/ EM

Gull, sølv og topplasseringer i EM

De norske rytterne kjørte seg til respekt under ungdoms-EM i Graz i Østerrike, med dobbeltseier på jaktstarten og sterk felles laginnsats.

Sist oppdatert 14. august 2015 kl 17.52
Den norske EM-troppen: (fra venstre) Thea Siggerud, Anders Johannessen, Tuva Siggerud, Jørgen Annmarkrud, Tobias Johannessen og Gabriel Slinger. Foto: Privat

UNGDOMS-EM

• Hva: Mesterskap for ungdom i klassene K/M13-14 (U15) og K/M15-16 (U17)

• Hvor: Graz, Østerrike.

• Hvordan: Består av flere øvelser fra mandag til fredag, der utøveren med best poengsum sammenlagt kåres til mester i sin klasse, samt en (lands)lagkonkurranse.

• Program:
    Mandag: team prolog som også er seedingsgrunnlag for stafett
    Tirsdag: stafett
    Onsdag: første del er individuelle tekniske øvelser som gir utgangspunkt for jaktstart senere på dagen
    Torsdag: maraton
    Fredag: rundbane

• Søkbare resultater

• Arrangementets hjemmeside

• Link til video fra jaktstarten i 15-16års klassen

• Link til video fra de tekniske øvelsene

– Det er kult å se at Norge, som er et lite sykkelland, hevder seg bra mot de store nasjonene, sier Gabriel Slinger, som fikk med seg seier på onsdagens jaktstart som ukas høydepunkt.

– Jeg hadde den beste dagen min hittil i år, og alt klaffa. Løypa er kjempehard og teknisk, slik jeg liker det. Den går rett opp og ned igjen i skikkelige bakker, sier Slinger.

Den norske troppen besto av seks ryttere som reiste på eget initiativ for å konkurrere med ryttere fra hele Europa. De bet godt fra seg i de bratte og tekniske løypene, både individuelt og som lag, til tross for temperaturer på mellom 30 og 40 grader.

Mesterskapsuka åpnet med en teamprolog på mandag som ga seeding for stafetten på tirsdag. Det norske laget ble nummer 35 av 61 i prologen, og kjørte seg opp til sjuendeplass på stafetten.

De siste tre dagene var det individuelle konkurranser. Onsdag startet med en teknisk konkurranse der rytterne får tilleggstid for hver feil de gjør. Dette gir utgangspunkt for en jaktstart senere på dagen.

Dobbelt norsk på jaktstarten
Gabriel Slinger fra Svelvik og Tobias Johannessen fra Soon CK fikk kun en feil hver av 24 mulige på de tekniske øvelsene som gir grunnlaget for jaktstarten, og hver feil gir 20 sekunders tidsstraff. Den norske duoen kjørte godt sammen, og på siste runden var det de to alene i front. Slinger, som er yngst i klassen M15-16 (U17), vant rittet foran Johannessen.

– Jeg fikk en bra start, og lå sammen med Tobias. Vi kjørte oss opp til tet på en halv runde, og lå sammen helt til toppen av de siste bakkene. Jeg fikk fri bane utfor og fikk fort 20-30 luke til bunnen av bakken. Da var det bare en liten runde på flata før mål og jeg så jeg klarte det, sier Slinger, som med det gikk opp på andreplass sammenlagt da to øvelser gjensto.

Tvillingbroren til Tobias, Anders Johannessen, fulgte opp med en 8. plass, og Jørgen Anmarkrud fra Konnerud ble nummer 39, mens Tuva og Thea Siggerud fra Soon CK ble nummer 12 og 16 i klassen K15-16 (U17).

Svettet bort på maraton
På torsdag var det maraton på programmet og nesten 40 grader i skyggen, og de norske rytterne fikk en tung dag i den tøffe løypa.

– Det er det svakeste punktet min denne uka. Det gikk greit i starten men jeg fikk det tungt opp bakken og endte på en 16. plass, sier Slinger, som dumpet ned til tredjeplass sammenlagt i forkant av siste ritt i mesterskapet.

Tobias Johannessen ble beste norske på maraton med 10. plass, hårfint foran Jørgen Anmarkrud på 11. plass. Anders Johannessen ble nummer 29. Thea og Tuva Siggerud ble henholdsvis nummer 11 og 30 i K15/16 (U17).

Saken fortsetter under

Tuva og Thea Siggerud UngdomsEM AUT 2015 - Foto privat 1400x924
Tuva (til venstre) og Thea Siggerud kjørte bra i klassen K15-16 (U17). Foto: Privat

Teknisk stang ut i finalen
Fredag ble mesterskapet avsluttet med tradisjonelt rundbaneritt, og det norske laget lå på fjerdeplass sammenlagt foran siste konkurranse. Tobias Johannessen ble beste norske på sjetteplass i rundbanerittet og ble nummer sju sammenlagt, mens Anmarkrud ble nummer 14 og Anders Johannessen kom på 53. plass i rundbanerittet. Tuva Siggerud kjørte inn til 24. plass.

For Slinger, som lå an til pallen sammenlagt, og Thea Siggerud fikk mesterskapet imidlertid en bitter avslutning.

Slinger fikk en grei start, og lå som nummer fire etter startsløyfa, men så ble det trøbbel.

– Jeg fikk en punktering på forhjulet og måtte sykle til bånn med det. Jeg fikk byttet hjul, men da lå jeg plutselig på 30.-40. plass. Jeg begynte å kjøre meg oppover, men så fant jeg ut at rammen var knekt da hjulet hoppet av. Så da var EM over for i år, sier han.

For Thea Siggerud ble det også bråstopp på rundbanerittet. Hun fikk solstikk og måtte en tur innom sjukehuset. Hun kom raskt til hektene igjen etterpå, men syns selvsagt det var ergerlig å måtte bryte på siste dag av mesterskapet.

Viktig for utviklingen
Slinger var med på mesterskapet i fjor også, og ble nummer to sammenlagt i klassen M13-14 (U15), og syns han får mye ut av turen. Det er både spennende og inspirerende å se hvor landet ligger, og få teste seg mot Europas beste i aldersklassen.

– Vi får oppleve hvordan rittkulturen er i Østerrike og Sveist i forhold til i Norge. Her er det kubjeller og horn langs hele løypa. Og så er det hele følelsen med å kjenne på nivået her, sier Slinger.

Resten av troppen var også med i fjor, med unntak av tvillingene Johannssen, som debuterte internasjonalt i mesterskapssammenheng.