Tenerife

Tenerife er mye mer enn sandstrender ogdårlige diskoteker: terrengsykkel.no tok charterfly til den størstekanariøya, og ble overrasket over å finne frodige fjellsider med stieri superklassen. Vi gir deg reisetips og stiguider til en primasykkelferie.

Sist oppdatert: 1. april 2003 kl 14.03
Brillefint: Nordsiden av Tenerife er frodig og variert, ogstimulighetene er mange: Her er utsikten fra 2000 meters høyde ut overOrotavadalen, fra en sti som garantert vil gjøresingletrack-fanatikerefornøyd.
Brillefint: Nordsiden av Tenerife er frodig og variert, ogstimulighetene er mange: Her er utsikten fra 2000 meters høyde ut overOrotavadalen, fra en sti som garantert vil gjøresingletrack-fanatikerefornøyd.
Lesetid: 14 minutter

Se alle Tenerife-bildene samlet her

Hva sier du til en fem timersflytur ned til en øy som byr påterrengsykling i vulkanskeskråninger på over 2000 meter, i tetteregnskoger eller ned frodigefjellsider?

Du er jo ikke idiot heller, du sier selvsagttusen takk, drarkortet, taster koden og hopper på første og bestecharterfly til enbananproduserende flekk i havet femten min tilvenstre forAfrikakysten. terrengsykkel.no var der i januar harreisetipsene fordeg som vil ha mer enn sandstrender å lekepå:

En times kjøring fra nord tilsør

Tenerife måler bare 8 mil fra sør til nord, men erlikevel den største av Kanariøyene. Den dukket opp med et voldsomtspetakkel for mellom åtte og ti millioner år siden. Da røyken oggnistregnet la seg, lå en splitter ny øy der og duppet i havet - vestfor det sørlige Marokko. Midt på øya ligger et gigantisk krater, slikat alle skal skjønne at dette egentlig er en vulkan. Likevel kan manbåde sykle og kjøre bil tvers gjennom krateret - verdens største siesdet - man kan til og med rusle helt til topps på en fjelltopp sompoppet opp inne i krateret noen tusen år etter det førstespetakkelet:

Denne toppen kalles Teide, rager 3.718 meterover Atlanterhavet, og er Spanias høyeste fjell (dette er spanskeiendom, vettu) - og har du tenkt å bli førstemann med sykkel nedderfra, bør du rappe deg: Selveste har satt seg i skallen athan på død og liv skal sykle ned fra Teide for å gjøre Europas lengstedownhillrun på sykkel. Søknad ble sendt myndighetene i fjor, ingensvar er kommet pr januar 2002 - og triks-meisteren vurderer derfor åsnike seg opp uten lov og humpe ned i løpet av sommeren 2002. Medkamerateam, selvsagt.

Nok geografi og frisørsladder nå!Poenget er at Tenerife varter opp med muligheter i fleng for deg somvil på terrengsykkelferie.

Best pånordsiden

Kort sagt er øyaklimatisk sett delt i to: På nordsiden kommer de fuktige passatvindeneog slipper fra seg regnvær med jevne mellomrom - og dermed blir detlite regn igjen til den sørlige delen av øya. Det betyr litevegetasjon og stekende sol på sør, og det betyr frodig landskap oglitt mindre stekende sol på nordsiden.

Det betyr ogsåcharterturister i hundretusentall på strendene sørpå, mens dennordlige delen stort sett befolkes av tyske pensjonister,lokalbefolkningen og noen millioner små, grønne kanariske bananer iplantasjene. Samt de fleste av terrengsyklistene som besøker øya for åleke.

Sju danske utforsyklister inkludert.

 

Ikkeakkurat Himmelbjerget

- Sa du danskeutforsyklister? spør jeg.- Jepp. De var her i to ukernettopp. Skrøt ikke akkurat av treningsforholdene hjemme, smiler Ralf- vår guide fra Mountain Bike Active i Puerto de laCruz.

