Mange vil si at sykkelhjelmen er det viktigste tilbehøret når du skal sykle. Hjelmen skal selvfølgelig se kul ut på deg, men fremfor alt tar du den på for å beskytte hodet mot skader ved fall og sammenstøt.
Det finnes en stor mengde hjelmer på markedet, og heldigvis for deg som forbruker er det mye å velge i. I denne saken går vi gjennom momenter du bør vurdere før du kjøper ny sykkelhjelm.
Vi har testet flere hjelmer til terrengsykling, og dette er noen av testvinnerne.
Passform
Det viktigste er at du kjøper en sykkelhjelm som passer. En hjelm som ikke sitter godt på godet, eller som klemmer i panna eller bakhodet, er ikke godt å sykle med. I den grad det er mulig, bør du derfor absolutt prøve hjelmen før kjøp. Passform på hjelmer oppleves meget individuelt.
Typer hjelmer
Til terrengsykling er det forskjellige typer som kan være aktuelle, avhengig av hva slags sykling du skal drive med.
Hjelmer til ritt, trening og grussykling
Man må ikke ha en terrengsykkelspesifikk hjelm for å sykle terrengsykkel.
Mange velger enkle hjelmer som fungerer både til landevei-, grus- og terrengsykling. Dette er hjelmer du ofte vil se blant dem som sykler mye grus, trening, og gjerne terrengsykkelritt.

Sweet Falconer, Poc Octal X og Giro Synthe er alle godt egnet til allsidig sykling.
Den «vanlige sykkelhjelmen» har endret seg de siste årene. For noen år siden var hjelmer uten skygge ansett som landeveishjelmer, nå brukes de av alle rittsyklister i terrenget, og ivrige tursyklister.
Disse hjelmene er ofte lette, og har god gjennomlufting. Skygge på hjelmen er sjeldnere å se her.
Hjelmer til stisykling
Stisykkelhjelmene dekker som regel litt mer av bakhodet, og har nesten alltid skygge.
De er ofte litt tyngre enn kategorien over av den grunn. Skyggen foran på hjelmen er ofte justerbar.
Det gjør at regn ikke treffer sykkelbrillene direkte, og skjermer for sollys.

TØFFE HJELMER: Sweet Trailblazer, Bell 4Fourty og Giro Montaro er klassiske hjelmer til stisykling.
Hjelmer til endurosykling
Endurosykling foregår gjerne i høyere fart og i mer krevende terreng. Derfor velger mange å sykle med kraftigere hjelmer som gir mer beskyttelse. Men siden endurokonkurranser ofte byr på lange transportetapper, kan en helhjelm både bli tung og varm. Derfor har hjelmer med avtakbar hakebeskytter blitt utviklet.

ENDUROHJELM: Sweet Arbitrator MIPS, Giro Switchblade MIPS og Bell Super DH Spherical er alle hjelmer som er godt egnet til endurosykling med avtakbar hakebeskytter.
Disse veier en del mer enn stisykkelhjelmene, men har den åpenbare fordelen at de kan beskytte større deler av ansiktet.
Mange synes slike helmer kan bli tunge til stisykling, men har du bare råd til én hjelm og skal både sykle sti, enduro og heisbasert kan dette være et godt valg.
Hjelmer til utforsykling
Utforsyklistene suser gjerne nedover løypene i opp mot 60 kilometer i timen, og trenger solid beskyttelse. Helhjelmene er for dem som skal sykle heisbasert og som vil ha best mulig beskyttelse.

SYKKELHJELM TIL UTFOR: Giro Disciple, Poc Coron Air og Troy Lee D4 er fine hjelmer til utforsykling.
Hjelmer til BMX, dirt og pumptrack
Av og til handler det ikke om å sykle verken langt eller fort, men å ha det moro. Terrengsykkelen din kan brukes til så mangt, også sykle pumptrack, eller dirt. Eller kanskje driver du med BMX?
Disse hjelmene kan kalles mye, men såkalte «bøttehjelmer» er laget for å dekke hodet godt, her er ikke for eksempel luftgjennomstrømming prioritert.

DIRT: Sykkelhjelmer som POC Pocito og Giro Quarter er fine om du skal leke i pumptracken.
MIPS, SPIN, WaveCell, Angi, hva betyr det?
Hjelmprodusentene konkurrerer stadig om å lage de tryggeste hjelmene. Det betyr at det finnes en rekke forskjellige teknologier som er pakket inn i sykkelhjelmene, og gjerne med litt kryptiske navn.
Her skal vi gå gjennom noen av de vanligste, men vær klar over at alle sykkelhjelmer må møte den samme minimumsstandarden for sikkerhet.
MIPS
MIPS står for Multi-Directional Impact Protection System, og er en svensk oppfinnelse. Kort fortalt er det en oppfinnelse som skal redusere rotasjonskreftene ved et sammenstøt. Dette løses ved å ha et «skall» inne i hjelmen med et glidesjikt. Dette gjør at dette skallet vil til en viss grad bevege seg uavhengig av hjelmen og dermed forsinke rotasjonskreftene som kan medføre skader på hjernen.
MIPS er ikke utviklet av én spesifikk produsent, og finnes derfor på en rekke hjelmer.
How MIPS works and why it matters from Mips on Vimeo.
SPIN
SPIN står for Shearing Pad Inside, og skal fungere etter samme prinsipp som MIPS, men på en litt annen måte.
Der hvor MIPS har dette innvendige skallet i hjelmen, er SPIN basert på spesielle puter av silikon inni hjelmen som kan bevege seg i alle retninger. SPIN er utviklet av den svenske sykkelhjelmprodusenten Poc.
WaveCel
WaveCel er en teknologi utviklet av Bontrager, et undermerke av sykkelprodusenten Trek.
WaveCel er også en teknologi laget for å beskytte hodet og hjernen din mot sammenstøt. WaveCel er utformet slik at hjelmen består av mange små celler, som er laget for å gi etter ved stammenstøt i tre steg.
WaveCel er enn så lenge å finne kun i Bontrager-hjelmer.
ANGi
ANGi er navnet på en sikkerhetsteknologi til sykkelhjelmer fra Specialized. Dette beskytter ikke hodet direkte mot støt i den forstand. Her er det snakk om en brikke som monteres på hjelmen, og pares opp med smarttelefonen din. Denne brikken detekterer støt.
Dette setter i gang en nedtelling på telefonen din. Hvis du ikke er oppegående og får stoppet denne nedtellingen, vil appen gi beskjed til dine forhåndsvalgte kontakter om at du har hatt et krasj på sykkelen.
Praktisk
Så da er det bare tut og kjør? Vel - én ting kan være greit å sjekke; mange foretrekker å sykle med sykkelbriller eller solbriller. Avhengig av hodeform og utforming på brillene, er det ikke gitt at absolutt alle kombinasjoner av sykkelhjelm- og sykkelbrille passer sammen. Stengene på brillene kan i noen tilfeller komme litt i konflikt med hjelmskallet eller hjelmstroppene, så prøv gjerne med dine egne foretrukne briller før kjøp.
Stramming av hjelmen er også et viktig punkt. Her velger ofte sykkelhjelmprodusentene litt forskjellige tilnærminger, men det vanligste er å ha strammingen i bakhodet. Det kan være strammehjul, eller trykknapper. Prøv gjerne før kjøp at strammemekanismen både er lett å skjønne, og enkel i bruk.