/ Utfor
 / Hafjell

Klart for fartsfest i Hafjell Bike Park

EM i utforsykling står på agendaen i Hafjell denne helgen, og et stort apparat er i sving for å skape et arrangement som får UCI og de beste europeiske syklistene til å smile bredt.Terrengsykkel tok pulsen på løypa og folk dagen før det braker løs med tidskjøring.

Sist oppdatert 6. august 2010 kl 14.04
hafjell bike park
KLAR: Kjell Tore Bjørnhaug i Hafjell Freeride Klubb har kontroll på EM-arrangementet. Alle foto: Endre Løvaas

Film fra forrige helgs nordiske mesterskap i EM-løypa.

100 funksjonærer

– Vi har vel rundt 100 funksjonærer i sving, og så langt er vi godt i rute, forteller rittleder Kjell Tore Bjørnhaug i Hafjell Freeride Klubb. Vi møter ham oppe i løypa i ferd med å bytte ut noen sperrebånd, og han ser overraskende avslappet ut. En stor delegasjon frivillige og nærmest hele NCF-kontoret er på plass for å sørge for et knirkefritt arrangement. Det er prestisjetungt å få lagt et EM til lille Norge, men det innebærer også et solid stykke arbeid fra funksjonærer og mannskap. For Terrengsykkel ser det ut som HFK har stålkontroll på dette.

En som er litt smalere i øyene, er løypeguru Snorre Pedersen. Ikke rent få arbeidstimer har han lagt ned for å skape en verdig EM-løype, og ved Robølstien er han i full sving med å rigge til for TV-produksjon. EM-finalen på lørdag blir nemlig direktesendt på Eurosport 2, og med en halvtimes sending på NRK dagen etter.

– Det virker som rytterne liker løypa godt, konstanterer Snorre før han igjen forsvinner inn i skogen. En god del av EM-traseen er nykomponert, og Snorre har lagt sin sjel i å skape en løype som er svært rask og variert. At løypa er godt likt må være tidenes understatement i Hafjell. Vi møter på noen spanjoler som bare gauler "incredible, fantastico" når vi spør dem om hva de synes om løypa og Hafjell. Et par østerrikere fortsetter skrytet til himmels. Vår medbragte faglige alibi, fjorårets Norgesmester og NC-vinner Emil Carlson, peker og forklarer mens vi ruller forsiktig ned langs traseen.

– Løypa er utrolig rask, og riktig sporvalg blir en vesentlig og avgjørende faktor her. Etter mine personlige preferanser synes jeg kanskje den har litt for lite svinger, men for de aller fleste er det en drømmeløype å sykle i.Litt tidligere på dagen møtte vi på Espen Johnsen, en av Norges desidert raskeste menn på to hjul de siste årene, med fersk sølvemedalje i Nordisk på trofeveggen. Bergenseren har lagt store deler av ferien til Hafjell, og har trent og kost seg her med familien i tre uker.

– Løypa er helt konge, kjemperask og veldig artig. Selv har jeg slitt med dempergaffelen min i det siste, og måtte låne en av Makken for å kunne trene. I går kjørte jeg ens ærend til Oslo for å få mekket på den, men det ser ikke helt bra ut ennå. Vi får satse på at det ordner seg til lørdag, gøy blir det uansett!

Oppe på start møter vi oppdalingen Øyvind Mæhle, som har fått fri fra arbeidsgiver VPG for å sykle mot de beste i Europa. Han lovpriser løypa, selv om han kræsjet skikkelig under Nordisk mesterskap sist helg. – Jeg har en målsetting om topp 20 dersom det meste sitter og jeg ikke tryner igjen, ler han før han dundrer ut fra startblokka og inn i det første av fire hopp som følger umiddelbart etter start. Det går styggfort unna med luftige svev.

Utforsykling på dette nivået er ensbetydende med action og dramatikk, og skader forekommer her som i de fleste andre idretter. God polstring er et must, og de fleste sykler nå med nakkekrave slik som F1-førere har. En lokalkjent Trond Hansen har tydeligvis store planer for lørdag, og vi så bare snurten av ham mens han fløy over et gap langt over fartsgrensa.

 

Selv om noen av de mest kjente navnene innen utforsykling har droppet å ta turen til EM i Hafjell, så er det fortsatt sterke navn som skal kjempe om pallplassene på lørdag. Nærmere 200 ryttere var påmeldt, og noen profiler er:

 • Nick Beer (Sveits) Regjerende Europamester

 • Matti Lehikoinen (Finland)

 • Damien Spagnolo (Frankrike)

 • Herman Ølund (Sverige) Nordisk Mester

 • Robin Wallner (Sverige)

 • Trond Hansen (Norge)

 • Espen Johnsen (Norge)

 • Floriane Pugin (Frankrike) Regjerende Europamester

 • Myriam Nicole (Frankrike)

 • Anita Ager-Wick (Norge) Nordisk Mester

 • Ludovic Oget (Frankrike)

 • Sam Flockhart (Storbritannia)

 • Zakarias Blom Johansen (Norge) Nordisk Mester

 • Fanny Lombard (Frankrike)

 

Fredag er det trening fra 9 til 13, med tidskjøring for alle klasser fra 14 til 17.

Lørdag er det trening fra 9 til 13, før det braker løs med finalene i ungdomsklassene kl 13:30. Kl 14:00 starter finalene for Men og Kvinner, elite og junior. Kl 18 er det premieseremoni.

Løypene i Hafjell er overraskende tørre, og den varslede nedbøren har glimret med sitt fravær. Faktisk ser værmeldingen veldig bra ut for finalene på lørdag, og det er en opplevelse i seg selv å være tilskuer under et slikt spektakulært arrangement. Herved er du oppfordret. EM på lørdag blir knall!

 

Publisert 5. august 2010 kl 00.00
Sist oppdatert 6. august 2010 kl 14.04
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen