FØLGER UTVIKLINGEN TETT: Heidi Stenbock-Haakestad har vært sentral når det gjelder utdanning av trenere både for terreng og landevei de siste årene. Hun mener media også må ta sin del av skylda for at terrengsykling ikke får den oppmerksomheten den fortjener. Foto: Henrik Alpers
Lesetid: 4 minutter
Landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter ropte i forrige uke et høyt varsku, fordi han frykter at norsk sykkelsport står i fare for å miste noen store talenter på grunn av sponsortørke og dårlig økonomi i Norges Cykleforbund.
– Hvis det fortsetter slik de neste to-tre årene, så frykter jeg at vi mister mange talentfulle utøvere som kunne ha blitt til noe bra. Hadde situasjonen vært like ille for noen år tilbake, hadde vi risikert å miste en utøver som Tobias Halland Johannessen, sa landslagssjefen til Terrengsykkel.
Hun har fungert som fagansvarlig for trenerløypa i forbundet siden 2009 og er godt kjent med sykkelsportens framganger og utfordringer.
– I mange år har vi fremmet både terreng og BMX som optimale arenaer for å starte opp med sykling. Det er fart, lekenhet, lett å bli inkludert, trygt og samlende. Dette ser vi nå også kan skje på velodromene våre, sier Stenbock-Haakestad til terrengsykkel.no.
Når det gjelder oppmerksomheten terrengsykling får for den gode rekrutteringen og utøverne sporten bringer fram, mener sykkelpresidenten at også mediene må bære noe av ansvaret.
– I Norge har landeveissykling blitt løftet frem, mye fordi det har blitt levert mange strålende resultater fra eliten og at vi jo fort samles rundt heltene våre. Her spiller jo media en stor rolle – på godt og ondt. Hadde man gravd litt i historien på mange av disse, ville man sett at flere av dem har mange timer på «knastedekk», noe som jo kommer fram i artikkelen om Eddy (Knudsen Storsæter). Samtidig er det ikke nødvendigvis noe som fremheves når heltene hylles for prestasjonene. Her har dere i media en jobb å gjøre, og det er flott at dere utfordrer lagene til å se på dette, sier sykkelpresidenten.
– På toppen av forbundsstyrets agenda
For tida jobber landslagssjefen både med å snekre sammen et sportslig opplegg med begrensede midler til rådighet, mens han også gjør unna markedsjobbing for å hente inn ekstra midler for sponsormarkedet.
Knudsen Storsæter varsler at «det ikke kan fortsette slik» inn mot den neste perioden som leder mot OL i Los Angeles i 2028.
Jobbing i familiens gartneri holdt karrierehjulene i gang. Så ble Tobias Halland Johannessen reddet av Uno-X.
Han frykter vi kommer til å miste utøvere på veien dit om dagens situasjon ikke forbedres.
– Når terrengsykling er en såpass viktig utviklingsarena som den er, hvilke tiltak bør settes inn for å gi utøverne gode nok rammevilkår og hvor skal disse midlene i så fall hentes fra?
– Hadde det vært enkle tiltak å sette inn, så hadde jo ikke dette vært en utfordring, hadde det vel? Dette står selvfølgelig på toppen av forbundsstyrets agenda når vi skal operasjonalisere strategiplanen. Akkurat nå jobbes det sammen med Olympiatoppen for å sette mål og legge planer fram til 2028, en prosess som skal være klar og forankret i forbundsstyret etter sommeren.
– At sponsorkronene kommer fra noen tett på våre aktuelle ryttere, er jo ikke så unaturlig, men selvfølgelig frustrerende uforutsigbart – og veldig sårbart. Det ville vært naivt av med å svare at «dette skal vi selvfølgelig ordne», da jeg vet at dette arbeidet har vært forsøkt gjort over lang tid og at sponsormarkedet har endret seg stort de siste årene.
– Hva tenker du om jobben landslagssjefen legger ned på dette området. Han blir et slags «one man team» som skal løse både det sportslig administrative og stå i det markedsmessige løpet?
– At Eddy gjør en fantastisk og omfattende jobb er det ingen tvil om. Her har jeg lyst til å framheve viktig bidrag fra klubber og regioner (både når det gjelder treningsressurser, arrangement og økonomi). Jeg tror også det er her vi på kort sikt må søke midler for å få til en noe mer forutsigbar hverdag for de som satser mot toppen. Å se på nye og mer bærekraftige modeller for slikt samarbeid, tror jeg vil bli viktig, sier hun.
På noen områder går norsk terrengsykling så det suser. Den økonomiske situasjonen skaper likevel en usikkerhet landslagssjefen sliter med å akseptere.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.