Denne byen er et godtutgangspunkt hvis du kommer hit for å sykle, der den ligger i bunnenav den fruktbare Orotavadalen. Vi står sammen med Ralf på busstasjonenog kikker opp på åsryggen over La Orotava, mer enn 2300 meter høyereenn oss. Vi har leid en Scott Octane med Rock Shox Psylo og Maguraskivebremser, og er oppriktig takknemlig for at en diger, grønnrutebuss med air condition skal ta seg av de 2000 førstehøydemetrene. Late svin som vi er.

En time senere hopper viav bussen der oppe. Vi er klare for stien Camino de Candelaria, en avde morsomste rutene på øya for deg som vil ha teknisk singletrack. Ogdet er jo nettopp det vi vil ha. Etter noen kilometer på hovedveienlangs fjellryggen med fantastisk utsikt ned til sjøen på begge sider,når vi startpunktet på 2040 meter - og slipper oss ned en sti som kortsagt har alt:

Stikjøring iverdensklasse

Bratt steinete småkrangling først, så smalsti traverserende bortover en skråning av lavagrus, så et parti derstien har gravd seg ned i det porøse fjellet - så smalt og dypt atbegge pedalene skraper borti samtidig, før vi snor oss gjennområkrappe Playstation-svinger på rødt grunnfjell og dukker ned iskogen. Der er det mulig å gi mer gass på rød sand med prima feste ogenkelte doseringer, hele tida på sti som bare sjelden er mer enn ensnau meter bred.

Kort sagt:Fantastisk gøy! Stien er ikke mer enn fire kilometer lang før dukommer ned til slutten ved en liten fjellstue, men tro meg: Den erverdt turen alene. Terrenget skifter fullstendig karakter flere gangerettersom høydemetrene forsvinner bak deg, og moroa er ikke overennå. Det er fortsatt tusen høydemeter igjen før du er tilbake i byen,og på vei ned kan du leke deg i de lokale syklistenes egen utforløypelangs gressbakkene. Komplett rutebeskrivelse får du i avsnittet omOrotavadalen litt lengre ned i artikkelen.

Denne dalen bledessverre det eneste stedet undertegnede fikk logget sti-timer i løpetav tida på Tenerife. Når vi nå gir en røff guide over de andreområdene som terrengsyklister kan oppsøke på Tenerife - er det ord fraandres munn. Vi pumpet lokale guider og sykkelsjapper for info, ogfikk denne lista over gode utgangspunkter.

(Se kart overTenerife

Herer stiene:

Anaga-fjellene

Dissefjellene ligger helt nord på øya, og byr på absolutt vanvittignatur. De toppes av en fjellkam som rager tusen meter over havet, påbegge sider slipper grønne skråninger seg ned tilsjøen.

Her er øya ikke mer enn en snau mil bred, og fra densmale bilveien som svinger seg langs toppen av fjellrekka finnes flereutgangspunkter for den som vil finne en sti ned. Mye av stiene herpreges av at løvskogen står tett: Stier dekket av løv i mørk og fuktigskog er ståa høyt oppe i fjellet, lengre ned blir det snart tørrereforhold.

Dersom du spør etter en god singletrack-opplevelse,vil de lokale guidene sannsynligvis ta deg med til Cruz del Carmen -noen kilometers oppstigning nordover langs hovedveien fra landsbyenLas Mercedes. Der ligger en restaurant, og til høyre for dennebygningen begynner nedfarten som kan kjøres helt ned til vestkysten ogsmåbyen Punta del Hidalgo.

Det smarteste her er nok å hyreen guide, siden de beste stiene ikke finnes på kartene. Men dersom duhar god tid er det bare å lete seg fram langs stiene nedover fra Cruzdel Carmen - noen steder blir du nødt til å følge fjellveiene i noenhundre meter innimellom gromstiene. Når du kommer ned til Chinamada,kan du enten klatre veien opp igjen - eller fortsette ned tilHidalgo. Herfra blir stien merkbart mer teknisk krevende, ifølgeguidene.

Fra Cruz del Carmen kan du også velge en rute littlengre mot vest - ned til landsbyen Bejia. Derfra er det primastikjøring ned til både Punta Hidalgo og Bajamar, ifølge de lokalekjennerne.

Fra Chamorga helt i nord, er det mulig å syklestiene ned til fyret - Faro de Anaga - og så følge stien langs kystenbort til Benijo. Derfra kan det være smart å legge på noen kilometervidere til Taganana, som har regelmessigbussforbindelse.

