Tekst og foto: Sindre Bø
Rake syklet store deler av det 91 km lange terrengrittet alene i tet med klubbkamerat Håvard Nybø, men Nybø lot klubbkamerater vinne spurtduellen. En spurtduell som speaker for øvrig ikke fikk med seg da han satt med ansiktet inn i en pc-skjerm med gps-målinger i stedet for å se ut på selve spurtstrekket. Terrengsykkel.no hadde begynt seiersintervjuet mens speaker stadig kommenterte innspurten...
– Jeg har aldri syklet et terrengritt før, men dette var kjekt. Laget vårt tok de fem første plassene, så vi må være fornøyd med det. En fin dag på sykkel, men løypa var forblåst. Det ble en lang vei hjem, oppsummerte Rake etter rittet
Nettopp vinden var det store samtaleemnet i årets Nordsjøritt. Hos Storm ble vindstyrken målt til mellom frisk bris og liten kuling, det vil si 10–12 meter per sekund. Utover ettermiddagen økte styrken, og det ble spekulert i om senere puljer ble utsatt for stiv kuling langs den værharde Jær-kysten.
– Det var kjempetøft. Selv eliterytterne kom inn en halvtime seinere enn forventet, sier Eli Orre, daglig leder i Nordsjørittet.
Av 7500 påmeldte stilte vel 7100 til start. 6750 av dem kom i mål. Til sammenligning stilte 4500 til start i fjor. 4100 av dem fullførte. Det er litt av en kontrast til den spede starten i 1998, da noen ildsjeler fra Sandnes, Dalane og Nærbø sykkelklubber avviklet det aller første Nordsjørittet med 184 (206) deltakere. Nordsjørittet har ambisjoner om å passere 10.000 deltakere og kanskje ta opp kampen med Birkebeineren på lang sikt om tittelen ”Norges største sykkelritt”.
Blant kvinnene fikk suverene Lene Byberg bestetid, 3.22, selv om hun tok rittet som en treningsøkt og syklet for en lokal sponsor for anledningen.
Les også: Nordsjørittet åpner for Bukkestyre
– Jeg ble kasta fram og tilbake i vinden, men det var gøy å delta med guttene i Sterling. De tok kontakt med meg tre dager før Nordsjørittet, og jeg syns det er viktig å stille når folk viser interesse for meg, sier Byberg til terrengsykkel.no. Hun syns Birkebeineren er et hardere ritt, men har tro på at Nordsjørittet kan bli større enn ”Birken” på sikt. Neste utfordring for Byberg er landeveis-NM i Sandnes i slutten av måneden, men verdenscupen i terrengsykling er selvsagt viktigst senere i sesongen.
Offisielt meldte arrangøren av Nordsjørittet om bare en bruddskade utenom diverse skrubbsår, men på nettfora blant på www.aftenbladet.no går det fram at langt flere skadde syklister ble observert i kø på legevakter eller liggende i grøfta (hvor de fikk hjelp). Uansett må det regnes med skader i en løype som i enkelte passasjer er trang og bratt og med skiftende grus/sand-underlag. Det skiftende underlaget og den varierte naturen gjør at Nordsjørittet føles som et ekte terrengritt.
Rammen rundt arrangementet er også blitt profesjonell med svært serviceinnstilte medarbeidere på drikke- og utstyrsstasjonene underveis. I Vågen i Sandnes sentrum var det folkefest i flere timer mens de snaut 7000 forblåste syklistene rullet over mål.
Del erfaringene dine fra rittet med andre på forumet.
Se video fra rittet nederst på siden.
Nordsjørittet 09 from Ingve Steinskog on Vimeo
Les også: Slik gikk Master-NM i Bodø
Les også: Siste nytt om landeveissykling