GROVT KALIBER: Skal du herje rundt på vinterstier med selvtilliten i behold, er gode piggdekk avgjørende. Vi har satt Wrathchild fra 45NRTH på prøve. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
45NRTH Wrathchild 29 x 2,6
Pris: 1799 kroner
Vekt: 1066 gram (29 x 2,6 tommer, 60TPI, folding, veid av oss)
Antall pigger: 252
Faktisk bredde på felg med 30 mm innvendig bredde:
60 TPI vaierkant
45nrth.com/bcsport.no
Er det verdt å bruke nesten 4000 kroner på et sett piggdekk til stisykkelen?
45NRTH sine Wrathchild koster nesten dobbelt så mye som konkurrentene, men er det dobbelt så bra? Både ja og nei.
Men hva er spesielt med disse dekkene, annet enn navnet og prisen?
45NRTH er en produsent som har lagt sjela i å lage produkter for dem som sykler mye i kalde og ugjestmilde forhold. Det betyr at de lager vintersko og bekledning for kaldt vær, men også piggdekk.
45NRTH har piggdekk til nær sagt alle typer bruk, alt i fra enorme fatbike-dekk, til smalere dekk til jobbsykling. Wrathchild er det vi trygt kan kalle et stidekk, med ganske grovt mønster. Vi har testet det i 29 x 2,6 tommer, men det er verdt å merke seg at det også kommer i følgende dimensjoner:
45NRTH har en litt annen tilnærming til piggdekk enn det vi for eksempel ser fra Suomi og Schwalbe. Der de to sisnevnte har rundt 400 pigger på et 29-tommer dekk, har Wrathchild «bare» 252 pigger, som er konkave i stedet for spisse. Mer om hva dette har å si i praksis litt senere.
Dekket har bra volum og måler 61mm fra ytterkant til ytterkant. Vi monterte vårt testoppsett på et DT Swiss XM1700-hjulsett på en Canyon Spectral, og hadde god klaring på begge sider, og inn mot rammen. Husk at hvis du kjøper piggdekk av denne størrelsen, bør du alltid sjekke at du har god klaring, og komprimere demperopphenget på sykkelen uten luft i demperen for å sjekke at dekket ikke subber.
På vår vekt veier ett dekk 1066 gram i folding-versjon. Til sammenligning er Suomi Piikisika i 2,6 folding-variant opplyst å veie 1170 gram, men da med vesentlig flere pigger. Prisen er også høy - 1799 kroner per dekk - selv om de i skrivende stund er å få kjøpt også til lavere pris.
Praktisk bruk
Vi har testet Wrathchild-dekkene på snø- og iskledde oslostier i januar og februar 2023. Dekkene ble syklet inn på asfalt i omtrent 50 kilometer før de ble satt skikkelig på prøve. Deretter har de blitt brukt på referansestier, og vekslende underlag. De har fått kjørt seg i alt fra løs sukker-aktig snø, til kramsnø og ren is.
UTEN SLANGER: Dekkene er klargjort for slangeløst oppsett, og våre testeksemplar smalt rett på plass, selv uten bruk av guffe(væske). Foto: Kristoffer H. Kippernes.
SKIKKELIG VOLUM: WrathChild lages både i en variant for "vanlige" terrengsykkelhjul, men også for pluss- og fatbike-dimensjoner. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
BRA PLASS: Før bruk sjekket vi at ramma hadde plass nok til de store piggdekkene. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Oppsett
Selv om de aller fleste sykkeldekk er laget for å settes opp slangeløst, er det ikke alle som er like enkle å få det til med. Vi har tidligere slitt litt med å sette opp både folding- og stålvaier-varianter av Suomi Piikisika, men Wrathchild-dekkene poppet opp på første forsøk med vanlig gulvpumpe, selv uten guffe. Bra!
Føles som et stidekk
Wrathchild har et ganske åpent mønster, som kan minne mer om det man ser på dekk du bruker om sommeren. Ute på stien merkes dette godt, spesielt når det er litt løsere forhold og ikke bare klink is eller hardpakket snø. Spesielt i klatringene merkes dette positivt, knastene graver seg ned i løs snø og skuffer deg framover, og pakker seg i liten grad med snø.
Dekkene har generøst volum, selv om de fra ytterkant til ytterkant ikke måler veldig mye bredere enn Piikisiika i 2,25 tommer bredde. Det store volumet i kombinasjon med de grove knastene med bra mellomrom gjør at dekket også flyter utrolig bra når det er litt løse forhold. Vi snakker ikke helt fatbike-flyt, men dette hjelper veldig på allsidigheten.
I løpet av en tur på vinterføre kan du møte flere typer underlag. Den litt lange avstanden mellom hver pigg på dette dekket sammenlignet med konkurrentene kan det ta litt tid å bli vant til. Men når vi først ble kjent med dekket, er det imponerende hvor mye trykk du kan legge på i svinger, så lenge det ikke er snakk om blå stålis. På hardtråkkede stier føyer dekket seg forutsigbart når det får trykk, og piggene griper godt tak.
Dekket har konkave pigger - noe som er litt av varemerket til 45NRTH på piggdekk. Da vi testet dette dekket i pluss-versjon, prøvde vi 120 TPI-varianten som har XL-pigger, altså ekstra store. 60 TPI-versjonen vi har testet her, har også konkave pigger, men de er litt mindre. Og selv om vi får mye av den samme borrelås-aktige følelsen mot underlaget som med XL-piggene, er grepet en liten anelse mindre massivt.
Dette synes vi uansett har lite å si, da Wrathchild generelt sitter bra mot underlaget, og oppleves som tillitvekkende ute på tur. Du kan uansett vurdere å anskaffe varianten med XL-pigger. Hvis du skulle være uheldig å miste noen pigger, kan du kjøpe til flere, samt verktøy for å montere dem fra 45NRTH.
Til tross for at det er vesentlig færre pigger enn på f.eks Suomi Piikisika, gir Wrathchild-dekket overraskende godt grep på ren is.
Hvem bør kjøpe dette piggdekket?
Stisyklister som vil ha et piggdekk som i størst mulig grad minner om et godt, allsidig stidekk om sommeren.
Alternative produkter
Til stisykling om vinteren finnes det flere piggdekk som er aktuelle. Vi liker Suomis Piikisika veldig godt, men også Schwalbe Ice Spiker Pro vil gjøre en god jobb. Ulike piggdekk har litt ulike styrker og svakheter, så vi anbefaler deg å lese flere av testene våre før du gjør ditt valg.
Konklusjon
Dette er blant de dyreste piggdekkene du kan kjøpe til en stisykkel, og de forsvarer i stor grad at de er nesten dobbelt så dyre som øvrige dekk på markedet. Og selv om du vil kunne ha det moro på sti med dekk fra både Suomi og Schwalbe, så er virkelig disse dekkene en opplevelse for seg selv.
Vil nevnte Piikisika og Ice Spiker Pro fungere greit nok?
Ja, men Wrathchild er et dekk for vintersyklings-entusiasten, som virkelig vil ha det meste ut av hver stitur på blandet vinterføre.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.