Specialized 2FO Cliplite har vært blant redaksjonens favoritt i flere år. Den nyeste modellen har ny passform og klosseplassering, men faller ikke like godt i smak som forgjengeren.
Undertegnede tester har hatt forrige generasjon Specialized 2FO Cliplite som foretrukne stisyklingssko i flere år. De har blitt brukt såpass mye de siste årene at de er i ferd med å gå i oppløsning. Spenningen og entusiasmen var derfor stor da vi fikk levert et par nye 2FO Cliplite til test.
En floskel i mange pressemeldinger vi får tilsendt er at et produkt er det beste produktet i den gjeldende kategorien produsenten har laget noensinne. Dette er vår beste endurosykkel noensinne. Dette er våre beste hjul noensinne.
Vi må også anta at Specializeds nye 2FO Cliplite er tenkt å være Specializeds beste 2FO Cliplite noensinne. Alt annet ville vært rart. Vi kommer aldri til å oppleve at en produsent sier at et nytt produkt er ganske så bra, men modellen to generasjoner tilbake var hakket bedre. Verden går fremover - vi forventer alltid at et nytt produkt er hakket bedre enn produktet det erstatter.
Det var med disse forventningene vi strammet på oss de millitærgrønne 2FO Cliplite skoene.
Hva er nytt? La oss beskrive de nye skoene raskt i objektive størrelser før vi går løs på hvordan de føles på føttene og på pedalene. De nye 2FO-skoene er vesentlig bredere enn forgjengeren. Både forfoten, partiet under fotbuen og hælen er mye bredere enn på tidligere 2FO-modeller. Også overdelen har tilsvarende mye mer volum. Dette kan være bra for mange.
For å begrense subbing mot krankarmene er sporene til feste av pedalklossene flyttet en god del mot skoenes innside - noe som flytter skoene og føttene utover pedalen.
Skoene har to Boa Li2-sneller - begge med sluttede vaierløkker som går gjennom et kraftig nylonbånd på pløsa. Fortsatt er løkkene hektet på skoene på en måte som gjør at du raskt kan hekte løkkene av for maks åpning på kortest mulig tid.
Snellemekanismen kan mikrojusteres ved at hjulene kan skrus begge veier. Du kan også trekke selve snella ut for å løsne skoene helt.
I motetning til forrige generasjon 2FO Cliplite har de nye skoene ingen borrelåsstropp over vristen.
Foran og over tærne er skoene forsterket av en plastkappe. Innsiden av skoene og pløsa er godt polstret.
Sålen er dekket av sekskantede knaster i en gummimiks Specialized kaller SlipNot - altså sklir-ikke og et ordspill på galgeknute. Sporene til pedalklossen er ekstra lange og har tydelige streker for enkel plassering av klossen.
Slutt på halve størrelser
Undertegnede tester har middels smal fot - den passer helt fint i Nike-joggesko i størrelse 44 og i Vans-sko i størrelse 42,5. Testeren har også flere par Specialized-sko i størrelse 43,5 og 44 fra før. Forrige generasjon 2FO Cliplite i er i bruk ukentlig, til tross for at skoene i størrelse 43,5 er ørlite grann korte. Størrelse 44 i den nye modellen ble derfor bestilt inn til test. Den nye modellen leveres heller ikke halvstørrelsen 43,5.
STOR FORSKJELL: Nye Cliplite er brei hele veien under foten. Forrige generasjon er smalere midt under og ved hælen. Foto: Øyvind Aas
GAMMEL OG NY: 2FO Cliplite er en helt annen sko enn forgjengeren. Foto: Øyvind Aas
MINDRE SKO: Nye 2FO Cliplite har mer sneaker-utseende enn forgjengeren. Foto: Øyvind Aas
I de nye 2FO-skoene måtte vi stramme BOA-snellene hardt, veldig hardt for å føle at skoene satt ordentlig fast på føttene. Strammingen som måtte til førte til trykkpunkter over vrista på foten. Tåboksen føles hakket lavere enn på forrige generasjon 2FO Cliplite, men den er til gjengjeld en god del bredere.
2FO Cliplite er samme kategori som både Bontrager Rally og Crank Brothers Mallet. Specialized 2FO Cliplite kan forsvare en noe høyere pris med tanke på at de har to Boa-sneller av høyere kvalitet enn Mallet-skoenes ene. Likevel er det viktigste når det kommer til sko komforten på foten og på pedalene. Her må den vesentlig dyrere 2FO ClipLite levere bedre enn alternativene for at de ekstra dyre detaljene skal gi mening og forsvare det å bruke 25-30 prosent mer på Specialized sine sko.
Ute i terrenget
Vi begynte med å montere SPD-klossene våre sentrert på skosporet - dette er slik vi er vant til på alle andre sko.
Allerede i gangen før vi går ut døra kjenner vi at skoklossene tar nedi gulvet. Utskjæringen til klossen er ikke dyp nok til at klossen ikke stikker utenfor yttersålen. Dette er kjipt for parketten hjemme, men også irriterende når vi går på glatte steiner og svaberg ute i terrenget.
På pedalene føltes det som om mye av foten havner på utsiden av pedalene. Skoen flekser noe rundt pedalen i sideretning - pedalene i dette tilfellet har vært vanlige XT og XTR-pedaler, uten ekstra plattform.
Etter et par turer valgte vi å bruke sidejusteringen som ligger i SPD-klossene. Vi plasserte klossene da så langt inn mot midten av skoene som mulig. Dette gjorde at føttene kom mer over pedalene. Vi følte ikke lenger at de hang ut på sidene av pedalene. Samtidig opplevde vi ikke at vi subbet skoene i krankarmene.
Skoene har en avstivet nylon-såle, som i lengderetning er stiv nok til å gi en god følelse av effektivitet på pedalene. Med pedalklossen mer sentrert kjenner vi ikke pedalen gjennom skoene. Bredden på sålen gjør at skoene får stort fotavtrykk på flate pedaler - men disse er nå engang til bruk med klikkpedaler. Da står man egentlig aldri på pedalene uten å være klikket inn.
Den ganske stive sålen gjør at skoene også er litt klumpete å gå i. SlipNot-sålen har godt grep på svaberg og fast underlag, men griper dårligere på løs jord og gjørme. Den stive sålen fører også til kipping rundt hælen når vi klyver opp bratte berg. Noe som igjen fører til at vi føler et behov for å stramme Boa-snellene strammere enn det som er komfortabelt.
I tillegg gnager skoene ganske kraftig på forsiden av ankelkulen på innsiden av ankelen. Vi har sendt skoene rundt til andre i redaksjonen med føtter av kompatibel størrelse. De har ikke i samme grad opplevd gnaging på ankelen som et problem - men de har kun gått rundt i kontorlandskapet. For undertegnede tester, som har brukt Specialized sine sko siden 2001 er gnagingen såpass heftig at vi kvier oss for å sykle særlig mer enn 1-1,5 timer om gangen med skoene ut i fra HMS-hensyn.
Skoene gnager og presser konstant mot ankelkulen på en såpass aggressiv måte at det ikke bare er huden som gnisses bort, men at det også skaper ubehag og potensial for betennelser lenger inn i ankelen. Vi ser at denne gnagingen omtales både av kunder på Specialized sin egen nettbutikk og av andre testere som plagsom.
Konklusjon
Vi hadde store forventninger til Specializeds nye 2FO Cliplite. Dessverre ble vi skuffet på flere områder. Den nye, videre passformen krever veldig voluminøse føtter for at skoene skal sitte godt på. Pedal-kloss-sporene er plassert slik at vi ikke står så stødig på pedalene som vi ønsker og forventer.
Når skoene i tillegg gnager så mye på ankelkulene at vi må ha med et par ekstra sko i sekken hvis turen blir lenger enn 1,5 timer kan vi ikke annet enn å si at disse skoene er du helt nødt til å prøve før du kjøper.
Kanskje er du en av dem de passer på, men tilbakemeldingene fra andre testere og brukere forøvrig tyder på at Specialized har laget og lansert en sko som det er viktig at du prøver skikkelig før du tar den ut av butikken.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.