Verdens første sykkel-VM på snø

UCI introduserer snøsykling som ny VM-gren i Châtel, med konkurranser i Super-G og Dual Slalom.

Sist oppdatert: 19. januar 2024 kl 10.29
Lesetid: 2 minutter

Sykling kan som kjent foregå i mange former, både langs veier og terrenget. Nå er det klart for det første verdensmesterskapet i sykling på snø.

Det skal foregå i det franske feriestedet Châtel, melder Pinkbike.com.

Det skal konkurreres i to grener; Super-G og Dual Slalom. Hvert land kan melde på maksimalt 15 ryttere per kjønn for arrangementet. UCI forventer for øyeblikket å publisere listen over påmeldte ryttere 1. februar.

Super-G og Dual Slalom

Super-G-løpet skal foregå i en løype som er 1 957 meter lang med et vertikalt fall på 600 meter. Super-G-løpet fungerer som et kvalifiseringsarrangement for Dual Slalom.

Dual Slalom skal angivelig være sammenlignbart med det man ser i parallellslalom i snowboard og alpint, med en 510 meter lang løype over et 155 meter vertikalt fall. Arrangementet vil bruke den vanlige Dual Slalom-elimineringsstilen i konkurransen, med ryttere som går videre gjennom elimineringene til en finale.

Den levende legenden Cedric Gracia er ambassadør for arrangementet.

– Vi kommer til å se noe helt nytt i sykkelverdenen. Det handler om teknikk, å analysere snøen, refleksjon og strategi. Det kommer til å bli utrolig! sier han i en pressemelding.

LES OGSÅ
rune høydahl om landslaget
landslag terrengsykling rundbane 2022

Første gang

Det er altså første gang det blir mulig å konkurrere om en VM-trøye i snøsykling. Det skjer etter at UCI oppdaterte sine regelverk, og en endring tredde i kraft fra 1.1.24.

«The UCI world championships shall comprise ten specialities: the Olympic cross-country Olympic (XCO), the cross-country marathon (XCM), the crosscountry team relay (XCR), the cross-country short track (XCC), the cross-country eliminator (XCE), the downhill individual (DHI), E-Mountain Bike (E-MTB), the enduro/e-enduro (EDR/E-EDR), the snow bike (SNO) and the pump track (PUM).»

Konkurransene vil finne sted mellom 10. og 11. februar. Løpsplanen er som følger:

- Lørdag 10. februar: Kvinnenes Super-G og mennenes Super-G (fra kl. 10.30 CET)

- Søndag 11. februar: dual slalom (fra kl. 09.00 CET).

.. og for de som husker:

I norsk sammenheng har det også foregått snøsykling i noe av samme form som dette. Artikkelen er gammel og fulle av døde linker, men tidvis har det samlet seg opp mot 100 syklister i norske anlegg for å sykle på snø.

Joachim Ski Torp gir gass i Aron foto: Are Tallaksrud.
Les også
Publisert 19. januar 2024 kl 09.36
Sist oppdatert 19. januar 2024 kl 10.29
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen