Selv om toppidretten har opplevd unntak fra både reiserestriksjoner og arrangementsregler, er det lenge siden det norske landslaget i terrengsykling konkurrerte i utlandet.

Pandemien satte en stopper både for konkurranser, og at landslaget valgte å utebli fra VM i 2020.

Annonse

Nå planlegger landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter tur til utlandet med utøvere på landslaget.

Planen, som allerede har fått et skudd for baugen, var å kjøre et såkalt HC-ritt, før de to første verdenscupene i henholdsvis Albstadt og Nove Mesto. HC-rittet har allerede blitt avlyst, og Storsæter forbereder seg på at det samme kan skje med verdenscupen.

– Vi er forberedt på at Albstadt kan blir avlyst. Jeg mailet UCI i dag, og de sa at for øyeblikket går det som planlagt. De har allerede avlyst en world cup i BMX som skal gå i samme område, og et landeveisløp, så vi får se. Men siden VM som skulle gå i Albstadt i fjor ikke ble noe av, virker de veldig innstilt på å få gjennomført, sier Storsæter.

landslaget terrengsykling verdenscup 2021
FORNØYD SJEF: Landslagssjefen for terrengsyklistene, Eddy Knudsen Storsæter, ser fram til å komme i gang med rittsyklingen.

– Hva gjør dere hvis det blir avlysning?

– Da blir det å trene, rett og slett.

Nå er planen å reise ned 5. mai, og komme hjem 17. mai, for å rekke å gjøre unna karantene før norgescup på Lillehammer hvis den blir arrangert. Siden landslaget regnes som toppidrettsutøvere er de unntatt karantenehotell.

Det er rytterne Erik Hægstad, Emil Hasund Eid, Knut Røhme og Mats Tubaas Glende som skal av gårde, i tillegg til landslagssjefen og mekaniker. Storsæter melder om ryttere som er mer enn klare for å komme i gang.

– De er helt elleville. Det har vært mange slag i trynet med ritt som har blitt avlyst, samt at man ser på sosiale medier at det kjøres ritt i utlandet.

ryttere landslag terrengsykling
GLEDER SEG: Emil Hasund Eid og Knut Røhme skal begge i ilden igjen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

– Hva er dine forventninger som landslagssjef til turen?

– Det er veldig åpent. Det vi har kontroll på, er det fysiske. Det ser veldig bra ut. Rytterne er bedre enn noen gang. Utfordringen ligger til dels i startposisjoner, spesielt for Mats som ikke har syklet mange ritt i utlandet. Det gjør det litt vanskelig å ha noen målsetninger for resultat. Nå handler det først og fremst om å komme i gang, det er lenge siden de har vært ute. Det hadde vært gøy å få til topp 16 i første ritt, da får vi gode startposisjoner helgen etter.

Sist gang landslaget var på utenlandstur var i januar 2020 og Costa Blanca Bike race. Nå har det vært samlinger i Norge, og sykkelforbundet valgte å ikke sende terrengsyklister til VM i 2020.

– I fjor utgikk VM på grunn av bekymringer om smittevern. Hva har endret seg nå, og hvilke vurderinger gjør dere?

– Det jeg kan si er at vi har fått mer kunnskap om smitte i felt. Det viser seg at det er knapt tilfeller av det. I tillegg har UCI strammet inn på regelverket rundt smittevernstiltak.

Verdenscupen i Albstadt er planlagt helen 8-9 mai, mens verdenscupen i Nove Mesto er planlagt 15-16. mai.