– Med tredjeplassen her har jeg nådd målet mitt for sesongen: å komme på pallen i et Norgescupritt. Det hadde jeg aldri trodd jeg skulle greie. Og å stille til start på et ritt på 22. juli hadde jeg heller ikke trodd jeg skulle klare, sier hun.

Det siste var kanskje den største seieren, sier Birkeli, som fikk terroren på Utøya i 2011 svært nær.

Annonse

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle greie å stille til start i noe ritt på 22. juli. Jeg var veldig ambivalent til det helt fram til rittdagen, sier Birkeli.

Les også: For en stemning! 

Saken fortsetter under

Rakel Birkeli - Elisabeth Sveum - Hildegunn Gjertrud Hovdenak - Furusjøen Rundt 2017 - NCF 1400x933
Rakel Birkeli (til venstre) ble nummer tre på Furusjøen Rundt på lørdag, og tok med det sin første pallplass i Norgescupsammenheng. Elisabeth Sveum vant rittet, mens Hildegunn Gjertrud Hovdenak ble nummer to. Foto: NCF

Rakel Birkeli (til venstre) ble nummer tre på Furusjøen Rundt på lørdag, og tok med det sin første pallplass i Norgescupsammenheng. Elisabeth Sveum vant rittet, mens Hildegunn Gjertrud Hovdenak ble nummer to. Foto: NCF

Bråbestemte seg
Birkeli telte på alle knappene, begge veier. Furusjøen Rundt er et langt og teknisk ritt, det har UCI World Series status, det er langt å reise, og rittet gikk på 22. juli, som er en komplisert dato for Birkeli. Men til slutt bestemte hun seg for å gi det en sjanse.

– Jeg bestemte meg egentlig ikke før rett i forkant av rittet. Men jeg hadde sagt jeg skulle stille på alle Norgescuprittene denne sesongen, så da venninna mi fra Hammerfest ringte og spurte om hun kunne bli med meg, så bestemte jeg meg for å gi det en sjanse, selv om jeg visste det ville bli tøft. Det er mye som skjer i kroppen min på denne datoen, forteller Birkeli.

Gitt omstendighetene bestemte 22-åringen seg for å stilte til start uten noen strategi for rittet.

– Jeg ville bare kjøre mitt eget løp. Det var en kjempeutfordring bare å komme igjennom rittet, og derfor ble taktikken til underveis, sier Birkeli.

Saken fortsetter under

Furusjøen rundt 2017 women - Bengt Ove Sannes 1400x933
Rakel Birkeli (i gult) la ut fra start uten noen spesifikk strategi, men kjørte seg opp på pallen. Foto: Bengt Ove Sannes

Rakel Birkeli (i gult til venstre) la ut fra start uten noen spesifikk strategi, men kjørte seg opp på pallen. Foto: Bengt Ove Sannes

Les også: To minutter fra pallen i Norgescupdebuten 

Kjørte til feil hotell
Birkeli og venninna kjørte feil da de skulle komme seg til start, men en times bomtur gjorde at forberedelsene til rittet ble tilnærmet som normalt.

– Egentlig hadde jeg lagt opp til at jeg skulle ha god tid på start for en gangs skyld. Men vi kjørte til feil høyfjellshotell. Da vi kom dit så vi verken flagg eller noe som tydet på at det skulle gå et ritt der, og da vi spurte viste deg seg at vi var på feil hotell og at det var nesten en time til å kjøre, sier Birkeli.

– Vi fikk plutselig veldig dårlig tid og adrenalinet sprutet, men vi rakk det jo, sier hun.

De rakk likevel starten med en halvtimes slingringsmonn til å hente startnummer, sjekke sykkel og fylle flasker, så slik sett ble forberedelsene omtrent som vanlig på en ellers uvanlig dag.

Les også: Dette er Team Terrengsykkel 

Trene for å takle
22. juli 2011 så Birkeli massedrap på nært hold og hun løp for livet på Utøya. Til slutt gjemte hun seg på en fjellhylle. Til avisa Nordlys sa hun at den fysiske og psykiske formen reddet livet hennes. Etterpå har hun blant annet brukt treningen til å komme tilbake til det normale, selv om det ble flere år uten systematisk satsing.

Men så oppdaget Birkeli sykkel, først landevei og deretter terreng. Som tidligere langrennsløper så hun at mye av grunntreningen er overførbart til sykkel, og de siste årene har hun satset mer og mer på sykkel. I fjor vant hun mix-klassen i Offroad Finnmark 300, og i år er målet å komme på pallen i en Norgescup.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: