Klikk her for resultatoversikten
Det var de ikke alene om. En feilmerking helt på toppen førte flere lag inn på ville veier. Team Etto Høydahl mistet bortimot et halvminutt på tetgruppa de lå i, etter at de bommet på løypa ved toppunktet før nedkjøringen gjennom Hafjell Bike Park og målgangen ved bunnstasjonen.
Det var da Høydahl fikk vise at han er alene i rittet om å ha en verdenscupseier i utfor bak seg.
Med makkeren Kristian Torgersen på hjul hentet han kjapt inn de andres forsprang og suste over mål med god margin til de argeste klassekonkurrentene Greg Saw/Geir Lien (4 minutter bak i mål) og Gøran Syversen/Tor-Atle Fuglerud (9 minutter bak i mål) – som begge røyk på punkteringer i utforkjøringen.
Like bak seg hadde de imponerende nok skiskytteren Stian Eckhoff, som kjører rittet utenfor konkurranse etter makkeren måtte gi seg på en tidligere etappe. Han sparte ikke på noe i nedkjøringene mot mål og var bare rundt halvminuttet bak Team Etto Høydahl.
- Jeg ble nesten svimmel der oppe, hevder Kristian Torgersen muntert etter målpassering.
- Det gikk hardt for seg nedover de mange doserte svingene mot mål, og det var sinnssykt gøy. Utrolig kult at løypa ble lagt inn i anlegget her på denne måten, sier den storfornøyde vinneren etter den hissige sluttspurten - der han lå på hjulet til Rune Høydahl ned sykkelparken.
Han trives godt i de mange terrengpartiene, der han og makkeren har god kontroll på konkurrentene.
- Den første dagen var for kjedelig, med grusveier i timevis. Siden har det tatt seg veldig opp, og selv om det var en del stein i dag, så er alt syklebart. Det er gøy å få brutt opp gruspartiene på denne måten, men vi merker jo at alle begynner å bli slitne nå. Det er ikke så mye trøkk igjen hos de fleste.
- Er det overkill med såpass lange og harde etapper?
- Nei, det er jo en del av greia her. Vi kjørte Cape Epic for noen uker siden, der er det akkurat det samme – du må være forberedt på lange dager.
Brødrene Fredrik og Lars Petter Stormo (Team Anton Sport) kjørte knallhardt og dro inn til tredjeplass i -80-klassen i dag, bare 7 minutter bak Team Etto Høydahl.
Sterk kjøring av Åserud og Beitmyren
De ble likevel grundig slått at duoen Patrick Åserud og Jan Olav Beitmyren i klassen +80, som etter en knalldag på fjellstiene kom over mål som dagens nest raskeste lag totalt – bare et drøyt minutt bak Høydahl/Torgersen, og til en soleklar klasseseier.
I denne eldste herreklassen var sammenlagtledelsen til Steffan Repshus og Kjell Karlsen (Team Helium) likevel på overbevisende 18 minutter etter målpassering, siden Elverum-herrene ikke var mer enn 7 minutter bak Åserud/Beitmyren i mål på etappen.
Det endret seg etter at Åserud/Beitmyren la inn protest mot ureglementert hjulbytte hos Team Helium, og fikk juryens medhold. Dermed ble Repshus/Karlsen straffet med 15 tilleggsminutter, noe som krympet sammenlagt-forspranget ned til drøye 3 minutter.
Bakgrunnen for protesten er at Repshus/Karlsen etter en punktering inne på fjellet tok i mot et hjul fra Team Helium-kameratene Karl Erik Nordengen og Thomas Knutsen. Reglementet tilsier at hjelp utenfra ikke er tillatt underveis, det er bare makkeren på eget tomannslag som kan bistå ved punkteringer eller andre mekaniske problemer.
Gässler og Hott Johansen overlegne
Team Etto Høydahl-jentene Nina Gässler og Camilla Hott-Johansen kom over mål som dagens raskeste jenter, og slo for første gang også Ingrid Jevne Framstad som kjører i mixed-klassen med Vidar Bekken.
De har en komfortabel ledelse på halvannen time ned til toerne Gunn Hilleren og Monika Olofsson i kvinner -80. I den eldste kvinneklassen er Heidi Harviken og Guro Stoknes Hafting (Rye) suverene, med fire og en halv times forsprang på nummer to.
Nina Gässler og Camilla Hott-Johansen hadde bare en ukes hvile mellom fjerdeplassen i Trans Germany og starten på Craft MTB 6-dagers, men Nina Gässler tror ikke det har vært noe problem.
- Jeg kan ikke si at vi merker noe til det, og vi nyter dagene i fjellet, selv om det er hardt. Vi har ikke hatt noen punkteringer, ingen store tekniske problemer, men kjenner at vind og regn og kulde gjør det litt ekstra tøft. Det er slitsomt, selvsagt, men kroppen venner seg til det. Og for min del liker jeg veldig godt at vi får såpass mange fine stipartier underveis, forteller Nina – som sammen med Camilla kjørte mye av dagen sammen med Team Terrengsykkels Anders Gundersen og Theo Lakerfeldt.
- Vi kjørte som mange andre feil på Hafjelltoppen, men jeg har vært her før, visste at vi skulle forbi Gondoltoppen – og peilet oss ned mot den. Dermed fant vi igjen løypa uten å tape for mye, men det ble røff kjøring nedover. Det er en spesiell opplevelse å kjøre hardt ned utforløyper med karbonsykkel og 80mm gaffel, men det var utrolig gøy. Kanskje ikke fullt så gøy for gaffelen, som nå har utslitte foringer, slarker under bremsing og nok skal byttes ut før vi fortsetter i morgen, konkluderer Nina.
Klare for monster-etappen
Og fredagens etappe mot Brandbu blir ifølge stifinner Aksel Selmer rittets virkelige monster-etappe.
- I morgen vanker det mer enn 2500 høydemeter klatring, løypa er kupert hele veien gjennom de omlag 14 milene – men det blir ikke så mye ren stisykling. Det er flotte stipartier innimellom, med fin singletrack og gamle kjerreveier, men også mye grus. Det er mest kupert de 7-8 første milene, så roer det seg fram mot den siste kneika før løypa stuper ned mot Brandbu. Der dukker det også opp litt fin sti før målgang, jeg prøver alltid å få lagt inn noen stipartier på slutten av hver etappe, så folk får godfølelsen rett før de kommer i mål. I dag var det i alle fall mange som digget utforløypa ned Hafjell, selv om det er synd at en misforståelse førte til feilmerking på toppen.