Her er en liten film for de som trenger å drømme seg vekk, enten geografisk eller sykkelteknisk. Joachim Skjævestad synes det er helt greit med nordmenn som reiser til Syden på sykkelferie. Selv velger han Himalaya.
- Jeg hadde ikke så mye tid på forhånd til å gjøre research, da hele turen kom litt brått på. Fikk vite uka før jeg dro at jeg hadde 3 uker fri fra jobb, og bestilte billetter da.
Joachim Skjævestad tenker litt annerledes enn de fleste andre Nepalturister, som gjerne bruker måneder, kanskje år, på å planlegge Himalayaturene sine. Ei heller velger han samme opplegg som den gjengse fjellvandrer. Mens de fleste som reiser på ferie til Annapurna-området pakker gode fjellstøvler, tok Joachim med seg sin trialsykkel. Heldigvis valgte han i likhet med andre tilreisende å ta med seg kamerautstyr, og du kan se resultatet her.
Dette er forsåvidt ikke første gang Joachim velger eksotiske områder å farte rundt i. På forumet finner du filmen han lagde etter å ha vært på Island tidligere i fjor. Spektakulær natur gav åpenbart mersmak, og nepalsk Himalaya har mye av nettopp det.
- Jeg valgte å dra til Annapurna Base Camp fordi jeg var interessert i å se hvordan baseleirene til de store fjellene ser ut og fordi den ligger klemt inn mellom mange høye fjell på alle sider: altså regnet jeg med at det hadde rast ned en god del steiner som ville ligge i dalen jeg gikk oppover i. Det hadde jeg også heldigvis rett i. Joachim har kanskje enkelte andre parametre i hva som gjør en god sykkelferie. Nedfallsstein omtales sjeldent positivt hos oss dødelige syklister.
Tenker du at en sykkelferie i Nepal høres ut som noe for deg? Eller høres det skummelt ut? Joachims opplevelser var i alle fall udelt positive, både hva kultur og logistikk angikk.
- Folk var supergreie og fant alltid en løsning på hvordan sykkelen skulle bli med. De var også veldig ærlige, så flere netter lot jeg sykkelen stå ulåst utenfor stedene jeg bodde uten at den ble tatt. Noen ganger kunne de låne den og sykle litt rundt, de hadde jo ofte bare sett sykler på bilder eller når de var i byene. Uansett stod den alltid på plass morgenen etter, sier han.
Joachims tur ble gjort enkelt og greit, han hadde med overnattingsutstyr, primus og varme klær, men i hans ord var dette bortkastet, fordi «alt i Nepal er dritbillig.» 9 kroner natten for eget rom i fjellandsbyene gjorde mye av dette overflødig. Og kameramannen? En tysker Joachim tilfeldig møtte i fjellet, Oskar Flad.