Esperanza-skogen

Dersomdu trives best langs mindre teknisk krevende, litt bredere stier ogskogsbilveier, er Esperanza-skogen et prima utgangspunkt. Her samlesmange av de aktive terrengsyklistene fra hovedstaden Santa Cruz oguniversitetsbyen La Laguna til trening og helgeturer. Spør deg framtil kafeen Las Lagunetas, derfra går det flust av stier i flereretninger.

Teno-fjellene

Dettefjellmassivet preger den vestlige spissen midt på øya, og eretkjært mål for mange turister. Det betyr mye stier, og detåpneterrenget med mye lav vegetasjon sørger for at devanvittigepanoramautsiktene kan nytes fra de fleste stiene ogsmåveiene. Høyestepunkt her er nær 1400 meter.

Nårcharterflyene kommer inn vestfra og peiler seg inn motflyplassenReina Sofia sørøst på øya, kan du ofte se rett ned pådissefjellene. Ytterst stuper de ned mot havet i steile,spektakulæreklipper - og de mange karakteristiske juvene (som herkalles barranco)skjærer seg innover flere steder på sørenden avPunta de Teno. HansRey syklet ned til sjøen gjennom juvet fra denpittoreske landsbyenMasca under et besøk i 2000. De som var med,sier at turen var likemye trail som utforsykling - her er detslemt teknisk!

En langt mer overkommelig rute begynner vedErjos del Tanque, noenkilometers kjøring langs hovedveien nord forSantiago delTeide. Herfra sykler du hovedveien oppover i lia,forbi toppen og nedfjellsida til Las Portelas. Derfra kan detstisykles helt ned til TenoAlto og videre ned til TenoBajo.

Et annet alternativ er å la Los Silos være målet,lengre nord. Stiene ned dit brukes som utfor-traseer av både tyskeguider og lokale syklister.

Orotava-dalen

Så var detOrotava-dalen, da. Det er der bildene til denne reportasjen er tatt,og dette er de eneste stiene jeg faktisk har syklet selv. Dermed erdet på tide å dra den litt mer nøyaktige beskrivelsen for turen jegsnakket om tidligere, nemlig Camino de Candelaria.

1 : Ta lokalbuss nummer 342 eller 348 fra busstasjonen i Puertode la Cruz, disse rutene går opp til gondolbanen til Teide. Det ergodt med plass til sykler i bagasjerommene, og sjåførene er vant tilsyklister. Billetten koster rundt 30 kroner.

2: Nytutsikten en snau time, og hopp av på El Portillo (2040 moh). Ta gjerneen kopp kaffe i baren, før du sykler bort til veikrysset og tarnordover riksvei 824, veien som tar av til venstre idet bussen komoppover. Vær forberedt på jevn stigning i omkring firekilometer.

3: Når du passerer det astronomiskeobservatoriet, begynner det etterhvert å gå nedover igjen. Du harfortsatt noen kilometer igjen. Nyt utsikten ned til sjøen som glitrerinntil dalbunnene både til høyre og venstre, mer enn 2000 meter underdeg.

4: I det du kommer ned til barskogen på venstrehånd, er det tid for å stoppe. Her er du på 2040 moh, og du ser etskilt hvor det står «La Crucita». Her går stien lett synlig ned tilvenstre, i motsatt retning av den du kom fra. Senk setet, nå begynnerdet!

5: De første metrene ser silkefine ut, men så kommeret steinbrudd av en nedkjøring: Slapp av, det roer seg snart - etternoen 180-graders-svinger vider dalen seg ut foran deg, og stientraverserer bort langs lavagrus-skråningen.

6: Herfra ogned er det ikke mye å si: Terrenget skifter stadig, det er fortsattmange kinkige partier igjen - og de fleste handler om krappe, trangesvinger på stier som er som hogd inn i berget. Mye grom moro for desom liker det vrient.

7: Hold rett fram hele veien. På1450 moh kommer et stikryss der ruta inn til høyre ser fristendeut. Den går snart rett opp i fjellveggen i en annen retning, og blirtotalt ukjørbar og oppoverbratt. Glem det. Vent på en grusvei med enbru i nærheten.

8: Når du dumper ned på den dårligegrusveien like ved brua, har du tilbakelagt fire kilometer påstien. Du er nå ved La Caldera, et utfartsmål for lokalbefolkningen ogihuga turgåere. Følg grusveien noen hundre meter til venstre, til enP-plass dukker opp.

9: Her kan du selvsagt leske deg iserveringshytta, eller vente på bussen ned til byen igjen dersom duhar krølla et hjul eller revet av giret. Resten kan bli med videre:Lengst sør på plassen går det en trapp ned langs muren. Kjør neddenne.

10: Etter trappa svinger du 180 grader og slipperdeg ned på en svingete sti mellom trestammene. Kryss den første lilleveien du kommer ned på, det er fortsatt en bit morsom sti igjen på denandre siden. Du ender på en hovedvei ved Aguamansa.

11:Etter dette korte, men svært underholdende intermessoet, er det klartfor nesten tre kilometer nedoverbakke på asfalt. Vi beklager selvsagtdette, men fortvil ikke - det kommer mer. Og det kommer etter en krapphøyresving, der det skiltes til Benijos.

12: Veien tilBenijos tar av ned til venstre, svinger seg litt inn i dalen over eibru og klatrer snart litt opp igjen. Like etter den kommendevenstresvingen ser du en hvit, sliten garasje på venstre hånd. Herskal du ta av ned til høyre.

13: På høyre side av veiener det også et hus, med en slags nedkjøring foran. Tjue meter nede inedkjøringen smetter du inn til høyre igjen. Det er ikke lett å senøyaktig hvor, men du vil snart se at stien begynner igjen her. Tjohoi!

14: Stien går på rød sand langs åkermarka nedoverdalsiden, og er temmelig grei å følge. Underveis krysser du fleresmåveier, men stien er flittig brukt av lokale utforsyklister ogforsvinner ikke med det første. God tur ned!

15:Etterhvert kommer du ned til bebyggelsen og motorveien. Kryssmotorveien forsiktig, og hold kursen mot havet. Du vil snart ende oppnede i sentrum av Puerto de la Cruz. Har du vært tidlig oppe og kjørtfort, rekker du det kanskje en gang til....

Her erguidene:

Kontakt ett av de toterrengsykkelguide-firmaene på øya hvis du ikke liker kartlesing ellerekspedisjoner på eget ansvar, guidene vet hvor den beste moroa liggeri hvert av områdene. Det finnes selvsagt også flere jaktmarker enn vihar beskrevet her.

Dersom du er en erfaren syklist med sansfor krevende terreng, kan det være smart å ta med et bilde eller tofra favoritt-partiene hjemme, som eksempel på hva slags nivå du liggerpå teknisk. De aller fleste guider regner med at kundene skryter segopp og slår derfor av litt for sikkerhets skyld, og det er fort gjortå havne på en tur som er enklere enn hva det er verdt å betale 400kroner for.

Begge selskapene drives av tyskere, begge leierut Scott-sykler - men de har likevel litt ulikprofil:

er det ferskeste selskapet, og holder til rettover gata for busstasjonen i Puerto de la Cruz. Innehaveren Ralf ertidligere proff roadracing-motorsyklist, og er en utpregetfreeride-orientert terrengsyklist. Han har flere fulldempere medskivebremser til utleie, men også barnesykler og en «påhengssykkel»for barn.

Her betalte vi 400 norske kroner for en dag medguiding og en Scott Octane fulldemper med Rock Shox Psylo og MaguraLouise skivebremser. Det var det vel verdt. Har du med egen sykkel,sparer du rundt 150 kroner pr dag.

Calle Mazaroco, ned en trapp fra gata forbibusstasjonen.Telefon +34 922 376 081

DigaSports har drevetmed guiding på Tenerife siden 1994, og haravdeling både i Puertode la Cruz og i Los Christianos sørpå. I Puertode la Cruz holderde til litt ovenfor sentrum, i gata Carretera delBotanico, somleder opp til den botaniske hagen. Femti meter etterBP-stasjonenligger butikken nesten usynlig på høyre hånd

Scott-syklenesom leies ut her er noe enklere utstyrt enn hos konkurrenten, men deter flust med fulldempere å ta av. Gutta på Diga Sports er etter egneutsagn mer klassiske cross country-typer, og passer dermed for alleunntatt de som liker ekstrem stikjøring eller utfor. Prisene eromtrent som hos Mountain Bike Active.

Carretera delBotanico, gjemt bak en hekk like ovenfor BP.Telefon +34 922 3883 38

Her er butikkene:

Dersom du trengerreservedeler til din medbrakte sykkel, eller du bare føler for littsmåsikling, finnes det bra butikker tildisposisjon:

Burbujitas: Ligger i hovedstadenSanta Cruz, og er øyas hotteste sykkelsjappe. Fører Trek, Klein, GaryFisher og Marin, og har et rikholdig utvalg Shimano-deler i en sværglassdisk. Dempere og skivebremser finnes også i rikt monn her, egetverksted er en selvfølge. Prisene ligger sånn omkring 20-30 prosentunder norsk standard. Butikken har også kajakker, surfbrett og noeklatreutstyr.

Calle de la Rosa 34, fire kvartaler fra sjøennede i sentrum. Telefon +34 922 249968

Bicistar: Det beste stedet å få hjelp iPuerto de la Cruz. Det første vi så her da vi kom inn, var en 2002Specialized S-Works M5 med 100% sikl-o-rama oppsett, denslags hjelperalltids på humøret. Liten butikk med halvparten racersykler, men brautvalg i Specialized terrengmodeller og alle nødvendigereservedeler.

Calle de San Felipe 46, to kvartaler frabusstasjonen mot sjøen. Telefon +34 922 373449

Vadebicis: Har butikker i både Santa Cruz ogPuerto de la Cruz. Fører Schwinn, Giant og Cannondale. Butikken iSanta Cruz er ikke verdt bryet å oppsøke, langt unna sentrum, skrintutvalg og nesten bare racer-utstyr. Butikken i Puerto de la Cruz varstengt hele tida mens vi var der - men ligger uansett øverst i Avenidade Melchor Luz hvis du er desperat.

Her erlokalbussene:

Bussene på Tenerife går overalt og kosternesten ingen ting. Dersom charterbussjåføren på flyplassen skulle slåseg vrang fordi du kommer trekkende med en diger sykkel, er det ingengrunn til å la seg flå av en maxi-taxi:

De grønnelokalbussene går regelmessig hele dagen fra flyplassen til Santa Cruzog Playa las Americas. Skal du til Puerto de la Cruz er det færreavganger, men bli med til Santa Cruz og bytt buss der - derfra går dehver time til Puerto.

Det er fullt mulig å sy sammendagsturer der du tar bussen til et utgangspunkt, sykler en rute og tarbussen hjem fra stedet du ender opp. Flere av de profesjonelle guidenebruker lokalbuss når de skal ut på tur med kunder.

Skaff degrutetabellen for Tenerife i nærmeste informasjonskiosk når dukommer. Der finner du et kart over øya påskrevet hvilke ruter som gårhvor. Tabellen på baksiden angir kun starttidspunkt fra utgangspunktog ankomsttidspunkt til endestasjon. Resten får du pent tenke utsjæl!

  • Det eneste lokalebusselskapet, Titsa, finner du på eller på telefon +32922 53 1300

    Leiebil er selvsagt også billig: Vi leide enSeat Cordoba stasjonsvogn for tre dager og betalte 650 kroner hos Orlando.

Tenerife 2003:

Kollega Frode Selbo på sykkelsiden.com klinte til med over 50 mil på sykkelsetet i løpet av en uke på Tenerife våren 2003.

Les hans prima rapport med bilder og reisetips her

Men jeg har jo alt kjøpt billett til Gran Canaria?

Slapp av. Det er muligheter der også! SjekkFrode Selbos rapport fra 2002 på sykkelsiden.com

Har du syklet i Syden? Kom med dine erfaringer på Arena!

Publisert 15. februar 2002 kl 00.00
Sist oppdatert 1. april 2003 kl 14.03
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen