Vraket fra landslaget

Elisabeth Sveum satser videre mot OL 2020 med egne støttespillere.

Sist oppdatert: 25. november 2016 kl 12.30
Elisabeth Sveum leverte bedre resultater i 2016 enn i 2015, men fikk likevel ikke fornyet tillit fra landslaget. Foto: Bengt Ove Sannes
Elisabeth Sveum leverte bedre resultater i 2016 enn i 2015, men fikk likevel ikke fornyet tillit fra landslaget. Foto: Bengt Ove Sannes
Lesetid: 5 minutter

Elisabeth Sveum var en del av rundbanelandslaget i år, men er ikke tatt ut for 2017 til tross for bedre prestasjoner i 2016 enn i 2015.

– Jeg er skuffet, men dessverre ikke så veldig overrasket. Jeg syns det er rart og synd, men jeg må bare stå på og satse videre med andre gode samarbeidspartnere, sier Sveum, som ikke trapper ned selv om hun vrakes fra landslagstroppen.

– Jeg satser mot OL i 2020, og har allerede med meg en rekke samarbeidspartnere. De har trua på mitt potensial. Heldigvis er det bare deltakelse i internasjonale mesterskap som styres av landslaget, og jeg kommer til å kjøre verdenscup neste sesong på eget initiativ. Det handler om å bli trodd på og få kontinuitet, og da er det jo faktisk mer forutsigbart å satse utenfor landslaget.

For 2017 er det tatt ut totalt åtte ryttere, derav kun to kvinner: junioren Thea Siggerud og superveteranen Gunn-Rita Dahle Flesjå. Resten av troppen er menn, og med unntak av junioren Tobias Halland Johannesen, kjører nesten alle i U23-klassen.

Les også: Derfor er landslaget halvert

Saken fortsetter under

Elisabeth Sveum - Alexandra Engen - NC 10 XCO - Bengt Ove Sannes 1400x933
Elisabeth Sveum gir ikke opp satsingen selv om hun ikke er tatt ut på landslaget for 2017. Her ligger hun foran svenske Alexandra Engen på Norgescupfinalen i september. Foto: Bengt Ove Sannes

Elisabeth Sveum gir ikke opp satsingen selv om hun ikke er tatt ut på landslaget for 2017. Her ligger hun foran svenske Alexandra Engen på Norgescupfinalen i september. Foto: Bengt Ove Sannes

Les også: Dette er rundbanelandslaget 2017 

Vraket to av Norges beste kvinner
Selv om Sveum er regjerende norgesmester i rundbane og sykkelkross, vant den felles nordiske rundbanecupen og den danske rundbanecupen SRAM Liga, og vant Norgescupen i maraton sammenlagt, har hun ikke fått fornyet tillit fra landslaget for 2017.

Heller ikke Ingrid Sofie Bøe Jacobsen er med på landslaget 2017, til tross for at hun i løpet av de siste tre sesongene er den rytteren som ved siden av Gunn-Rita Dahle Flesjå har skaffet Norge flest internasjonale medaljer og topplasseringer internasjonalt.

Landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter forklarer vrakingen slik:

– Ingrid Sofie Bøe Jacobsen og Elisabeth Sveum har primært prestert på sprint, som er på vei ut. Kravene til en eliterytter på internasjonalt nivå er høyt, og de har ikke oppfylt kravene. Det å prestere nasjonalt har lite betydning for eventuelt landslagsuttak, da løypene og nivået på de norske er lavt sammenliknet med internasjonalt nivå. Det rundbaneresultater som danner grunnlag for uttak, ettersom rundbane er en olympisk gren. Det er leit at sprinten er på vei ut, og at den ikke er på OL-programmet, men vi må prioritere slik.

Saken fortsetter under

Ingrid Bøe Jacobsen EM sprint finale - Bengt Ove Sannes
Ingrid Sofie Bøe Jacobsen ble nummer fire i EM-sprinten i Sverige. Foto: Bengt Ove Sannes

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen ble nummer fire i EM-sprinten i Sverige. Foto: Bengt Ove Sannes

Knudsen Storsæter utelukker heller ikke at Sveum, Bøe Jacobsen eller andre kvinnelige rytterne kan få representere Norge og landslaget.

– Vi er overbevist om at mange av de rytterne vi nå har i Norge kan nå helt til topps, men det krever iherdig jobbing hver eneste dag med høy kvalitet. Det betyr at vi må være dyktige på oppfølgingen av våre utøvere. Og ikke minst på utøverne ha et brennende ønske og glede av å gjøre jobben. Utøverne må ha glede av veien mot målet, og jeg håper de som nå ikke er med på laget skal vise at de jobber steinhardt og målbevisst og vil utvikle seg til det nivået hvor er klare for internasjonale oppgaver på det høyeste nivået.

Feil signal til jentene
– Jeg er skuffet og litt overrasket, siden jeg ikke hadde fått noen signaler om dette før jeg så uttaket på nettet. Men aller mest syns jeg det er helt forkastelig at forbundet ikke satser på flere jenter, sier Sveum, og trekker fram at forbundet sier en ting og gjør noe helt annet.  

– Det de gjør her samsvarer ikke med det de sier. Forbundet sier de vil doble antall jenter i sykkelsporten, men hvis de ønsker flere jenter, må de satse på de som er best i Norge, poengterer Sveum.

Hun trekker fram at sykkelforbundet har en uttalt målsetting om å doble antall jenter og kvinner i sporten innen 2020. I høstens spørreundersøkelse, der forbundet gikk ut og ba miljøet om innspill og lurte på hvorfor jenter ikke velger sykling, svarte et stort antall at de ikke føler at jenter prioriteres eller satses på.

– Du kan ikke forvente at jentene skal satse på sykkel hvis de ikke har noen forbilder, sier Sveum.

Les også: Dette vil jentene ha   

Saken fortsetter under

Gunn-Rita EM XCO - Bengt Ove Sannes 1400x933
Gunn-Rita Dahle Flesjå er eneste kvinnelige seniorrytter på landslaget i 2017. Foto: Bengt Ove Sannes

Gunn-Rita Dahle Flesjå er eneste kvinnelige seniorrytter på landslaget i 2017. Foto: Bengt Ove Sannes

Landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter er ikke enig i at jentene ikke har forbilder selv om det bare er to på landslaget.

– At det er få jenter er selvsagt beklagelig. Vi ha en av verdens beste terrengsyklister gjennom tidene på laget, Gunn-Rita Dahle Flesjå. Hun har vist at det er mulig å komme til topps å være dere over lang tid. Hun er gjennom sine prestasjoner et stort forbilde og motivasjonskilde for mange av våre utøvere samt støtteapparat, som ser at det er mulig, sier Knudsen Storsæter.

Han mener heller ikke at landslagsuttaket motstrider forbundets jentesatsing.

– Det at forbundet har en uttalt målsetning om å doble antall jenter i sporten innen 2020 kan selvsagt tolkes dithen at vi på terrenglandslaget gjør noe annet enn det NCF har som mål. Det er imidlertid ikke tilfellet. I målsetningen står det ikke spesifisert i hvilke del av prestasjonspyramiden antallet skal dobles. Det er et generelt mål, som ikke omhandler toppidretten. I toppidretten er det uttakskriteriene som gjelder og vi må forholde oss til dem, sier han til Terrengsykkel.no.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 25. november 2016 kl 12.30
Sist oppdatert 25. november 2016 kl 12.30
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen