/ EM

Sølv i Ungdoms-EM i Graz

Helene Fosseholm debuterte med sølv sammenlagt i ungdoms-EM i Østerrike, der ni norske ryttere deltok.

Sist oppdatert: 2. september 2016 kl 07.00
Fullt fokus før start på stafetten. Helene Fosseholm (til venstre) kjørte sitt lag inn til femteplass, mens Tuva Siggerud var med på det norske laget som ble nummer åtte i stafetten, som var første konkurranse i Ungdoms-EM. Foto: Privat
Fullt fokus før start på stafetten. Helene Fosseholm (til venstre) kjørte sitt lag inn til femteplass, mens Tuva Siggerud var med på det norske laget som ble nummer åtte i stafetten, som var første konkurranse i Ungdoms-EM. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter

Ungdoms-EM i Østerrike er lagt opp som et femdagers etapperitt, der alle øvelsene teller sammenlagt etter fem dager. Totalt deltok rundt 450 utøvere i mesterskapet.

Her skusles det ikke med noe, og mesterskapet tar den helt ut med åpningsseremoni, premieseremonier og formell avslutning, forteller Kent Siggerud fra Soon CK, som var en av flere ledere i støtteapparatet til de norske rytterne.

Saken fortsetter under

Tuva Siggerud - Helene Fosseholm - Privat 1000x
15-åringen Helene Fosseholm fra Ottadalen debuterte til sølv i klassen U17, mens Tuva Siggerud (til venstre) ble nummer 14 totalt. Foto: Privat

15-åringen Helene Fosseholm fra Fiskum debuterte til sølv i klassen U17, mens Tuva Siggerud (til venstre) fra Soon CK ble nummer 14 totalt. Foto: Privat

Ungdoms-EM opererer med åpen deltakelse uten krav til uttak eller tidligere resultater. Det kjøres to klasser: U15 for klassene menn og kvinner 13/14, og U17 for klassene menn og kvinner 15/16. Rytterne meldes på som tremannslag, og det må være minst en jente på laget.

Alle de norske lagene kjørte i U17-klassen. De norske Spiuk-lagene Norway Spiuk 2000 og Norway Spiuk 2001 var satt sammen av ryttere fra Konnerud, Svelvik, Fiskum, Soon og Brumunddal. 16-åringene Jørgen Anmarkrud, Tuva Siggerud og Gabriel Slinger var med i fjor og dannet veteranlaget i troppen. 15-åringene Emil Ravnåsen Vangen, Helene Marie Fossesholm og Jonas Vika var debutanter i EM-sammenheng. Samtlige stilte i egendesignede landslagsdrakter godkjent av NCF for anledningen og matchende nye hjelmer. I tillegg stilte Ottadalen og Horten CK også et lag med Nora Landquist, Tormod Weydahl og Andreas Askjer.

Lærerik næringssmell
– Ungdoms-EM var hovedmålet, og en motivasjon gjennom sesongen, ved siden av NM. Jeg hadde ganske klare mål og ønsket å gjøre det bra. Høydepunktet var nok åttendeplassen på jaktstarten onsdag. Da fungerte kroppen og hodet veldig bra., sier Tuva Siggerud, som er greit fornøyd med resultatene.

– Den største utfordringen med EM var alt rundt. Jeg klarte ikke å få i meg nok mat i dagene vi var der nede, og gikk på en real næringssmell den siste dagen. Det var såklart litt skuffende, men jeg har nå lært på den harde måten hvor viktig det er å få i seg nok næring, forteller hun.

Saken fortsetter under

Tuva Siggerud - Privat copy 1400x899
Tuva Siggerud ga alt for laget på sin etappe av stafetten. Foto: Privat

Jørgen Anmarkrud ga alt for laget på sin etappe av stafetten. Foto: Privat

Resten av uka var det individuelle øvelser: Først jaktstart der plassering i ferdighetskonkurransen med ulike hinder, balanseøvelser og bunny-jumps på formiddagen avgjorde startposisjon i ettermiddagens rundbaneløype. På den måten blir det mer enn bare O2-opptak som får betydning for endelig plassering.

Torsdag ble det kjørt maratonritt, og deretter ble mesterskapet avsluttet med et tradisjonelt rundbaneritt fredag 19. august.

Slik gikk det i ungdoms-EM i fjor  

Måle seg internasjonalt 
Etapperittet åpnet med lagprolog/stafett mandag 15. august, der tida gikk fra lagets første rytter startet til siste var i mål. For noen var dette første møtet med stafett, men taklet utfordringen glimrende, sier Siggerud.

Alle de norske lagene og kom inn blant de 15 beste i stafetten, der det totalt var 75 lag med, og ble nummer fem, åtte og femten.

Les også: Ungdomsbølgen i Birken

Saken fortsetter under

Jonas vika skills - Privat 1400x933
Jonas Vika briljerer i hinderløypa på første ritt i jaktstarten. Foto: Privat

Jonas Vika briljerer i hinderløypa på første ritt i jaktstarten. Foto: Privat

Debutanten imponerte
De norske rytterne viste at de var godt forberedt, og leverte bra i alle øvelser, og Norge fikk med seg sølv sammenlagt for jentene.

– Spesielt Helene Fosseholm imponerte. 15-åringen fra Fiskum debuterte i U17-klassen med andreplass på samtlige individuelle øvelser og ble nummer to totalt for uka, sier Siggerud.

Videre fikk Norge inn ytterligere seks ryttere blant de 40 beste totalt: Tuva Siggerud på 14.plass, Jørgen Anmarkrud på 17.plass, Emil Vangen på 18.plass, Jonas Vika på 25.plass, Tormod Weydahl på 32.plass og Gabriel Slinger på 36.plass.

– Dette vitner om en spennende fremtid for norsk terrengsykling. Og EM deltakelsen har utvilsomt gitt alle en ekstra motivasjon for å satse videre. De tre debutantene er helt sikre på at de vil tilbake til Graz neste år, sier Kent Siggerud.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Helene Fosseholm - Jørgen Anmarkrud - Emil Ravnåsen Vangen - Tuva Siggerud - Gabriel Slinger - Jonas Vika - Privat 1400x933
Disse kjørte for Norway Spiuk 2000 og Norway Spiuk 2001: Helene Fosseholm, Jørgen Anmarkrud, Emil Ravnåsen Vangen, Tuva Siggerud, Gabriel Slinger og Jonas Vika. Foto: Privat

Disse kjørte for Norway Spiuk 2000 og Norway Spiuk 2001: Helene Fosseholm, Jørgen Anmarkrud, Emil Ravnåsen Vangen, Tuva Siggerud, Gabriel Slinger og Jonas Vika. Foto: Privat

 

Publisert 2. september 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 2. september 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen