For Koretzky var dagens seier hans første i verdenscupen. Han hadde også dagens raskeste rundetid med 11 minutter 37.6 sekunder.

– Det var utrolig gøy. Jeg kan nesten ikke tro det er sant at jeg har slått Nino Schürter, sa franskmannen etter seieren.

Schürter legger ikke skjul på at han var skuffet.

– Jeg lå an til en seier. Det var et bra løp, men jeg liker best å stå øverst på pallen, sa den tidligere verdensmesteren etter målgang.

Mathias Flückinger fra Sveits tok den siste pallplassen, 23 sekunder bak vinneren. Flückiger lå lenge an til å kjempe om seieren, men på den siste runden feilet senkepinnen hans. Det ble tungt å sykle nesten hele den siste runden med setet i senket posisjon. Sveitseren klarte likevel på imponerende vis å holde på tredjeplassen.

Men dagens mest imponerende prestasjon var unektelig femtemann i mål Tom Pidcock. Landeveissjernen som også er regjerenden U23-verdensmester i rundbane, startet i 11. rekke med startnummer 100. Den unge briten brukte de første tre rundene på å jobbe seg fram til teten, og der lå han resten av rittet. Han leverte også dagens tredje raskeste rundetid, var seks sekunder fra pallen, og 29 sekunder bak Koretzky.

Erik Hægstad med startnummer 68 ble beste norske på 45. plass, fem minutter og 40 sekunder bak Koretzky. Emil Hasund Eid kom på 70. plass. Hasund Eid hadde startnummer 126 og startet derfor langt bak. For han var det et høythengende med realistisk mål å komme blant de topp 60, og dermed ta verdenscuppoeng.

Tom Pidock VM 2020
IMPONERTE: Regjerende U23-verdensmester Tom Pidcock jobbet seg opp fra 11.startrekke til femteplass på verdenscupåpningen i rundbane i Albstadt. Foto: UCI

Lecomte vant dameklassen
Tidligere i dag syklet kvinner elite sitt første verdenscupritt, der det var relativt åpent om pallen i forkant av rittet.

Loana Lecomte
UNG VINNER: Franske Loana Lecomte er bare i sin andre sesong som senior-syklist. I Albstadt vant hun overlegent. Foto: UCI

Ikke uventet var det flere av de veletablerte rytterne som preget mye av rittet, men det var Frankrikes nye stjerneskudd Loana Lecomte som virkelig imponerte.

Ungjenta, som hadde sitt store gjennombrudd i fjor høst da hun tok gull i U23-klassen både i EM og VM, hadde 48 sekunders ledelse på regjerende verdensmester Pauline Ferrand-Prevot ut på siste runde. Etter fem tøffe runder, var det Lecomte som vant, hele 53 sekunder foran Ferrand-Prevot. Begge har vist god form ved flere anledninger tidligere i år.

Dagens overraskelse, amerikanske Hailey Batten (22), tok den siste pallplassen i sitt første verdenscupritt på elitenivå.

Det var ingen norske kvinner med i helgas verdenscupåpning.

Topp 3 kvinner elite
1. Loana Lecomte, Massi/Frankrike, 1:21:38
2. Pauline Ferrand-Prevot, Absolute-Absalon-BMC/Frankrike, 1:22:( (+0:53)
3. Hailey Batten, Trinity Racing MTB/USA, (+1:15)

Begge rittene ble sendt live på RedBUll TV, og kan ses i reprise her

Verdenscupåpning rundbane Albstadt 2021
DOBBELT FRANSK: U23-verdensmesteren Loana Lecomte vant verdenscupåpningen i rundbane i Albstadt foran regjerende verdensmester Pauline Ferrand-Prevot på andreplass og amerikanske Hailey Batten på tredjeplass. Foto: UCI