Hanekamp/Rypejakta arrangeres for fjerde gang i 2021, men er det er første gang stisykkelrittet i Mjøndalen er en del av Norgescupen maraton. 

Nykommeren i årets Norgescupoppsett, Hanekamp/Rypejakta, sesongens siste Norgescupritt i maraton, og arrangøren gleder seg til å arrangere finalen. 

– Vi ønsker å ha Norgescupstatus, og vi hadde en fin generalprøve i fjor da Norgescupen i rundbane ble avlyst og mange ryttere kom til vårt ritt, som vi klarte å gjennomføre med de smitteverntiltakene som gjaldt. Det er vi er stolte av, sier rittleder Michael Rene Helgestad. 

I fjor var det forøvrig Fredrik Haraldseth og Hildegunn Gjertrud Hovdenak som vant Hanekamp/Rypejakta.

Variert, fartsfylt og tidvis sugende løype 
Hanekamp/Rypejakta arrangeres i regi av Eiker CK, og byr på en variert og utfordrende løype på 40 kilometer med start og mål ved MIF-hytta i Mjøndalen. 

– Vi mener at rittet har en morsom og variert trasé, Traséen veksler mellom korte, sugende gruspartier og artige, fartsfylte lekkerbiskener av noen stier, sier Helgestad.

For å ivareta sikkerheten til deltakerne og for å unngå overdreven slitasje på stiene er rittet begrenset til maks 400 deltakere. 

Kapasiteten i traséen er også hovedgrunnen til at bare menn senior/elite sykler to runder i den 40 kilometer lange løypa, totalt 80 kilometer. Alle andre klasser sykler en runde på 40 kilometer.

Fra første Norgescupåpning til Norgescupfinale
I utgangspunktet skulle Hanekamp/Rypejakta vært arrangert 22. mai, som andre av fem runder i årets Norgescup maraton. Det ble imidlertid tidlig klart at Å i Heiane måtte utsettes til senere på sommeren, og dermed lå det an til at det relativt ferske rittet i Mjøndalen skulle bli årets Norgescupåpning. 

Men da myndighetene utsatte gjenåpningen av breddeidretten fra mai til slutten av juni, måtte også Hanekamp/Rypejakta utsettes til 4. september. Rittet gikk dermed fra første til siste ritt i årets maraton-cup. Hanekamp/Rypejakta har også status som seeding til Birkebeinerrittet 2022. 

Norgescup Terreng Maraton 2021

NC 1 - 24. juli: Å i Heiane, Birkeland, Birkenes IL Sykkel
NC 2 - 31. juli: Terrengsykkelrittet, Oslo, IF Frøy
NC 3 - 7. august: Helterittet, Rjukan, Tinn IL Sykkel AVLYST
NC 4 - 13.-15. august: TransØsterdalen, Tynset, Savalen SK
NC 5 - 4. september: Hanekamp/Rypejakta, Mjøndalen, Eiker CK