– Det drøyeste jeg har kjørt

Sa Brage Vestavik etter trening i Red Bull Hardline-løypa i Wales på fredag.

Sist oppdatert 17. september 2016 kl 07.41
Svære gaps er en del av konseptet i Red Bull Hardline. Her er Al Bond i aksjon på fjorårets utgave. Foto: Sven Martin/Red Bull Content Pool
Svære gaps er en del av konseptet i Red Bull Hardline. Her er Al Bond i aksjon på fjorårets utgave. Foto: Sven Martin/Red Bull Content Pool

Red Bull Hardline går for tredje gang på søndag, og årets elementer er større, mer tekniske og absurde enn de første.

Brage Vestavik, som kjører for Devinci Global Racing, er en av 21 ryttere som er invitert til det som anses å være verdens tøffeste utforkonkurranse.

Fire av dem er allerede ute av konkurransen grunnet skader de har pådratt seg på trening i løypa denne uka.

– En brakk kragebeinet og en ødela beinet på det store hoppet, og noen har ødelagt fingrene og kan ikke kjøre i morgen, forteller Vestavik, som nå har syklet samtlige seksjoner av løypa.

– Det er veldig mye som er vanskelig i denne løypa, ikke bare de store hoppene. Det er mye teknisk skogsterreng og mye gjørme, men løypa er sjukt bra laget, slik at det også er mye flyt og morsomt å kjøre den, sier Vestavik i forkant av siste treningsøkt før konkurransen.

– Det er den sjukeste løypa jeg har kjørt noen gang, og det blir sjukt vanskelig å kjøre alt som en løype på fire minutter. Du må ha hodet på rett sted og puste med magen, og prøve å slappe av også, sier han. 

Skal være nesten umulig
Utforproffen Dan Atherton, har bygget en fire minutters løype som vil sprenge grensene for hva som er mulig å få til med en utforsykkel, inspirert av motocross og BMX, og helt uten restriksjoner, regler og konvensjoner.

Les også: – Bare å få sykle i Whistler er stort 

Løypa er bygget for å utfordre selv de mest progressive rytterne. Her blir det smale trekonstruksjoner, svære hopp, deriblant det etter hvert så kjente hoppet der rytterne hopper tvers over en vei.

– Red Bull Hardline ble lansert for å flytte grenser for sporten vår. Både jeg og Olly Davey (løypesjef) har lært mye på de to siste åra, og i år skal vi flytte grenser for selve konkurransen, både for rytterne og tilskuerne, sier Atherton i en pressemelding, og røper litt av hva som venter på søndag.

– For årets utgave har Atherton byttet ut jordrampen som ingen kunne kjøre i fjor fordi det var for mye vind med en metallrampe basert på liknende konstruksjoner for motocross. Droppet i skogen har fått en ny kant og så har vi endret på andre del av Dirty Ferns, der Atherton skadet seg i fjor.

Den delen har blitt enda et hakk mer teknisk i år.

Saken fortsetter under

Red Bull Hardline 2015  - Rutget Pauw - RB Content Pool 1400x800
Fra Red Bull Hardline 2015. Foto: Rutger Pauw/Red Bull Content Pool

Fra Red Bull Hardline 2015. Foto: Rutger Pauw/Red Bull Content Pool

Konstant utvikling
– Løypa er alltid under utvikling. Hvert år får vi masse nyttige tilbakemeldinger fra rytterne, og alle har gode forslag, sier Atherton, og forklarer at Hardline er en helt annen type konkurranse enn typiske verdenscupritt.

– Verdenscupritt handler først og fremst om fart, og uansett hvordan løypa er, så er det farten som gjør den utfordrende. I Hardline går det derimot veldig sakte flere steder fordi løypa er så teknisk. Det handler mest om hvem som kan mestre det tekniske enn ren fart, sier Atherton.

Se også video: Brage i BC

Gru-gleder seg
Selv er Atherton livredd for løypa.

– Alle elementene her er skumle, og til sammen gjør den meg nervøs. Men jeg liker hvordan de ulike utfordringene flyter inn i hverandre, og det er det som gjør Hardline så morsom, sier han.

I fjor var det Ruaridh Cunningham som vant det ekstremt tekniske rittet, og waliseren er tilbake etter mer i år.

Cunningham får følge av 20 andre ryttere: arrangementets far Dan Atherton og hans bror Gee Atherton, samt Adam Brayton, Craig Evans, Bernard Kerr, Mark Wallace, George Brannigan, Eddie Masters, Rupert Chapman, Matt Walker, Brook MacDonald, Mick Hannah, Joe Smith, Taylor Vernon, Mike Jones, Graeme Jones, Laurie Greenland, Alexandre Fayolle og Alex Bond, foruten Norges Brage Vestavik.

Finalen i årets utgave sendes på Red Bull TV søndag 18. september klokka 20.00 norsk tid.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 17. september 2016 kl 07.41
Sist oppdatert 17. september 2016 kl 07.41
Relaterte artikler
Sjonglerer OL-drøm med Tour de France

Pidcock og van der Poel: Utfordringene foran OL i Paris

ultrabirken tilbake
Gjeninnfører publikumsfavoritt

– Vi lytter til våre deltagere

LEGENDE: Nino Schurter var en jaget mann i Mont-Sainte Anne. Den sveitsiske veteranen holdt likevel hodet kaldt og sikret seg sammenlagtseieren. Foto: Alexis Boichard/Agence Zoom
Stjernekvartett kunne stikke av med tittelen

Sekundstrid og teknisk trøbbel da verdenscupen skulle avgjøres

BLODSLIT: Som i Snowshoe sist helg, var det svært krevende forhold under verdenscupavslutningen i kanadiske Mont-Sainte-Anne i Quebec. Svenske Jenny Rissveds sparte ikke på noe tross krevende forhold. FOTO: Red Bull Content Pool
Jenny Rissveds i episk duell mot Loana Lecomte

Fransk jubel i gjørma tross velt og punktering

TØFT: Thomas Pidcock virket solid i Snowshoe, med to punkteringer sendte ham til slutt ut av seierskampen. FOTO: Red Bull Content Pool
Dobbel punktering åpnet opp for Sarrou

Verdensmesteren stanset av dobbel punktering

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande  | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes  | Øyvind Aas (permisjon)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue