Terrengsykkelåret 2012

Imponerende utforprestasjoner, historisk kongepokal og Gunn-Rita tilbake i toppsjiktet er noen stikkord som oppsummerer sykkel-året 2012. Det nærmer seg årsskiftet, og det er på tide å ta et lite tilbakeblikk.

Sist oppdatert: 22. desember 2012 kl 20.54
FEST: Nino Schurter kunne avslutte årets sesong som verdenscupvinner og verdensmester.
FEST: Nino Schurter kunne avslutte årets sesong som verdenscupvinner og verdensmester.
Lesetid: 5 minutter

For et utforår!

Utforlandslaget har hatt sin beste sesong noen sinne. Under verdenscupåpningen i Pietermaritzburg i Sør-Afrika klinket utforlandslaget til med tidenes beste kvalifisering, og for Isak Leivsson ble det en pangstart på seniorkarrieren med en 37. plass.

Årets norgesmestere i utfor ble kåret i Bodø, og Isak Leivsson og Marianne Ruud kunne fornøyd ikle seg norgestrøyene.

Under VM i Østerrike skrev Isak igjen norsk utforhistorie med 37. plass, mens Greg Minnaar fra Sør-Afrika og franske Morgane Charre ble verdensmestre.

I august inntok hele utforeliten Hafjell. Sesongavslutningen ble en real norsk opptur med flere gode resultater. Isak Leivsson imponerte alle med 11. plass, mens førsteårsjunioren Marianne Ruud ble nummer. Begge har planer om å gjenta suksessen også neste år.

På hjemmebane ble norgescupen vunnet av Zakarias Blom Johansen og Helene Thon Moland.

Gunn-Rita tilbake på toppen

Gunn-Rita Dahle Flesjå viste at hun var tilbake i toppen da hun syklet inn til den første verdenscupseien på fire år i La Bresse i Frankrike i mai. Med tekniske ferdigheter de fleste bare kan drømme om, ble det EM-gull under svært vanskelige forhold i Moskva. To uker før OL viste hun at hun var i slaget, med seier i verdenscupfinalen og andre plass sammenlagt. Forventningene i forkant av OL var rimelig høye, men der ble det stang ut: Fall og punktering gjorde OL-deltakelsen til en kort affære. Som plaster på såret, ble det to sølvmedaljer senere i sesongen i VM i både rundbane og maraton.

I høst ble det klart at Gunn-Rita har forlenget kontrakten med Merida i to nye år, så vi kan vente oss enda mer moro fra den damen i årene som kommer.

Ingen norsk OL-jubel

OL i London ble ingen stor norsk terrengsykkelfest, med kun én startende. Dette til tross for at de norske jentene hadde skaffet nok poeng til å sende enda en... Tsjekkiske Jaroslav Kulhavy og Julie Bresset ble olympiske mestre.

 

Endelig!

Konkurrentene har prøvd det meste, men i år har det vært lite å gjøre med Lars Ragnar Manengen. Ja, det har nærmest blitt en vane å se ham øverst på pallen. Bare for å nevne noe: Best i Farrisrunden, Bukkerittet, norgesmester i maraton og andre plass i norgescupen sammenlagt med kun tre starter sier sitt. Og med en etterlengtet Birken-seier, er CV-en til Lillehammersyklisten nærmest komplett.

Maratonjentene har vist seg frem lenger syd på kontinentet. I det prestisjefylte rittet Dolomiti Superbike, ble Borghild Løvset nummer to, mens Hanne Trønnes sikret seg en plass blant de ti beste.

Senere på sesongen taklet de norske jentene regn og søle under maraton-VM i Frankrike på en imponerende måte, og Borghild Løvset ble nummer ni og Heidi Rosasen Sandstø nummer 12. Danske Annika Langvad og greske Periklis Ilias får sykle med regnbuetrøyer frem til neste VM.

Norgescupen i maraton ble vunnet av Greg Saw og Borghild Løvset.

Skrev NM-historie

I februar ble det nye UCI-laget Team Herbalife 24 Raumerrittet presentert med ryttere som Ola Kjøren, Ole Kristian Fagerli og junioren Eirik Sverdrup Augdal.

Ola Kjøren herjet i norgescupen fra sesongstart, og det var lite å gjøre med trønderen som tilslutt vant overlegent. Ingrid Bøe Jacobsen presterte godt gjennom hele sesongen sanket flest poeng blant damene.

I Halden ble det for første gang i historien delt ut kongepokal til norgesmesteren i kvinneklassen i terreng rundbane. Det var flere jenter som hadde lyst å ta med den gjeve pokalen hjem, men hverken Lene Byberg (som forøvrig syklet med brukket arm) eller Elisabeth Sveum hadde noe å stille opp med mot Heidi Rosasen Sandstø som var i kanonform. Dermed sikret hun seg sin første NM-tittel.

I herreklassen tok Team United Bakeries storeslem med seier til Håkon Austad, Jo Nordskar på andre og Ole Hem som nummer tre.

Junioren Eirik Sverdurp Augdal imponerte stort da han dagen etter å ha sikret seg norgesmestertittelen i juniorklassen, parkerte alle seniorene i det uoffisielle sprint-NM. Så dette er en gutt det er verdt å legge merke til, for han kan få til mye i årene som kommer.

Det var flere nordmenn til start i VM i Østerrike, men etter andreplassen til Gunn-Rita måtte man lete et stykke lengre ned på resultatlisten. Der fant man Elisabeth Sveum som nummer 32 og Heidi Rosasen Sandstø på 41. plass. Best av damene var Julie Bresset, mens sveitseren Schurter var den sterkeste herren.

Sykkelenduro har fått fotfeste

I løpet av sesongen har konurranseformen enduro kommet for fullt. I 2013 vil vi se at flere av de største enduro-arrangørene slår seg sammen i en slags paraplyorganisasjon, for å organisere noe som minner om en egen enduro-verdenscup. Også her til lands satses det på enduro, og det første laget, Team Endurfin, ble presentert tidligere i høst.

Solen har snudd, og det går mot lysere tider. Det betyr at det ikke er så veldig lenge til snøen smelter, og man kan legge ut på tur i skog og mark – med eller uten pulsklokke eller startnummer på styret. Enn så lenge er det ikke annet å gjøre enn å pakke seg godt inn når man skal ut i kulden, og ellers nyte julestemningen før man tar fatt på et nytt år og en ny sykkelsesong.

Publisert 22. desember 2012 kl 00.00
Sist oppdatert 22. desember 2012 kl 20.54
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen