Utforsyklingen har gått gjennom en rivende utvikling de siste årene, mens det bygges flere og større hopp i mange løyper i verdenscupen var VM-løypa i Italia nærmest en 100% naturlig løype, raskeste veien ned en fjellskrent. Et par hopp og doseringer var bygget, men utfordringene for syklistene bestod først og fremst i å holde ekstremt høy fart over eksepsjonellt grovt terreng.

Det er åpenbart at VM er noe ganske spesielt også for kule utforsyklister. I VM er ingen showing på hoppene, ingen rustning under drakten og så trange drakter at det ikke er plass til livreddende ryggplate.

Annonse

Sam Hill har vunnet VM de siste to årene og var tross en noe varierende forsesong storfavoritt i den tekniske løypa i Italia. Australieneren sverger som en av få gjenværende utforhelter til plattformpedaler.

Det var utforlegenden Steve Peat som ledet i det Sam Hill kastet seg ut av startboden høyt over sol-dalen. Steve har vunnet verdenscupen en rekke ganger, men har fortsatt til gode å ta et VM-gull. Skulle dette bli dagen?

I over 30 graders varme og stekende sol satt kjempen fra England i bunn og så på at Hill slapp alle hemninger nedover fjellet. Hele tiden på grensa, men likevel hele tiden med kontroll og maks fart. Som vanlig kjørte Sam Hill de aller råeste linjene i svingene og brukte bremsene minst av alle.

Ved passering halvveis var Sam Hill over 5 sekunder foran Peat. Et hav av tid i utforsammenheng. Og det var herfra og ned at Sam virkelig tråkket på gasspedalene.

Kommentatorene i Freecaster-boksen, ledet av den gamle britiske utforkongen, Rob Warner gikk av hektene:

– Oh Fast, Oh he looks fast, nærmest roper Rob i ekstase mens Sam dundrer nedover fjellsiden.

– How does Sam do it. How does Sam take five seconds. This is unbelievable, messer de i kommentatorboksen.

I hastigheter over 70 km/t er det vanskelig å se for seg hvordan Sam Hill makter å træ seg mellom trærne og holde grepet over røttene og gjennom svingene.

Dessverre gikk det likevel ikke veien for Sam Hill denne dagen. I den aller siste svingen. En relativt grei sving på gress med omvendt dosering gikk Sam nok en gang for den frekkeste linja av alle. I et forsøk på å raile hele svingen sklei forhjulet ut og Sam Hill gikk i bakken. Verdens beste utforsyklist kom seg raskt på sykkelen igjen og trillet likevel inn til nest beste tid for dagen, bare 5 tideler bak ledende Steve Peat.

Steve Peats landsmann Gee Atherton stod igjen på starten. Inspirert av Sam Hill tok også Gee store sjanser og syklet frekke spor, men i siste sving la han seg markert opp i en dosering og fin en enklere, men sikkert noe lenger linje gjennom svingen, men det holdt til mål og til VM-gull. Men tross Gees fabelaktige run er det Sam Hills overlegenhet og råskap som kommer til å bi husket fra VM i Val Di Sole i 2008. Makan til sykling har i hvert fall ingen i Terrengsykkel sett noen gang før.

For ordens skyld: Gee Atherton tok gullet foran landsmannen Steve Peat og Sam Hill med fall.

Se på videoklippene nedenfor å bli imponert.