Rekordinteresse for Trans-Østerdalen

Aldri før har det tre dager lange etapperittet opplevd maken til pågang allerede første dag påmeldingen åpnet.

Sist oppdatert 3. februar 2017 kl 07.00
Trans-Østerdalen 3-dagers blir stadig mer populært. Aldri før har så mange meldt seg på første dagen påmeldinga åpnet. Foto: Per Inge Sagmoen
Trans-Østerdalen 3-dagers blir stadig mer populært. Aldri før har så mange meldt seg på første dagen påmeldinga åpnet. Foto: Per Inge Sagmoen

– Vi har aldri åpnet påmeldingen så tidlig, og allerede første dagen vi la ut på Facebook at påmeldingen var åpnet hadde vi over 2000 innom. Så mange har vi heller aldri hatt på første dagen av påmeldinga, sier Per Inge Sagmoen, som er en av rittlederne i Trans-Østerdalen.

Årets utgave går 23. til 25. juni, og det er sjette gang det tre dager lange etapperittet arrangeres. De to første etappene har start og mål på Tynset, mens tredje etappe går fra Tynset til Koppang. Etappene er på henholdsvis 55km, 73km og 110km.

Opplevelse og fellesskap
Rittet har alltid forflyttet seg fra Tynset til Koppang, men i løpet av åra har traséer, etapper, og deltakerkonsepter endret seg. Fra forflytning A til B på hver etappe de første åra, kjøres rittet nå som to etapper på Tynset, mens siste etappe går fra Tynset til Koppang over Fonnåsfjellet og gjennom Rendalen.

– Intensjonen med Trans-Østerdalen har i alle år vært å ha et tydelig fokus på naturopplevelser og tekniske utfordringer, fellesskap og mestring. Derfor har vi også bevisst tonet ned det sterke konkurransefokuset som terrengsykkelsporten har fått. Selv om noen selvsagt trigges av å sykle fortest fra Tynset til Koppang, og får lov til det, er det en prestasjon i seg selv å fullføre 238 kilometer på tre dager i variert og flott natur, sier Sagmoen.

De siste åra har det også vært åpent for tomannslag så vel som individuell deltakelse, og lagkonseptet er ett av elementene som har bidratt til økt interesse.

Les også: Knekte etapperittkoden 

Saken fortsetter under

Fonnåsfjellet - Per Roger Bekken 1400x933
Fonnåsfjellet byr ofte på overraskelser og opplevelser av ulik natur. Foto: Per Roger Bekken

Fonnåsfjellet byr ofte på overraskelser og opplevelser av ulik natur. Foto: Per Roger Bekken

Fenger i flere segmenter
Med lagkonkurransen for tomannslag og mulighet for å delta på en eller to etapper i tillegg til full distanse, treffer Trans-Østerdalen et bredere spekter av deltakere. – Med lagformatet har vi fått mye interesse fra bedrifter, og også fra turryttere som ønsker å dele rittopplevelsen. Det blir mer sosialt når en sykler i lag, sier Sagmoen.

Han trekker fram at blant de allerede påmeldte, er det flest deltakere i klassene for tomannslag.

Nord-Østerdalens eget UCI-lag, Team Trek Sparebanken Hedmark, stiller med fullt mannskap. For eliterytterne i er etapperittet på hjemmebane et av sesongens høydepunkter, og lagkaptein Knut Erik Nesteby håper å trekke flere av elitelagene.

– Vi vil gjerne ha med oss flere av de andre lagene, slik som Swix Hard Rocx og det nye UCI-laget til Greg Saw. Det hadde vært skikkelig moro om vi kunne få opp en bra konkurranse mellom lagene der, sier Nesteby.

Slik gikk Trans-Østerdalen 2016: Dramatisk avslutning på Trans-Østerdalen 

Flere norske etapperitt
Trans-Østerdalen ble etablert for å videreføre arven fra Styrkeprøvens 6-dagers fra Trondheim til Oslo i terreng. Rittet ble nedlagt etter bare få sesonger.

Siden starten i 2012 og fram til 2016 har Trans-Østerdalen vært Norges eneste maraton etapperitt på terrengsykkel. Nå er det flere som lukter på konseptet. I år lanserer også Grenserittet et nytt 3-dagersarrangement, men vil basere seg på GPS-spor og tidshandikap. Trans-Østerdalen holder på et tradisjonelt konsept med merkede løyper og konvensjonell startordning og tidtaking.

Les også: Grenserittet kjøres etter handikap 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Bjørnstad-Tuveng og Ola Kjøren - Per Roger Bekken Team Trek Mesterhus 1400x933
Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng og Ola Kjøren knivet om seieren i tre dager under Trans-Østerdalen 2015. Foto: Per Roger Bekken

Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng og Ola Kjøren knivet om seieren i tre dager under Trans-Østerdalen 2015. Foto: Per Roger Bekken 

Publisert 3. februar 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 3. februar 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen