Sko med stiv karbonsåle, lav vekt og solid lukkemekanisme er en selvfølge for ambisiøse rittsyklister. En sko til terrengsykkelritt må, foruten å være god og sykle med, også fungere bra til korte løpepartier. Den må også være komfortabel på foten gjennom hundrevis av treningstimer og i lange maratonritt. Med dagens nye trend med grussykler med bukkestyre har disse skoene også fått et nytt bruksområde, som stive, effektive blandeveissko. På de lange turene med uforutsigbart underlag er det fint å kunne gå av sykkelen uten å ødelegge pedalkloss og yttersåle slik du fort gjør med rene landeveissko. 

Skoene i denne testen er produsentenes toppmodeller. Likevel er det stort spenn i prisen. De dyre skoene fra Scott er kanskje markedets dyreste terrengsko akkurat nå, mens skoene fra Birk er relativt sett ganske rimelige. Både Scott, Specialized og Shimano har flere andre sko som ligger nærme Birk-skoene i pris. 

Vi har veid skoene uten pedalklosser – vekten oppgitt er for én sko i størrelsen testet. I tillegg har vi målt innleggssålene i de forskjellige skoene. Lengdemålet er fra helt ytterst ved hælen til der hvor tåspissen er som lengst. Bredden er målt tvers over på sålens bredeste parti. Disse målene kan gi et inntrykk av hvordan de forskjellige størrelsene er sammenlignet med hverandre. Sammenlign også disse målene med dine egne sko hvis du lurer på hvilken størrelse du bør ha.