Tør du melde deg på?

Det går kanskje litt saktere, men alle burde klare å komme seg til mål i norgescupen i utfor. Det mener iallfall Zakarias Bloom Johansen, som har Hafjell-løypen som sin favoritt. Les hvorfor og se hvilke konkurranser som arrangeres denne sesongen.

Sist oppdatert: 18. april 2013 kl 00.00
FOR ALLE: Zakarias Blom Johansen mener alle burde klare å komme til mål i norgescupløypene, for det finnes alltid en pinglevei. Det tar bare litt lenger tid.
FOR ALLE: Zakarias Blom Johansen mener alle burde klare å komme til mål i norgescupløypene, for det finnes alltid en pinglevei. Det tar bare litt lenger tid.
Lesetid: 5 minutter

Zakarias Blom Johansen er en av landets beste utforsyklister. I fjor kronet han sesongen med 44. plass i verdenscupfinalen i Hafjell, og i år er målet å sikre enda flere gode plasseringer i verdenscupen.

Blant de mange utfortraseene i Norge, hvilken er din favoritt?

- Det står helt klart mellom løypene i Hafjell og Oppdal. Oppdal er en utrolig kul løype som har det meste. De åpne raske, slagete partiene finner du på toppen av løypen. Når du kommer omtrent halvveis, sniker den seg inn i skogen og blir med en gang trang, teknisk og tight. Men løypen i Hafjell er nok den beste her i landet. Den inneholder alt! Den skiller seg fra løypen i Oppdal på ett punkt: Den har mange ulike linjevalg, noe jeg synes Oppdal mangler.

Du er blant landets aller beste utforsyklister, og vi kan vel regne deg som en av de fremste ekspertene. Hva mener du skal til for at man blir en god utforsyklist?

- Om du skal hevde deg i toppen, er det mye som skal være på plass. Du må være mentalt sterk, samtidig som du må være veltrent både for å unngå skader, og for å holde fokuset gjennom hele konkurransehelgen. Det kan være slitsomt å være "på" en hel helg. En typisk konkrranse hellg begynner med mange timers trening på fredagen og lørdagen. På lørdagen er det også kvalifiserings-run. Søndag morgen er det enda mer trening, etterfulgt av finalen. Finaleløpet skal jo være det runet der man presterer best, så det sier seg selv at man bør være ganske gjennomtrent for å prestere maks etter to lange dager med gjennomkjøring i forkant av finalen!

Når man ser utforsyklister i farta, kan det kanskje være vanskelig å forestille seg at dette kan være noe for alle og en hver. Å sette utfor en løype med flere meter lange drop og doserte svinger, kan kanskje virke litt i tøffeste laget. Men det ser vanvittige moro ut. Kan hvem som helst melde seg på norgescup-ritt, eller egner det seg bedre for viderekommende?

- Jeg tror de fleste kan melde seg på en norgescup. Det finnes alltid omveier rundt de tøffeste partiene i løypen, og partiene mellom klarer nok de fleste å kjøre. Det går kanskje ikke så fort, men å komme seg til mål, klarer nok de fleste.

I høst arrangerte Hafjell verdenscup i utfor, og klinket du til og virkelig viste at du også er å regne med i verdenscup-sirkuset. Løypen i Hafjell fikk mye skryt av utøvere etter verdenscup-arrangementet. Du kjenner den bedre enn de aller fleste. Hvordan vil du beskrive den?

- Det er nok en av de beste løypene i verdenscupen. Løypen er en blanding av alt jeg synes en utforløype skal ha. Starten består av fem store hopp, før man blir sendt inn i den første skogen. Da har man høy fart, og det er utrolig mange linjer å velge mellom. Terrenget er slagete og det er glatte røtter, store steiner og svart jordbunn. Deretter kommer man inn i Expressen, en maskinbygd løype med store doseringer og hopp. Denne delen er utrolig rask, noe som gjør det vanskelig å stå imot g-kreftene når man begynner og bli skikkelig sliten i beina.

Deretter følger Råbølstien. Her er det virkelig teknisk. Det er bratt, og slagene fra alle steinene gjør det vanskelig å finne grep i underlaget. Nøkkelen i dette partiet er å få med seg farten til det neste partiet som er et offcamber-parti fullt av glatte røtter. Etterhvert kommer man ut av skogen. Her er det veldig åpent, og det begynner og gå ganske fort. Den siste skogen kan by på litt trøbbel fordi det er mye løs stein som pusher hjulene i alle retninger og virkelig setter balansen på prøve. Men har du kommet helt hit, er det bare å spurte mot målhoppet og ta de siste tråkkene inn i mål.

Du har vært litt uheldig i vinter, noe som endte med en skadet hånd. Men du er på god vei mot en ny sesong. Hva er årets målsetning?

 

- Det er helt klart å komme meg inn blant topp 40 i verdenscupen. Jeg er helt overbevist at ersom alt går min vei, er dette et mål jeg burde nå. Jeg ble utrolig glad da jeg sikret meg 44. plassen i Hafjell i fjor. Da fikk jeg endelig bevist for meg selv at det ikke er umulig å hevde seg i verdenscupen. Nå er det bare å fortsette å jobbe på, så er jeg sikker på at plasseringene vil komme etterhvert.

Dersom du har lyst til å teste utforferdighetene sammen med resten av utforsyklistene, arrangeres det flere utforkonkurranser i løpet av sesongen:

Mai

12. mai – Norgescup Eikerapen – Kristiansands Ck

24. mai – Norgescup (UCI) – Drammen Ck

28. mai – Rye-cup 1 – Sk Rye sykkel

 

Juni

11. juni – Rye-cup 2 – Sk Rye sykkel

23. juni – Norgescup 3 (Ekstresportveko) – Voss

 

Juli

6. juli – OsloEnduro – Sk Rye sykkel

4. august – Norgescup 4 – Oppdal

 

August

27. august – Rye-cup 3 – Sk Rye sykkel

 

September

8. september – Norgescup 5 – Hemsedal

10. september - Rye-cup 4 - Sk Rye Sykkel

Publisert 16. april 2013 kl 00.00
Sist oppdatert 18. april 2013 kl 00.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen