– Det har vært veldig moro å finne fram til rypejaktløypa, og komme opp med en løype som jentene vil ha. Vi har vært ute mange turer, og tenker hele tiden på å finne stier som skal være morsomme og gi flyt, og vi lurer på om dette blir bra nok for jentene, om de kommer til å syns det blir moro, sier Michael Helgestad i Eiker CK. 

Se Terrengsykkel-TVs egen serie RITTKLAR: Kvelden og morgenen før rittet 

Annonse

Han er en av løypeleggerne for Rypejakta, og har i løpet av våren kommet fram til en løype som skal vise fram det beste av klubbens hjemmeterreng. Løypa består av to sløyfer, en på 11-12km og en på 7.5km. Deltakerne kan velge om de vil kjøre en runde og totalt 19km, eller om de kjører fire runder og totalt 33km (11km pluss 3x7.5km).

– Dette skal være et lavterskel terrengritt, samtidig som løypa skal funke for de beste. Den består hovedsakelig av traktorvei og enkel sti med noen få tekniske innslag innimellom. Det er ingen lange bakker, og alle skal kunne klare å komme gjennom denne løypa. Men samtidig skal løypa være utfordrende nok for de beste og som har kjørt litt terreng, sier Helgestad.

Rittet fikk navnet Rypejakta fordi jentene i Eiker CK kalles Rypene, og dette er deres eget ritt, forklarer han.

Les også: Kortreist flytfest med kreps 

Viktig å gi jentene et eget ritt
Helgestad tror et rent jenteritt har en funksjon, selv om damene er like sterke og gode som gutta.

– Vi vil lage et ritt bare for jentene, der ingen skal behøve å bekymre seg for at kommer masse mannfolk bak dem og skal presse seg fram i full fart. Det tror vi er positivt for mange, særlig for de som føler seg litt utrygge. Rypejakta er et ritt som skal få dem til å ville mer, sier han.

Helgestad trekker fram at selv eliteryttere som Hildegunn Gjertrud Hovdenak har uttrykt irritasjon over menn som er lite hensynsfulle i løypa, og tror at slike opplevelser kan bidra til å skremme jentene fra å delta ritt.

– Vi vil gjerne ha flere jenter med på sykling, og flere jenter i klubben også. Så dette rittet er noe gutta i Eiker CK gir damene, sier Helgestad.

Løypa trigger alle nivåer
Camilla Landsverk, som er en av lederne for jentene i Eikers elitesatsing XX, ble nummer fem i UltraBirken 2015 og elsker Terrengsykkelrittet, syns løypeleggerne har kommet opp med en spennende trasé, som også hun gleder seg til.

– Dette er et kjempeflott eksempel på en gøyal løype. Det er veldig variert terreng med oppover og nedover, masse flyt, noen få steincrux, og er bare litt grus innimellom. Stiene er relativt enkle, og velger du linjene rett får du masse fart, og de som vil kan velge seg linjer med mer utfordringer, sier Landsverk.

Men selv om Landsverk er av de mer erfarne, og for tida en av klubbens tre-fire beste tekniske terrengryttere, syns hun ikke lavterskelritt blir kjedelig når løypa er lagt med omhu.

– Dette er en løype som gir masse fart og spenning og flyt, sier Landsverk, og legger til at hun har ambisjoner om pallen i Rypejakta.

– Jeg håper jeg kan bli blant de tre beste, men jeg vet det er masse sterke damer der ute både i egen klubb og ellers, sier Landsverk.

Rypejakta ble først planlagt kjørt i august 2015, men ble utsatt til i år for å få til et bedre gjennomført arrangement.

Mer informasjon på rittets Facebookside og hjemmesider

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.