Onsdag 30. mars skal Fagerli prate om nettopp det på sesongkick-off for barn og ungdom i SK Rye. I løpet av kvelden vil det også bli mulig å prate med Fagerli og andre i klubben om utstyr og tilpassing, og det vil være mulig å ta med brukt utstyr til kjøp-og-salg-bolken som er siste post på programmet. Kick-offkvelden er åpen også for barn og unge som ikke er med i SK Rye.

– Det er langt billigere ting som gjør vesentlig større utslag: Dekkvalg og oppsett betyr mye mer for opplevelsen enn vekta på ramma og prisen på bakgiret, sier Ole Christian Fagerli. Det er klart det er viktig at utstyret er i orden og sykkelen fungerer, men du blir ikke bedre av å ha den dyreste sykkelen. Du må ha det i deg. Det er hvordan du trener, hva du trener på og om du har det gøy med sykling som betyr mest, sier eks-proffen.

Annonse

Fagerli er selv mer enn middels opptatt av utstyr, men understreker at det er ikke prisen på utstyret som betyr mest.

– Jeg kommer til å legge vekt på det som betyr mest, de tingene de bør ha fokus på når det gjelder utstyr. Det handler om å få sykkelen til å bli best mulig for deg, sier han.

Saken fortsetter under

Shimano XTR Di2 Foto Ole Ch Fagerli 1400x924
Hva slags gir du har er langt ifra det viktigste. Foto: Ole Christian Fagerli

Hva slags gir du har er langt ifra det viktigste. Foto: Ole Christian Fagerli

Forkvaklet perspektiv
– Det er ekstremt mange dyre sykler i Norge, og du ser ekstremt mye dyre sykler rundt deg hele tida. Vi har høye lønninger i Norge blant vanlige folk, og har du en hobby du brenner for er det jo sånn at man bruker litt penger på den, og kjøper en dyr sykkel, sier Fagerli.

– I andre land er det annerledes. Hvis du reiser rundt på ritt i utlandet, ser du at de aller beste som er sponset har det dyreste utstyret, men det er ikke mange amatører som har noe særlig mer enn tre hakk under toppmodellene, sier Fagerli.

Og det er jo ikke slik at norske syklister dominerer i utlandet.

– Det viktigste er å trene riktig, og så må du ha en sykkel du sitter godt på og som er konkurransedyktig. Om den veier ni eller ti kilo gjør ingen stor forskjell, sier Fagerli.

Les også: Mer og hardere trening må til

Saken fortsetter under

Ole Christian Fagerli - Foto Lima Foto 900x1350
Ole Christian Fagerli Foto: Lima Foto

Ole Christian Fagerli Foto: Lima Foto

Dekkvalg og tilpassing
– Hvis utgangspunktet er en bra sykkel og du legger ned 20.000 kroner til, så blir den ikke så mye bedre av det. Men du kan kjøpe veldig mange ulike dekk for 20.000 kroner. Det vil gjøre mye større forskjell enn hvilke bokstaver som står på bakgiret, sier han.

Fagerli poengterer at det ikke er nødvendig å ha et dekkutvalg til 20.000. Men derimot å ha ett standard sett og et gjørmesett vil være en stor oppgradering i utstyrsparken for mange, og er et tiltak som ikke koster all verden.

– Særlig på rundbane blir dekkvalg veldig viktig avhengig av underlag, om det er tørt eller gjørmete, Jeg ser jo folk som kommer med de dyreste syklene men helt feil dekk, og da spiller det ingen rolle om det står XTR på giret. Jeg ville heller hatt en sykkel i prisklasse midt på treet, enn en sykkel til 60.000 og bare ett dekksett, sier Fagerli.

Saken fortsetter under

MTB Tires - Foto Ingeborg Scheve 1400x780
Dekkene er noe av det viktigste utstyret, men får ofte langt mindre oppmerksomhet enn dyre komponenter. Foto: Ingeborg Scheve

Dekkene er noe av det viktigste utstyret, men får ofte langt mindre oppmerksomhet enn dyre komponenter. Foto: Ingeborg Scheve 

Tilpasning er et annet område som mange forsømmer.

Det handler om å justere dempere til rytternes kroppsvekt, optimal sittestilling med riktig sete, styre og stem, og at sykkelutstyret slik som dekk er tilpasset det du skal bruke den til. Slike detaljer bidrar til at du blir tryggere, mestrer sykkelen og terrenget bedre, kan ha det morsommere og sykle fortere.

Les også: Trigges av å smake på høyere nivå

Urettferdig
Fagerli ser også at det er noen utfordringer med sykling, ettersom utstyret, dyrt eller billig, alltid vil være en viktig faktor.

– Det med utstyr vil aldri bli helt rettferdig. Noen foreldre er flinke til å skru, kjøper litt brukt her og der, og kan sette sammen en rå sykkel med relativt rimelige deler, mens andre har ikke peiling, sier Fagerli.

Der er det viktig at klubbene kan bidra med kurs og kompetanse. Bruktmarked og byttemarked i klubbene er andre tiltak som gjør sporten mer tilgjengelig for flere.  

Mer informasjon om kick-off kvelden 

Rye bike festival 2015 girls - Tord Bern Hansen 1400x924
Sykkelglede og innsatsvilje er det aller viktigste for de som vil nå langt. Foto: Tord Bern Hansen

Sykkelglede og innsatsvilje er det aller viktigste for de som vil nå langt. Foto: Tord Bern Hansen