– Jeg vinner nok ikke!

I morgen går startskuddet for Raumerrittet, et av Østlandets største terrengsykkelritt. Hjemmefavoritten Ole Christian Fagerli har mye edelt metall i skapet, men er helt sikker på han ikke vinner i morgen.

Sist oppdatert 7. juni 2013 kl 00.00
GAMMEL MORO: Fagerli har hatt sine dager i norsk mesterskapstrøye, men forsikrer at det ikke blir gull i morgen. Foto: Kristoffer Kippernes
GAMMEL MORO: Fagerli har hatt sine dager i norsk mesterskapstrøye, men forsikrer at det ikke blir gull i morgen. Foto: Kristoffer Kippernes

En av Romerikes store idrettsutøvere ved siden av for eksempel Aksel Lund Svindal er Ole Christian Fagerli. Han både er og har vært en skikkelig hjemmefavoritt, på flere måter enn rent fysisk. I mange år var han vår kanskje beste terrengsyklist, i tillegg til å være et toneangivende ikon. På sin hjemmeside fagerlimtb.com har han skrevet mange nyttige artikler, samt delt ut både kaktuser og ugress til de som måtte fortjene det. Tidligere var han favoritt til å vinne, nå nøyer han seg med å være et sterkt kort i kulissene, og en som heller nyter livet på sykkelen.

– Akkurat nå går jeg rundt og surrer bare, men planen er å sette opp noen telt og sånn etter hvert, forteller Fagerli på telefon fra Hellerudsletta. Det spraker godt i telefonen hans, men vinden bekymrer han ikke nevneverdig. Været er som nevnt meldt strålende for morgendagen. Flere av Østlandsrittene har vært plaget av skikkelig dårlig vær de siste årene, så også Raumerrittet. Sommeren kom sent men godt til regionen, og i morgen ligger det an til å bli sykling i kort-kort.

– Det ser ut som det blir virkelig bra vær i morgen, og det er veldig bra. Da blir det mye bedre med tørre terrengpartier, og et mye bedre ritt enn i fjor, sier han. Fagerli er kjent for å kalle en spade for en spade og vel så det, og fortsetter: – I fjor regnet det noe så inni helvete! Det regnet både opp, bort ned og til siden, og alt det som kom ovenfra spratt jo en halvmeter opp igjen, jeg håper vi slipper det i år!

PÅ HJEMMEBANE Raumerrittet er Fagerlis hjemmebane på flere måter. Rent geografisk sett går rittet i områder han har syklet i både som barn og voksen, i tillegg til at han har vært en viktig figur i oppbyggingen av laget Raumerrytter, nå kjent som Team Herbalife 24-Raumerrittet. Fagerli har vunnet norgesmesterskapet i rundbane to ganger, utallige større og mindre ritt, men i Raumerrittet har det vært alt annet enn stang inn. Hele fire andreplasser har han i rittet, som han i morgen deltar i for åttende gang.Hjemmefordelen har aldri hjulpet. – Det er vel fordi jeg er for dårlig da! Jeg vet ikke helt hvorfor jeg ikke har vunnet, men noen ganger har det vært lagkompiser som har vunnet, andre ganger har jeg rett og slett ikke vært sterk nok. Jeg husker Magnus Darvell vant en gang, og da kan jeg liksom ikke bare kjøre dem inn heller, sier han. Fagerli vant for øvrig sitt første ritt på lenge onsdag denne uken, United Bakeries Cup. Likevel toner han ned forventningene for morgendagen.

– Formen er veldig dårlig! Forsikrer Fagerli med glimt i øyet. – Jeg har ikke noen store forhåpninger, jeg tviler på jeg henger med i første bakke. I United Bakeries Cup var det veldig teknisk, og da har jeg en fordel. I morra blir det en del mer dunking, så det spørs vel hvordan det blir. Ola kjøren er jo med, men han har vært litt syk i det siste. Men han er absolutt en som kan vinne rittet. Også er jo Anders (Hovdenes, journ. anm) med, men det er litt vanskelig å vite med han siden han kjører lite ritt. Eirik Augdal er jo med, men jeg tror det kan bli litt tøft for han. Vi har mange som kan gjøre det bra, og som kan vinne, forteller han. Dog er det en gudbrandsdøl og gammel erkefiende på lengre ritt som regjerer som den største trusselen. – Lars Ragnar Manengen er jo alltid favoritt på sånne ritt, jeg tror nok han tar det. Det er vanskelig å si når det skjer, men tror det blir mot slutten. Jeg vil tippe siste delen av løypa, på de siste 2-3 mila. Det er småkulete med to terrengpartier. Da skiller det fort, sier han. En eventuell hjemmeseier betyr også stor fest, men trolig venter den muntre gjengen til august med å slippe seg løs. – For min del blir det i så fall en liten fest, jeg skal kjøre enduro på søndag. Men bra stemning, det blir det. Det blir fest på Birken tenker jeg, så får vi heller feire alle seierene der, sier Fagerli. Raumerrittet har åpent for påmelding før start i morgen. Vær ute i god tid!

PS: I helgen arrangeres også Neptunrittet i Vestfold. Også her er det eliteklasse, og enkelte lag har valgt å sende utøvere til begge rittene. Neptunrittet arrangeres av Svelvik SK. På Vestlandet arrangeres det i morgen Nordsjørittet. Dette er etter Birkebeinerrittet Norges største terrengritt. Rittet er fulltegnet med 12500 deltagere.

 

Publisert 7. juni 2013 kl 00.00
Sist oppdatert 7. juni 2013 kl 00.00
Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande  | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes  | Øyvind Aas (permisjon)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue