Tren rolig nok

La rolig trening være virkelig rolig, øk kapasiteten med intervalløkter, men sørg først og fremst for at det er gøy, sier Terrengsykkels treningsekspert Petter Sørensen.

Sist oppdatert: 6. mars 2009 kl 10.14
HUNDELIV: Linn Beate og hunden Basso gir gass i et løp i Elverum i fjor sommer.
HUNDELIV: Linn Beate og hunden Basso gir gass i et løp i Elverum i fjor sommer.
Lesetid: 4 minutter

Treningspanelet

Terrengsykkel vil følge tre terrengsyklister på ulike nivåer gjennom hele sesongen, og treningsekspert Petter Sørensen vil sørge for veiledning underveis.

Et hundeliv

Linne Beate Hansen (28) satser på å etablere seg i norgestoppen i terrengsykling ved hjelp av Terrengsykkels treningspanel. Men treningskompisene Basso (3 ½) og Zabel (17 mnd.) må alltid prioriteres først.

Oslo-jenta konkurrerer også i hundekjøring, og dermed blir det mange timer ute i skogen.

– Å trene bikkjene tar veldig mye tid. Vi er nok ute på tur eller trening en 15 timer i uka. Treningen består ikke bare av "trekketrening", men mye av å løpe løs - så lenge det ikke er båndtvang. Og så må man jo trene litt dressur. I tillegg kommer trene lufteturer og potestell hver dag, forteller hun.

I tillegg til å jakte pallplasseringer med hundene, har Linn Beate Hansen blitt stadig mer ambisiøs på terrengsykkelen. Hun syklet sitt første terrengritt i 2002, og til sommeren satser hun på topp tre-plasseringer både i norgescupen på rundbane og i sin aldersklasse i de store turrittene. Dermed kom muligheten til å bli med i Terrengsykkels treningspanel som bestilt. For å få mer tid til å være ute, har hun gått ned til 60 prosents stilling i jobben som fysioterapeut.

– Jeg har lyst til å trene mer strukturert og føre skikkelig treningsdagbok. På sykkelen trenger jeg spesielt mer kjørestyrke på flatene. Jeg sliter litt med overgangen fra ski til sykkelsesongen. I hvert fall i år som første rittet i norgescupen er 19.april, sier Linn Beate, som akkurat nå er mest å se på langrennsski sammen med vorsteherne Basso og Zabel.

Terrengsykkels treningsekspert Petter Sørensen mener Linn Beate får et godt treningsgrunnlag gjennom langrenn og hundekjøring. Langrenn er blant svært god trening for overkropp og magemuskler, som er viktig for å holde den stabil posisjonen på sykkelen som skal til for å utnytte kreftene i beina.

– Jeg driver mye stabilitetstrening på bikkjene også, kommenterer hun. Men det er likevel begrenset hvor mye skigåingen hjelper for å løfte prestasjonene på sykkelsetet.

– For å bli god til å sykle må du trene på sykling, sier treneren, som understreker at hun også får langkjøringsøkter på sykkel - ikke bare de ukentlige intervalløktene. Uansett mener han at Linn Beate bør ta konsekvensen av det blir mest langrenn nesten til påske, og la grunnlagsperioden for sykkelsesongen vare et godt stykke ut over våren. Om hun forsøker å komme i toppform til de første rittene, kan gleden bli kortvarig.

 

Å få bedre kondis, mer kraft i motoren, er den store utfordringen for Linn Beate innenfor terrengsykling. Teknisk henger hun bra med og hun drar gjerne fra i kinkige utforkjøringer.

– Kanskje hundekjøringen gir meg en fordel der. Med bikkjene er jeg av og til nødt til å slippe kontrollen og la det stå til, sier hun. Om sommeren konkurrerer hun også i hundekjøring på barmark. Hun gull og sølv fra NM i grenen som er ukjent i Norge, men populær sørover i Europa.

Treningseksperten om Linn Beate: Linn Beate har en allsidig og spennende idrettsbakgrunn og er den av utøverne med størst utviklingpotensiale på kort sikt. Hun har gode muligheter for å nå de konkrete

Tren rolig nok

– Det viktigste er at det er morsomt. Men noe av det som gir meg mest glede er å kjenne at du er i skikkelig god form, og for å komme dit må du gjennom noen økter som ikke er så morsomme også, sier Sørensen.

Han betegner sin treningsfilosofi som forholdsvis konservativ og uten hokus pokus. I grunnlagsperioden, som nå går mot slutten, er det mye rolig trening hvor hjertepumpa går på 60 - 72 prosent av maksimal kapasitet.

– Jeg anbefaler pulsklokke, først og fremst fordi det vil gi mange en aha-opplevelse på hvor rolig du skal ta det på langturene, sier han. Disse rolige langturene skal ligge i bunn. Så blir motoren trimmet med hardere intervalløkter.

– For syklister, som skal konkurrere i 2 - 4 timer, er ikke fire gang fire ideelt. Vi bør ha lengre drag, for eksempel fire ganger 15 minutter, sier han. Nøkkelen er å differensiere treningen. Trener du for mye hardt, vil ikke muskulaturen klare å ta seg igjen. Mange trener halvhardt hele tida, men denne såkalte "lapskaustreningen" gir lite uttelling for treningstimene. Kondisjon alene gjør ingen til mester i terrengsykkelløypa. I tillegg trenger du å få utnyttet kreftene skikkelig. Arbeidsøkonomien avgjøres av teknikken og stabiliteten.

– En stabil syklist bruker mindre krefter på å holde posisjonen på sykkelen. Beina går som stempler. Her er støttemuskulaturen rundt ryggsøylen helt avgjørende. Spesifikk trening av mage og rygg, helst på et utfordrende underlag som med ball eller med slynger er utmerket for dette. Men også langrenn gir mye gratis her, sier Petter Sørensen.

Publisert 6. mars 2009 kl 00.00
Sist oppdatert 6. mars 2009 kl 10.14
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen