/ Utfor
 / Hafjell

Norsk fest i Hafjell

Verdenscupavslutningen i Hafjell ble en merkedag på flere måter. Ikke bare fikk vi vår beste world-cup-plassering siden utforsyklingens barndom. Hafjell ble også hyllet som forbilledlige arrangører.

Sist oppdatert 16. september 2012 kl 11.14
hafjell bike park
HISTORISK: Isak Leivsson syklet som en internasjonal stjerne i Hafjell. Hans 12. plass i mål er Norges beste plassering i verdenscupen siden tidlig nittitall.

Se video fra festen på Dirt-TV:

Se hele konkurransen i reprise på Red Bull-TV

Både løypa i Hafjell og arrangementet i regi av Hafjell Freeride-klubb og Hafjell bikepark ble hyllet med taktfaste rop. Løypesjef og superildsjel, Snorre Pedersen stod med en stor klump i halsen når fotografene fra alle verdenshjørner stimlet seg rundt vinnerne og suksessen i Hafjell var et definitivt faktum.

– Dette er bare helt rått. Tilbakemeldingene vi har fått har vært vanvittig bra, både fra rytterne og UCI, sa en tydelig rørt Snorre. Neste år arrangerer Hafjell igjen verdenscup da både i Utfor og rundbane. I fremtiden blinker regnbuen og VM.

At løypa mottok unison hyllest forhindret ikke at resultatlista blant gutta skilte seg fra de fleste andre vi har sett i år. Pallen var preget av unge outsidere og ett lag satt virkelig sin preg på konkurransen.

Norsk i toppen

Mye av den sterkeste spenningen i Hafjell stod Stavangergutten Isak Leivsson for. Han fikk maks treff i den hårete løypa i Hafjell og det ble tidlig joblet for at det kunne bli en topp 40-plassering. Men Isak ble sittende på pine-benken i målområdet lenge. Lenger enn noen kunne håpe på. En etter en av stjernene gikk i mål bak Isak.

– Det var rått. Jeg traff på alt nedover, det gikk skikkelig bra. Sa en veldig spent Isak når det fortsatt var et titall ryttere igjen på start. Topp 20 ble etter hvert realistisk. Kunne det holde til topp ti?

Det var først når de virkelig store navnene begynte å komme at Isak sklei nedover fra fjerdeplassen han hadde holdt lenge. «Sick» Mich Hannah skvisa seg inn fire hundredeler foran Isak. Josh «Ratboy» Bryceland kom inn åttetideler foran 19-åringen fra Norge. Sam Hill kom seg inn foran med et nødskrik.

Men mens lista over de som etter hvert kom seg inn foran Isak vokste litt mot slutten av rittet er lista over superstjerner som ikke slo Isak lang. Steve Peat, Marc Beumont, Damien Spagnolo, Luke Strobel, Bryn Atkinson, Brooke McDonald, Andrew Neethling, alle gav de alt, men kom inn bak vår mann.

Landslagsjef Bjørn Ballangrud var i ekstase. Med ettåringen Birk på armen var det jubling for hver stjerne som gikk inn bak Isak. Til slutt var det bare 11 som slo den unge norske mannen fra Jæren. Et landslag som tidligere har kjempet med nebb og klør for plassering blant de 50 snuste nå på topp ti.

– Jeg er sinsykt stolt. Dette fortjener vi, sa Ballangrud.

Også Zakarias Blom Johansen og Espen Johnsen fikk til gode run i Hafjell. Zakka tok en solid 44. plass, mens veteranen Johnsen var storfornøyd med å komme i mål til 63. beste tid.

Lars Vatnebryn Sandviken måtte over styret i Råbølstien, men fullførte til en 75.plass.

Også de norske jentene leverte bra. Anita Ager Wick viste igjen at han kan sykle med de beste med sin 8. plass. Førsteårs-junior Marianne Rud fikk lov å prøve seg mot de voksne jentene og gjorde absolutt ikke skam på seg. Hun fosset ned til en supersterk 11. plass. - Mer om jenterittet i egen artikkel.

Som om ikke den norske outsideren hadde stått for nok spenning for en dag fulgte verdenseliten opp.

Kanadisk kanon

Det kanadiske Devinci-laget har ikke vunnet noen verdenscupritt før, og er heller ikke bortskjemt med pallplasser. I Hafjell plasserte de tre blant de fem første. Aller øverst stod den unge kanadieren Steve Smith. Smith tok bronsemedalje i VM for to uker siden og fant seg åpenbart raskt til rette i Hafjell. I går viste han at han mente alvor med den raskeste kvalik-tiden.

Da Steve Smith stod igjen alene på toppen satt flere veteraner og ventet spent i bunnen. Greg Minnaar hadde kjørt et solid run. Det hadde Gee Atherton også, men både den regjerende og den tidligere verdensmesteren hadde sett at New Zealanderen Richard Brannigan tok sin beste plassering i karrieren. Da Steve Smith startet var seieren til Devinci-teamet allerede sikret takket være Brannigans superrun. Men Steve var ikke fornøyd med at laget fikk sin første verdenscupseier, han ville ha sin første seier for seg selv også. Allerede på den første mellomtiden var han i tet. Men med under ett sekund. Avstanden var omtrent den samme ved andre mellomtid. Steve var åpenbart på vei til noe stort. I mål var han 0,4 sekunder foran lagkameraten. Foran de to verdensmesterne, foran hele verden og foran et entusiastisk Hafjell-publikum. Steve Smith hadde tatt sin første verdenscupseier i årets siste konkurranse. Hafjell kommer for alltid til å være hans favoritt-anlegg.

– Nå er jeg bare helt utrolig glad. Jeg har aldri vunnet et verdenscupritt før. Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Underveis viste jeg ikke hvor fort det gikk og jeg kjente at jeg hadde real motvind i de åpne partiene. Men det var likt for alle. Nå er jeg bare sinnsykt fornøyd, sa en ekstatisk Smith etter målgang.

Se resultatene fra rittet her:

Rapport fra damerittet samt flere bilder fra Hafjellhelgen kommer fortløpende utover.

Publisert 15. september 2012 kl 00.00
Sist oppdatert 16. september 2012 kl 11.14
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen