Test av Assos Fugu

Fugu-serien byr på noe av de beste plaggene til norsk vintersykling. Daglig ser vi fem år gamle jakker fortsatt i bruk, men er det verdt å bruke mer enn 8000 på to plagg vintersykkeltøy?

Sist oppdatert 5. februar 2013 kl 00.00
NÅR SNØEN LAVER NED: Da trives klærne fra fugu-serien best. Dette er sykkeltøy for tørre og kalde vinterdager.
NÅR SNØEN LAVER NED: Da trives klærne fra fugu-serien best. Dette er sykkeltøy for tørre og kalde vinterdager.

Assos fuguJackPris: 4399 kronerImportør: Energysport

Assos LL.fugu_S5 bukse

Pris: 3999 kroner

Importør: Energysport

+ Varme og fine

+ Puster godt

+ Svært god kvalitet

- Små glidelåser som er vanskelige å bruke med hansker

- Stivt stoff kan gjøre den formsydde jakken litt stram

- Både jakke-og buksekorsettet er for stramt

- De mange panelene i buksen gjør at du må ta den på deg litt forsiktig, så du ikke skader sømmene

VINTERSERIE

Det er nesten en vedtatt sannhet at Assos lager noe av det beste sykkeltøyet som er å oppdrive. Både bukser, jakker, hansker og undertøy vi har testet tidligere, har hatt god passform, gode puter og generelt lang levetid, også etter flere sesonger med mishandling og kokvask. I vinter har vi testet ytterplaggene fra serien som Assos omtaler som Winter Plus, vinterjakken Assos fuguJack, og vinterbuksen LL.fugu_S5. Dette er plagg ment for bruk når gradestokken er under null. Assos har, som på alle sine plagg lagt til mange detaljer for å markere seg som den beste tilbyderen av sykkeltøy, også til vinterbruk.

En detalj som kjennetegner Assos, er at plaggene er formsydde. Vi har tidligere opplevet denne egenskapen som noe veldig bra, det er tross alt i bruk på sykkelen at jakken og buksen skal komme til sin rett. Vi har tidligere ikke vært plaget av at du ikke kan sette deg på setet og drikke vann, eller at det skal være forbundet med ubehag å tasse inn i kiosken og kjøpe vann, eller sette seg på en café.  Passformen er like tett på vinterplaggene, og når du har på deg plaggene i oppreist stilling, vil du også her kjenne at både jakken og buksen drar deg ned til sykkelposisjon. Men vinterplaggene er laget av grovere stoff enn sommerplaggene, og på disse plaggene kan dette stramme. I sykkelposisjon er ikke dette noe problem, men det blir fort tyngre å ta en pause, om du for eksempel setter deg opp for å drikke. På sommerbekledningen er ikke aktivitet av sykkelen vanskeliggjort, men det er den på vintertøyet.

GODE I KULDA

Både bukse og jakke fungerer veldig godt i kulda. Om vi bare skulle valgt en vinterjakke, uavhengig av pris og utseende, som bare funket og funket år etter år, ville Fugujakken vært et selvskrevent alternativ. Snittet på jakken er tett og fint, med lang hale, og litt kortere i mageregionen. Den er selvfølgelig vindtett, og tåler regn over lengre perioder. Vi har ikke testet den som en ren regnjakke, men den har holdt pendlerturer på opp mot 45 minutter i kaldt novemberregn. Ettersom den er laget med tanke på bruk i minusgrader, er det ingen sømmer eller glidelåser som er tapet, for å holde vannet ute lenge. Innsiden av jakken er kledd med et rutemønstret fleecelag. Rutene sørger for å skape et isolerende og varmende lag med luft. De lange ermene er avrundet med to kraftige mansjetter, som sørger for at ikke kald luft trenger oppover ermene. Jakken har en stor lomme på ryggen, der du lett får tak i ting, selv om du har på deg tykke hansker. Jakken har også to sidelommer med glidelås, mer egnet til f. eks mobiltelefon eller lommebok.

Buksen på sin side, har særlig fra livet og ned en sjeldent god passform, og i motsetning til vinterbukser flest, denne merker vi knapt at er på. Buksens nedre del består av flere paneler, som gjør at det er lite motstand i selve stoffet. Slik motstand finner vi ofte på bukser med ulike membraner, eller med neopren i fronten. Buksen består av tre lag i fronten, og et pustende materiale bak. På fremsiden er det ytterste laget et vindtett stoff, det mellomste laget et tynt hullete stoff som kan minne litt om en helsetrøye, mens det er et lag med myk fleece innerst mot huden. Vi brukte buksen helt ned til minus 15 grader uten undertøy, uten å oppleve dette som et stort savn. Pusteegenskapene på buksen er dog svært gode, så den blir ikke for varm, eller spesielt klam selv nærmere null. Under fotbladet går det en tynn fotløkke, skåret ut med laser. Dette gjør at vi slipper en irriterende stor klump under foten, noe vi ofte ser på bukser der det er brukt sømmer.

DETALJER

Som vanlig med Assos, plaggene er fulle av små og store detaljer. Den mest åpenbare detaljen med både jakke og bukse, er korsettene. Skulderstroppene på buksen er i realiteten et stort korsett, et ekstra isolerende lag rundt en supertrøye om du vil, med glidelås. Glidelåsen kan også åpnes nedenfra, slik at du spares for mye trøbbel når du skal slå lens. Ryggen på korsettet er luftigere enn fronten, slik at svette og fukt lettere slipper ut. Også buksen har lommer, to små nettingtyper bak på korsryggen.

Også på jakken finner vi korsettet som den mest iøynefallende detaljen. På jakken er den kun i fronten, og opp langs ryggen er den forlenget i en hette. Selve hetten har vi ikke funnet det for godt å bruke, men den høye halsen gjør at du kan slippe unna en buff. Stoffet er grovt og solid, og etter to måneder i saltslaps ser det fortsatt nytt ut. Vi har sett flere i redaksjonens nære krets som har brukt jakken i mange år, så det er helt åpenbart at stoffkvaliteten er upåklagelig. Det er også verdt å nevne at Assos’ rutiner ved reklamasjoner er svært gode. Her sender du inn plagg for enten bytte eller reperasjon, om noe skulle være galt.

LITT FOR STIVT

Buksen koster i dette tilfellet 3999 og jakken 4399 kroner. Dette er en meget stiv pris, og for slike produkter forventer vi at absolutt alle detaljer skal være i orden. I dette tilfellet mener vi Assos hadde tjent på å gjøre ting litt enklere. Vi prøvde en tur der vi brukte både en undertrøye, jakke og bukse fra Assos sammen, med begge korsettene helt igjen. I dette tilfellet ble det tyngre å puste. Både undertrøyen, bukse-og jakkekorsett og til slutt jakken, gjorde halsen altfor tett. Det ble også ordentlig vanskelig å rette opp ryggen. Vi måtte eventuelt ha gått opp en størrelse ekstra i tøyet, men dette skulle ikke være nødvendig. Det kan virke som om Assos har designet plaggene hver for seg, og kanskje undervurdert effekten av at de brukes sammen. Vi liker virkelig at plaggene er formsydd, men ikke at vi nærmest tvinges til å sitte som på en temposykkel. Vintersykling innebærer uansett mer klær, eller rett og slett «styr» om du vil, og det er nærmest umulig å få det like elegant som om sommeren. Plaggene vil være bedre til en tørr treningsrunde på eksempelvis en cross-sykkel, enn til en stitur der du er i bevegelse med hele kroppen.

OPPSUMMERT

Både jakke og bukse er, i kjent Assos-stil, helt i toppen av sin klasse. Ser vi bort i fra prisen, er dette noe av det beste du får, selv med detaljene vi nevner som minuser. Men, med den høye prisen på produktene, synes vi ikke dette holder mål. Både jakke og bukse holder på både varmen og stilen, men dette kan du få for en tredjedel av prisen hos andre leverandører. Da blir prisen for detaljene litt for dyr. Vi har mange ganger uttrykt at plaggene fra Assos er mer enn verdt sin høye pris, men i dette tilfellet mener vi ikke det. Levetiden på plagg fra Assos er dog noe helt for seg selv, så har du god råd og hater å handle, kan du godt trekke kortet.

Men, handler du noe til halve prisen fra for eksempel Gore, Endura, Pearl Izumi eller Rapha, trenger du faktisk ikke bekymre deg for om det finnes noe bedre.

Publisert 5. februar 2013 kl 00.00
Sist oppdatert 5. februar 2013 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen