Eier du en Fjørå-shorts fra Norrøna men ikke være de enda?

Da bør du gjøre noe med det.

Annonse

Med cruisebåtene i sakte fart på fjorden under deg, kan du nyte noe av den beste stisyklingen i landet. De beste stiene på Sunnmøre finner du inne i fjordene, i kommunene Norddal og Stranda. Her er klimaet tørrere enn ute ved kysten og du finner runde terrengformasjoner som egner seg bedre til sykling enn de spisse Sunnmørsalpene. 

Syklingen

Syklingen i fjordlandskapet på Sunnmøre er først og fremst bratt. Her er det dytting, bæring, og eventuelt shuttling med sykkel som gjelder. Er det bratt opp, blir det som regel bratt ned igjen også. Bratte fjellsider, og gjerne skarpe hårnålssvinger, setter tekniske ferdigheter på prøve. Flere av turene har en markant todeling, der stien skifter karakter når du passerer tregrensa. På snaufjellet er det steinete og grovt, mens du kan oppleve myk skogbunn og flytsti nede i skogen. 

Stiene

De fleste stiene har utgangspunkt som fotstier og krøtterstier fra gammelt av , som så er blitt brukt av turfolk. Den nedre delen av stien fra Liahornet er laget av syklister. Det er også gjort utbedringer andre steder.

Oversiktskart over Sunnmøre med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Sunnmøre med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.

Sykkelmiljøet

Sunnmøre har hatt et lite miljø av stisyklister i en årrekke. De har vedlikeholdt stiene og vist dem fram til tilreisende. Fjørå  Singletrack Camp er et årlig arrangement med fast dato i Birken-helga i slutten av august. 

Lokalt stivett

Vær bevisst at det også er turgåere på stiene. Du må regne med å møte folk. 

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker 

Sykkelspesialisten i Ålesund selger stisykler og har verksted og kompetanse. Ellers finnes det mange sportsbutikker med sykkelverksted. 

Mer info: Søk på Fjørå Singletrack Camp på forumet til terrengsykkel.no.

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.