S-Phyre XC9 er den japanske produsentens toppmodell til terrengsykling, både maraton og rundbane. Den er også en super sko til grussykling, men her har Shimano akkurat lansert en enda lettere grusspesifikk sko med mindre grovt sålemønster og uten skruknotter i front. 

S-Phyre-skoene har jålete utseende i glitrende blå, men kommer også i nedtonet svart og supersynlig neongul. Overflaten er glatt med små luftehull. Et lite felt midt oppe på foten er i netting. De to Boasnellene har begge to litt unik løsning for vaierdraget. For den nederste spolen kan du vikle vaieren en ekstra sløyfe på tvers av vrista for ekstra god fordeling av trykket. Den øverste spolen sitter på en egen flapp som ligger over vrista, under vaierne og strammes til med vaierspolen. Denne ekstra flappen fordeler presset over hele den øvre delen av vrista bedre enn to enkle vaiere gjør på egenhånd. Sålemønstret og yttersålen på skoene er laget i samarbeid med Michelin. Det aller meste av karbonsålen er beskyttet av et godt lag med myk gummi. Dette gir godt grep mot både pedal og underlag. Rundt pedalklossen er karbonet eksponert for å lede klossen raskest mulig inn i pedalen. 

Skoene kommer med innersåler med mulighet for å tilpasse støtten under fotbuen Skumkiler i to tykkelser følger med i esken. Innleggssålen har ingen metatarsal-knapp slik både Specialized og Scott har. Shimano-skoen er de mest behagelige skoene i denne testen. De sitter stramt rundt foten, men har ingen presspunkter. Vi fikk vondt under tåballene etter en stund og kunne ha ønsket oss en tåballknapp for litt ekstra spredning her. Dette vil ikke gjelde alle, eller dem som bruker egne innleggssåler. Bredden på skoene er raus, uten at overlæret krøller seg ved stramming. Shimano S-Phyre XC9 har suverent grep mot underlaget og overlegen komfort ellers. Sandpapirlignende stoff inne i hælkappen gir godt hælgrep ved klyving. Yttersåleknastene er for grunne. På gulv og fjell skraper vi pedalklassen nedi. Overflaten gjør skoene lette å holde rene. Shimano S-Phyre XC9 er topp sko til en konkurransedyktig pris.